Bugün, 16 Haziran 2024 Pazar

Belediye Meclisi’nde Kaçak Yapılar İçin; Radikal Karar

Belediye Meclisi’nde Kaçak Yapılar İçin; Radikal Karar

ISPARTA 13.12.2020 11:35:00 0
Belediye Meclisi’nde Kaçak Yapılar İçin; 
Radikal
Karar
Belediye Meclisi, Isparta Belediyesi yapısal uygulamalarda inşaat ruhsatına aykırı yapımların yoğunlukta olduğu çatı katlarla ilgili olarak, iskan sonrası çatıda yasak kat yapma girişimini önlemek amacıyla çatılardaki mahya yüksekliğinin 5 metreden 3.80’e düşürülmesini öngören İmar Komisyonu raporunu oy çokluğu ile kabul etti.
 
Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantıları geçtiğimi Cuma günü yapılan toplantı ile sona erdi. Belediye Meclis salonunda saat 14.30’da Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı.
MAHYA YÜKSEKLİĞİ MAKSİMUM
5 METREDEN 3,80 METREYE DÜŞÜRÜLDÜ
Meclis gündeminin 12. maddesinde bulunan; İmar planı değişiklik talepleri maddesinin 2. Fırkasında yer alan imar planı plan notlarında ilave ve değişiklik yapılmasının görüşülmesi konusu karara bağlandı. Bu konuda, İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Komisyon Başkanı Mehmet Ören tarafından okundu. Söz konusu raporda; “Komisyonumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda, Belediyemiz İmar planı plan notlarında aşağıdaki maddeler ilave edilmiştir. Buna göre; İmar çapı verilme aşamasında, saçak yüksekliğinin belirlenmesinde ada içerisinde bulunan 2000 yılından önce yapılmış mevcut yapılan emsal teşkil etmez ve saçak yüksekliğinin belirlenmesinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ilgili birimi yetkilidir. 11 Eylül 2002 tarih ve 208 sayılı Meclis kararının 1. Fıkrasında geçen çatılarla  ilgili maddesindeki 5 metre olarak belirlenen maksimum mahya yüksekliğinin 3,80 metre olarak düzenlenmesi ve ‘…%33 çatı meyilinin de altına düşülmemek’ ibaresinin kaldırılması olarak düzenlenmiştir” denildi.
BAŞDEĞİRMEN; “ÖNLEM ALMAZSAK
HAKKINDAN GELEMEYİZ”
Söz konusu gündem maddesiyle ilgili bir açıklamada bulunan Belediye ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen; “Biz bu imar lejantı değişikliğini boş yere yapmıyoruz. Bu değişiklikle kaçak çatı kat yapılaşmasını önlemeyi amaçlıyoruz. Neden? Çünkü, insanlar yaptıkları çatılarda en küçük bir boşlukta hemen yapı değişikliğine gidiyorlar. Biz bu değişiklikle aslında kaçak yapılaşmayı önlemeyi amaçlıyoruz. Belediye olarak kaçak yapılarla uğraşmaktan yorulduk artık. İskan sonrasında hemen çatı katı oluşturuluyor. Bu düzenleme ile çatı katı yapılmasını önlemek istiyoruz. Eğer böyle yapmazsak bu işin hakkından gelemeyiz. İnsanlar boşluk bulunca hemen değerlendiriyor. Buna engel olmak zorundayız. Bir sürü şikayet geliyor. Her gün cimer aracılığıyla Valiliğe, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne cevap vermekten yoruldu. İnsanlar şikayet ediyor. Şikayet olunca da mutlaka takip etmek zorundayız. Ceza yazıyoruz sonra da yıkmak zorundayız. İnsanlar iskan aldıktan sonra hemen çatıyı bozuyor. Bunu kontrol altına almak zorundayız. Bina dışlarında yapılan çalışmaları rahatlıkla kontrol edebiliyoruz ama bina içindeki değişiklikleri maalesef o kadar kontrol edemiyoruz. Zira, içerde yapılan çalışmayı göremiyoruz. İçerden tadilat veya çatı katı yapılıyor ve bitiriliyor. Biz bunu ancak şikayet olursa görebiliyoruz. Şikayetler çok oluyor. Şikayetlerin yüzde 90’ı komşusu, akrabası veya bir yakın tarafından yapılıyor” dedi.
OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Söz konusu gündem maddesiyle ilgili olarak Belediye Meclisinin MHP’li üyesi Mehmet Gökarslan ve Ak Partili üyesi Kaptan Yılmaz söz alarak birer konuşma yaptılar. Belediye ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen gündem maddesiyle ilgili konuşmaların ardından İmar Komisyonunun hazırladığı raporu meclis üyelerinin onayına sundu ve rapor 21 kabul oyu ve 6 red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilerek meclisten geçti.
 
 

Pazar 30.4 ° / 14.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 16.7 °
Salı 32.1 ° / 17.5 °