Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Bireyin Kendisini Fiziksel Veya Ruhsal Açıdan Yorgun Hissetmesi Durumu: HALSİZLİK

Bireyin Kendisini Fiziksel Veya Ruhsal Açıdan Yorgun Hissetmesi Durumu: HALSİZLİK

SAĞLIK 6.10.2020 13:57:00 0
Bireyin Kendisini Fiziksel Veya Ruhsal Açıdan Yorgun Hissetmesi Durumu: 
HALSİZLİK
Bireyin kendisini fiziksel veya ruhsal açıdan yorgun hissetmesi durumu: Halsizlik
 
Hepimiz belli zamanlarda yorgun veya halsiz olduğumuzu dile getiririz. Halsizlik veya yorgunluk olarak adlandırılan bu durum gün içerisinde kişinin bitkin olması veya herhangi bir aktiviteyi yerine getirecek enerjisi olmaması şeklinde tanımlanabilir. Bu yorgunluk tek bir uzuvda meydana gelebileceği gibi tüm vücudu da etkisi altına alabilmektedir. Halsizlik sebepleri nelerdir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nasıldır şeklindeki soruların cevabı için yazımızın devamını okuyabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
 
Halsizlik olarak adlandırılan bu durum yalnızca kasların veya enerji eksikliğine bağlı olarak görülmemektedir. Birey başka fiziksel nedenlere bağlı olarak görülebildiği gibi psikolojik faktörlere bağlı olarak da görülebilmektedir. Bu yorgunluklar günün herhangi bir zamanında görülebilmektedir. Ayrıca vereceği rahatsızlık da kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Sonuç olarak yorgunluk için genel bir değerlendirme yapılacak olursa günlük yaşamdaki sıkıntılar, uykusuzluk, aşırı uyku ve psikolojik nedenler gibi faktörler yaygın bir şekilde halsizliğe neden olmaktadır.
 
Halsizliğin Belirtileri Nelerdir?
 
Halsizlik kendi başına bir belirtidir. Çünkü mutlaka altta yatan fiziksel ya da ruhsal nedenler bulunmaktadır. Ancak buna rağmen halsizliğin beraberinde ek belirti ve bulgular da görülebilmektedir. Ayrıca görülen bu belirti ve bulgular akut bir şekilde görülebileceği gibi kronik bir şekilde de görülebilmektedir.
 
Halsizlik yaşayan bireyler genel olarak kollarda ve bacaklarda ortaya çıkan semptomlardan şikayet etmektedir. Hastaların ifadelerine göre bu uzuvları hareket ettirecek yeterli enerji bulamazlar ve gün içerisinde bitkin hissederler. Halsizlik yaşayan bireylerde görülen belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir;
 
  • Kolu ve bacakları hareket ettirecek yeterli gücü bireyin kendinde bulamaması
  • Kaslarda ani kramplar
  • Kas seğirmesi
  • Yavaş hareket etme
  • Kaslarda önüne geçilemeyen titreme
  • Eğer mevcut bir hastalık varsa halsizliğe ek olarak öksürük, ateş, ağrı vs. gibi belirtiler halsizlik yaşayan bireylerde yaygın bir şekilde görülmektedir.
 
Halsizliğin Nedenleri Nelerdir ?
 
Halsizlik bütün insanların yaşamlarının bir döneminde mutlaka karşılaştığı bir problemdir. Bu probleme birçok faktör sebep olabilmektedir. Genellikle kaslarda yorulma, kişinin kendini güçsüz hissetmesi, günlük hayattaki sıkıntılar vs. gibi fiziksel ve ruhsal faktörler yaygın bir şekilde halsizliğe neden olmaktadır. İşte halsizliğe neden olan faktörler;
 
Vücuttaki vitamin ve mineral miktarının normal sınırların altına inmesi birçok sağlık problemini beraberinde getirmektedir. Bunlardan en yaygın görülen ise halsizliktir. Özellikle B12, D vitamini ve kalsiyum minerali gibi kas ve enerji metabolizmasında görevli olan vitaminlerin ve minerallerin miktarının azalması halsizliğe neden olabilmektedir.
 
Halsizliğe neden olan diğer bir faktör ise uyku düzenindeki dengesizliklerdir. Eğer birey günlük ihtiyacı olan uyku süresinden daha fazla uyursa ya da daha az uyuyarak uykusuz kalırsa halsizlik problemi ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra sık sık uykunun bölünmesi, uyku kalitesinin yeterli düzeyde olmaması veya beynin uykuyu düzenleyen bölgesindeki hasarlar halsizliğe neden olabilmektedir.
 
Depresyon, anksiyete ve madde bağımlılığı da yaygın bir şekilde halsizliğe neden olmaktadır. Bu nedenler diğerlerinin aksine fiziksel değil ruhsal halsizlik grubunda yer almaktadır. Depresyon ve anksiyeteye sahip olan bireyler kendilerini yorgun ve halsiz olarak hissederler ve kendilerinde herhangi bir aktivite için güç bulamazlar. Bu hastalarda yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra ruhsal çöküntü, ateş basması ve kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir.
 
Bu nedenlerin yanı sıra kan şeker seviyesindeki dengesizlikler, yetersiz su tüketimi, immün sistemde zayıflama ve baskınlanma, obezite, hareketsiz bir yaşam, gastrointestinal sistem hastalıkları, kanser ve sistemik diğer hastalıklar da halsizliğe neden olabilmektedir.
 
Halsizliğin Tedavisi Nasıldır ?
 
Halsizliğin tedavi edilebilmesi için halsizliğe neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve bu nedenlere yönelik spesifik tedavilerin planlanması gerekmektedir. Bunun için de çeşitli kan testleri, radyolojik incelemeler ve diğer muayene yöntemleri ile kesin tanının konulması gerekmektedir.
 
Eğer halsizlik vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak görülüyor ise vitamin ve mineral takviyesi yapılarak halsizlik ortadan kaldırılabilir. Bunun için de diyetisyen ile işbirliği yapılarak beslenme düzeninde değişikliğe gidilebilir veya dışarıdan hazır olarak vücuda verilebilir. Ayrıca D vitamini eksikliğine bağlı olarak görülen halsizlik tablosu için de vücudun güneşe açılarak D vitamini sentezinin hızlanması sağlanabilir.
 
Eğer uyku düzenindeki bozulmalar nedeni ile halsizlik ortaya çıkmış ise bu problemlerin tespit edilebilmesi için nöroloji doktorları ile işbirliği yapılmalıdır. Uyku düzenini bozan faktörler tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.
 
Halsizlik fazla kilolar nedeni ile ortaya çıkmış ise beslenme ve diyetetik uzmanları tarafından önerilecek kalori açığı yaratan diyet listeleri ile kilo verilmelidir. Ayrıca bu diyetler hastaya göre planlanacak olan egzersiz aktiviteleri ile desteklenebilir.
 
Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra herhangi bir hastalığa veya ruhsal probleme bağlı olarak halsizlik meydana geliyorsa bu nedenlere yönelik spesifik tedaviler planlanır ve halsizlik ortadan kaldırılır.
 
Bazı hastalar halsizlik tedavi edilmezse ne olur şeklindeki soruları yaygın bir şekilde sormaktadır. Eğer halsizliğin altta yatan nedeni tespit edilmezse ve tedavisi sağlanmazsa bu durum kronik bir hale gelebilir ve kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
 
 
 
 

Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °