Birlik Başkanı Mehmet Uslu, vatandaşları uyardı: Kilosu 30 liranın altında satılan bal, BAL değildir

Birlik Başkanı Mehmet Uslu, vatandaşları uyardı: 
Kilosu 30 liranın 
altında satılan bal, 
BAL değildir

Birlik Başkanı Mehmet Uslu, vatandaşları uyardı: Kilosu 30 liranın altında satılan bal, BAL değildir

Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği, son yıllarda sahte bal üretiminin bir hayli arttığını ve vatandaşların gerçek bal satın alma konusunda dikkatli olması gerektiğini belirterek; “Piyasada bal diye tatlandırıcı satıyorlar. Bunlar gerçek bal değil, içinde glikoz ve bal aromalı şurup var. Ucuz diye bal alınmamalı. 30 liranın altında satılan bal, bal değildir” dedi.
 
Kısa adı ISAYBİR olan Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Uslu’dan vatandaşlara çok önemli bir uyarı geldi.
“TENEKESİ 80 TL’YE
BAL OLMAZ”
Gerek piyasada, gerekse içinde bulunduğumuz turizm sezonunun başladığı yaz ayında vatandaşların ve tatilcilerin tükettiği balın kalitesine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Uslu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Turizm sezonu içinde bulunduğumuz bu günlerde bazı otellere bal adı altında tatlandırıcı veriliyor. Merdiven altı bal üretimleri arttı. Bu ürünler bal aromalı şurup. İçine ticari glikoz, aromalar koyarak satıyorlar. Otel ballarının teneke fiyatı 80 TL civarında. Biz ise balı 300 TL’ye üretiyoruz. Arıcının ürettiği bal kayıt altına alınmalı. Türkiye’de glikozun kotası yüksek. Buna son verilmeli. Sahte ürün yapanlar ceza aldığı zaman, başka isimle bal satamasın. Ticari glikoz kullananlara 5 bin TL ceza veriliyor. Bu cezaların caydırıcı olması gerekir, yapan kişiler men edilebilmeli.
“BİZİM BİRLİĞİMİZ ÜYELERİNİN
ÜRETTİĞİ BALLAR GERÇEK”
Oysa benim başkanı olduğum Birliğimin üyelerinin ürettiği ballar gerçek ve kaliteli ballar. Ancak, sahte ballar daha ucuz olduğu için vatandaş oraya yöneliyor. Gerçek bal satıcıları mağdur oluyor” dedi.
“BAL ÜRETİMİ ZAHMETLİ
VE MALİYETLİ BİR İŞTİR”
Balda sahtecilik yapanların ürettiği balların kaliteli olup olmadığının vatandaş tarafından anlaşılasının son derece zor olduğunu hatta anlaşılamayacağını vurgulayan Birlik Başkanı Mehmet Uslu; “Balın içine ne konulduğunu laboratuvar sonuçlarından sonra anlayabiliriz. Arının hangi bitkiden ne kadar öz aldığı, balın kıvamını ve rengini belirler. Bal üretimi zahmetli ve maliyetli bir iş. Bal alacaklar önce fiyatına bakmalı. Televizyonlarda satılan ‘3 kavanoz bal 5 lira’ gibi söylemlere itibar edilmemeli. O paraya bal olmaz.
“BAL ALACAKSANIZ
BİRLİĞİMİZE BAŞVURUN”
Bal alacak kişiler ISAYBİR’de yani Isparta Arı Yetiştiricileri Birliğimize veya birliğimize üye üreticilere başvurabilir” dedi. Başkan Uslu, bal ihtiyacı durumunda vatandaşların Birliğin 232 27 04 nolu telefonunu arayabileceklerini sözlerine ekledi.