Tarih: 13.05.2016 05:35

''Bu ailenin yükselişinin tek Amiri «Demokrasi»dir''

Facebook Twitter Linked-in

''Acele etme/ Kaybolmaz kara toprak/ Ölümü her fani tadacak/ İnancındır ecelin kadar yaşamak/ görevindir sağlığını korumak/ Öyleyse/ Kalbine iyi bak…'' Dr. Demirel’in yazdığı bu şiir, inşa ettirdiği Kalp Merkezi’nin ana girişine asılmıştı. Dr. Demirel, SDÜ için çok kritik hamlelerde bulunmuştu. İlkokul, ortaokul, lise ve camiler yaptırmıştı.
 
» Anıt Mezar
            Dr. Demirel, ''Ağabeyim'' diye hitap ettiği 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için, Çalcatepe’de 58 Bin M2 yüzölçümlü Anıt Mezar inşa ettirmişti. Dr. Demirel, İslamköy’de Anadolu Selçuklu, Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye ve Cumhuriyet eseri 9 tarihi yapıyı da restore ettirip Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Külliyesi’ne dâhil ettirmişti.
 
4 KİTAP YAZDI
            9 Mayıs 2016 Pazartesi günü 03: 39’da Amerikan Hastanesi’nde (İstanbul) 90 yaşında iken hayata gözlerini kapayan Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel, büyük fikirleri ve eserleri ile Isparta’ya iz bıraktı.
            11 Mayıs 2016 Çarşamba günü Öğle Vakti, kendi inşa ettirdiği Şehriban Hatun Camii’nden ebedi istirahatgâhına uğurlanan Dr. Demirel, Isparta’nın kalp sağlığı için hastane yaptırmıştı.
            Şevket Demirel Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’nin girişinde de kaleme aldığı şu şiir asılı idi:
            ''Acele etme
Kaybolmaz kara toprak
Ölümü her fani tadacak
İnancındır ecelin kadar yaşamak
Görevindir sağlığını korumak
Öyleyse
Kalbine iyi bak…''
            Dr. Demirel, aynı zamanda Yazar idi.
            Zira 4 kitap kaleme almıştı ve hepsi de Isparta’yı anlatıyordu. İşte o eserleri:
            » Hizmet edeceğin yeri seç (2007)
            » Hizmette Isparta’yı seçtim (2012)
            » Hayat (2013)
            » Bizimköy (2015)
            Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel, GÖLTAŞ, Vakıf ve diğer kuruluşlar aracılığı ile sayısız Kültür Yayını çıkarmıştı.
            En güzel örneklerden bir kaçı:
            » Isparta’nın Kurtuluş Savaşı Kahramanı:
            Hafız İbrahim Demiralay
            » Ün Dergisi (‘- 1950- ’60 ve ‘70’li yıllar –‘)
» Ölüm:
Her yerde ölümdür
Mezar:
Her yerde mezardır
            Dr. Demirel, ''Ağabeyim'' diye hitap ettiği 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Hak’a yürüdüğünde, aynen şu cümleyi kurmuştu:
            ''Ölüm her yerde ölümdür
            Mezar her yerde mezardır
Fakat ebedi istirahatgâhımız bu topraklar olduğu takdirde daha çok mutlu olacağımızı düşünüyorum.''
            Dr. Demirel, bu sözü ile kendisi de gün olup Hak’a yürüdüğünde Isparta’da toprağa verilmek istediğinin mesajını aktarıyordu.
''Bu ailenin yükselişinin
tek Amiri «Demokrasi»dir''
            Dr. Demirel, 50 Milyon TL finansmanla İslamköy’de Demokrasi ve Kalkınma Müzesi kurmuştu.
            Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne 6 Milyon eser kazandırmıştı.
            Bir Külliye niteliğindeki yapıyı Demirel Vakfı inşa etmişti.
            16 Bin M2’de konuşlandırılan Müze teknik bilgileri şöyle idi:
- Eser Toplamı:
6 Milyon
Kitap:
- 46 Bin Koleksiyon
Eşya:
- 7 Bin parça
Ses ve video kaydı:
- 6 Bin
Fotoğraf:
- 120 Bin
- Gazete ve Dergi:
32 Bin
- Giysi Koleksiyonu:
500
TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ VE
KALKINMA MÜCADELESİ
            Demirel'in doğduğu yer olan İslamköy'de oluşturulan ve Türkiye'nin siyasi tarihine ışık tutan müze binası üzerindeki kubbeler ile dikkat çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel'in Cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise Başbakanlık dönemlerini simgeliyor.
            Dr. Demirel, Anadolu Selçuklu, Devlet-i Âliyye ve Cumhuriyet eseri tarihi 9 yapıyı da restore ettirmişti. Bu yapıların Külliye niteliğindeki Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne dâhil edilme çalışmaları sürüyor.
            Dr. Demirel, sağlığında Müze ile ilgili sayısız röportaj vermişti. İşte onlardan bir demet:
            ''» Müzede sadece Demirel'in değil, Türkiye'nin de 55 yıllık geçmişi yer alıyor.
            » Müze Projesi 1989 yılında başladı.
            » Süleyman Demirel, yokluk içerisindeki bir Türkiye'yi, eğitimde, tarımda, hayvancılıkta, büyük ana sanayi branşlarında kalkındırmak ve bunu milletin büyük bir sempatisini kazanarak yapmak gibi büyük bir onura sahiptir. Demirel, yalnız iş dünyasında kendi vatanında sulhu yaşatmış değil aynı zamanda bütün dünya devletlerinin liderleriyle çok iyi münasebetler kurarak, memleket menfaatlerine faydalar temin etmiştir. 55 senelik politika hayatında çok çalkantılı dönemler olmuştur. Bu dönemleri parlamentoyu kapatmadan, demokrasiden vazgeçmeden, sulhçülükten bıkmadan yürütmüştür. İşte bunların sırrını bu müzede bulacaksınız.
            » Devlet’in imkânı olmasaydı ağabeyi Süleyman Demirel'in de okuma şansı olmazdı.
            » Devletin parasız yatılı okullarında eğitim- öğretim aldı. Ve zamanı geldiğinde Devlet kurumlarında büyük hizmetlere başladı.
            » Bundan sonra politikaya girerek Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yaptı. Eğer Devlet imkânları olmasaydı böyle bir eğitim görmesi mümkün değildi.
» Bu imkândan yani Türkiye'deki demokrasiden istifade ederek, Cumhurbaşkanlığı’na kadar yükseldi.
» Bu yükselişinin tek Amiri Türkiye'deki Demokrasi’dir.''
ANITKABİR’DEN SONRA
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK
ANIT MEZAR’I
            12 METRE YÜKSEKLİKTE: 58 Bin m2 yüzölçümlü Anıt Mezar’da 9. Cumhurbaşkanı’nın heykelleri yapılacak. Anıt Mezar yüksekliği ise 12 metre olacak.
 
9 Gölet: Cumhurbaşkanlığı Simgesi
Dünya Ormanı: Siyasetinin Simgesi
Kuş Bakışı: Isparta özleminin Simgesi
 
VE 9. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL İÇİN ÇALCA TEPESİ’NDE HAZIRLANAN ANIT MEZAR… 58 Bin m2 yüzölçümlü Anıt Mezar, Türkiye’nin alanındaki en büyük havzası olacak. Sanayici Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel tarafından yaptırılan Anıt Mezar, her açıdan büyük mesajları içeriyor.
 
9 GÖLET: Anıt Mezar’da 9 suni Gölet var. 8’i tamamlandı. Bu rakam, Demirel’in 9. Cumhurbaşkanlığı’nın bir simgesi.
DÜNYA ORMANI: Bir zamanlar kıraç toprak olan havza şimdi yemyeşil. Dünyanın dört bir köşesinden farklı türde ağaçlar yetiştirildi. Bu da Demirel’in yarım yüzyıldan fazla devam eden aktif siyaset ve dünya politikası iddiasının bir parçasını simgeliyor.
KUŞ BAKIŞI: Anıt Mezar, Demirel’in atalarının, hayat arkadaşının ve yakınlarının bulunduğu Kabristanlığa yakın. Ayrıca Anıt Mezar Isparta’ya kuş bakışı hâkimiyetinde bir tepede yer alıyor.
 
BU DÜNYA NUMUNESİ: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 58 Bin m2 yüzölçümlü Anıt Mezar için şu değerlendirmede bulunmuştu. «Bu proje dünyada bir numunedir. Çalcatepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alan idi. Kardeşim (‘- Dr. Şevket Demirel’) önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket Bey’in eseridir. Benim hemşerilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcı olmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye’nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir.»


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —