Risk Kentsel Dönüşüm yetkililerinden Yüksek Mimar Caner Ataseven, geçen gün ahşap evin tescil belgelerini paylaşarak yerine aynısının yapılma zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Tescilli yapılarla ilgili bir de öneride bulunan Ataseven “Kültür müdürlükleri ildeki tescilli yapıların üzerine herkesin görebileceği şekilde "bu bina tescillidir, boşuna yakmayın" yazan tabelalar assın” dedi. Ataseven önceki paylaşımında ise tescilli yapıların geçen yıllardaki ve günümüzdeki fotoğraflarını paylaşarak “Her kış düzenli olarak en az birer tarihi ev yanar. Bu konudaki hassasiyetimi ve kabak tadı veren paylaşımlarımı herkes bilir, ilgili kurumlara gerekli uyarıları da yaptım, restorasyon projelerini de hazırlayabileceğimi de söyledim” ifadelerine yer vermişti.
Geçen gün yanan ahşap ev, bir kez daha günden güne yok olmaya devam eden tescilli yapılar sorununu gündeme getirdi. Tescilli yapılarla ilgili hassasiyeti ile tanınan Risk Kentsel Dönüşüm ortaklarından Yüksek Mimar Caner Ataseven, tescilli yapıların yıldan yıla nasıl yok olduğunu fotoğraflarla gösterdi.
BUGÜN BELKİ DE SON GÜNÜ
Ataseven tescilli yapıların önceki yıllarda ve günümüzde çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak mesajında “Her kış eski mahallelerdeki tescilli evleri gezmeye çıkarak resimlerini çekerim, bilirim ki bugün belki de son günü, en azından kayıt altına alarak ölümsüzleştirmek isterim. Resimler sırasıyla 2016, 2017, 2018 yıllarına ait. Her kış düzenli olarak en az birer tarihi ev yanar. Bu konudaki hassasiyetimi ve kabak tadı veren paylaşımlarımı herkes bilir, ilgili kurumlara gerekli uyarıları da yaptım, restorasyon projelerini de hazırlayabileceğimi de söyledim. Hiç bir aksiyon yok. Son resimdeki ev de dün yandı, çatısı kül oldu. Bugün resmi çekmeye gittim, kapısı kitli, itfaiye suyu hala damlıyor, olduğu gibi tekrar yalnızlığına terk edilmiş. Yangın nedenini bilmiyoruz, muhtemelen de önceki yanan evlerde olduğu gibi hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
YANAN EVLERİN TESCİL FİŞLERİ
Yüksek Mimar Caner Ataseven tescilli yapılara ilişkin son paylaşımında ise yanan evlerin tescilli olması sebebiyle yerine aynısının yapılması gerektiğine dikkat çekerek “Bu evler yansa veya yıkılsa bile yerine aynı proje aynı özgün malzeme ile yapılmak zorunda, yerine başka bir bina yapılamaz. Tabi yakan şahıslarda kültür envanteri kitabı veya tescil fişleri olmadığı için hangi yapılar tescilli hangileri tescilsiz bilemezler. Acizane önerim şu: Kültür müdürlükleri ildeki tescilli yapıların üzerine herkesin görebileceği şekilde "bu bina tescillidir, boşuna yakmayın" yazan tabelalar assın. Halka bilgilendirici ildeki tescilli yapıları tanıtan el kitapçıkları dağıtsın, billboard vb. reklam araçlarında tanıtımlarını yapsın. Ev sahiplerine restorasyon teşvik bedelleri arttırılsın” ifadelerine yer verdi.GÜLSES GAZETESİ