Bu defa Tefenni’ye GES projesi: Burdur yapıyor, Isparta Bakıyor!

Bu defa Tefenni’ye GES projesi: 
Burdur yapıyor, 
Isparta Bakıyor!

Bu defa Tefenni’ye GES projesi: Burdur yapıyor, Isparta Bakıyor!

Komşu ilimiz Burdur, BAKA desteğiyle proje üzerine proje üretiyor. Bucak OSB’de geçtiğimiz günlerde kurulan Güneş Enerji Santralinin ardından bu defa Tefenni ilçesine Güneş Enerji Santrali kuruldu. Isparta’da ise güneş enerjisi santrali kurulması adına hiçbir adım yok.
 
TARİH: 24 AĞUSTOS 2019
BAKA DESTEĞİYLE BUCAK OSB’DE GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2018 Mali Destek Programı kapsamında desteklediği proje ile Burdur’un Bucak İlçesi’nde Bucak Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 6 dönümlük arazi üzerine 380 kW’lık elektrik üretecek ‘Güneş Enerji Santrali’ (GES) açıldı. Karbon salınımının azaltılmasına ve tasarruf sağlanmasına katkı sağlayacak Bucak Organize Sanayi Yenilenebilir Enerji Üretimi Projesi’nde GES’de üretilecek elektrik enerjisi, Bucak OSB Endüstri Meslek Lisesi’nin uygulama atölyelerinde kullanılacak, OSB’deki firmaların enerji tüketiminde kayıp miktarlarının da büyük bir bölümünü karşılayacak. Proje kapsamında meslek lisesi öğrencileri de sistem bakımı konusunda uygulamalı eğitim alacak.
TARİH: 2 EYLÜL 2019
TEFENNİ’YE BAKA DESTEĞİYLE YENİ GES PROJESİ
Tefenni Belediyesi, BAKA desteğiyle kurduğu 300 kW’lık Güneş Enerji Santrali ile taş kırma, beton, asfalt, akaryakıt tesislerindeki enerji giderlerinden yüzde 70 tasarruf sağlayacak Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Isparta, Burdur ve Antalya’da sürdürülebilir kalkınmada öncü olabilecek sektörlerden ‘yenilenebilir enerji’ alanında yatırımlara ivme kazandıran desteklerine bir yenisini daha ekledi. Burdur’un Tefenni İlçesi'nde BAKA’nın 2018 Mali Destek Programı’ndan destek alan Tefenni Belediyesi’nin projesi ile ilçe pazaryerinin çatısına Güneş Enerji Santrali (GES) kuruldu. BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, ilçe belediye başkanları ile vatandaşların katıldığı törenle açılan GES 300 kW’lık elektrik üretecek. Karbon salınımının azaltılmasına ve tasarruf sağlanmasına katkı sağlayacak GES ile üretilecek enerji ile belediyenin taş kırma, beton, asfalt, akaryakıt gibi tesislerinde kullanılıp Tefenni Belediyesi’nin enerji maliyetini yüzde 70 oranında azaltacak. SON 2 YILDA 5423 kW’LIK GES Tefenni Belediye Başkanlığı BAKA’nın 2018 Mali Destek Programı’ndan destek alan projesiyle pazaryerinin çatısında kurulan güneş enerji santralini, güneş panelleri ve diğer ekipmanları yerinde görüp inceleyen BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, açılış konuşmasında BAKA desteğiyle bölgeye kazandırılan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi. BAKA destekleriyle son 2 yıl içinde yüzde 81’i tamamlanan toplam 5423kW’lik güneş enerji santrali kapasitenin sağlandığına dikkat çeken Genel Sekreter Güler, “Kalkınma Ajansımız, bugüne kadar Antalya, Isparta ve Burdur’da yaklaşık 450 projeye destek verdi. Bununla birlikte sağlanan 100 milyon TL’lik desteğe karşın 180 milyon TL’lik yatırım gerçekleşti. Üretilen temiz enerji ile tarımsal sulamada, organize sanayi bölgelerinde, belediyelerimizin tesislerinde girdi maliyetlerinde önemli tasarruf sağlandı. Tefenni Belediyesi’nin güneş enerji santrali ilçemize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi. ENERJİ GİDERİNDE YÜZDE 70 TASARRUF Enerji giderlerinde büyük tasarruf sağlayacak santralin kurulumunun tamamlanıp enerji dağıtım sistemine bağlantısının yapıldığını belirten Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, 300 kW’lık güneş enerjisi santralini belediyenin enerji maliyetini yüzde 70 oranında azaltacağını belirtti. Azalan enerji maliyetleriyle diğer belediye hizmetlerine kaynak olacağını belirten Başkan Alagöz, “Santralimizin İlçemize kazandırılmasında emeği geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank beyefendiye, Antalya Valisi ve aynı zamanda BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu’na, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler'e, BAKA ve belediyemiz çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından Tefenni Belediyesi’nin atölyelerinin enerji maliyetlerinde tasarruf sağlayacak Güneş Enerji Santrali’nin kurdelesi BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz ve çevre ilçe belediye başkanları tarafından kesildi.
ISPARTA’DAN
SES SEDA YOK!
Öte yandan, bu tür projelere devletin ajans aracılığıyla büyük destek vermesine rağmen, Isparta’dan bu konuda herhangi bir proje üretilmemesi ile dikkatleri çekiyor.