Tarih: 11.07.2021 12:33
Bundan Böyle ‘Mal’ Değil, ‘Canlı’ Olarak Kabul Edilecekler;
Artık
Dükkanlarda
Satılmayacaklar
Yeni Hayvanları Koruma Kanunu meclisten geçti. Bundan böyle hayvanlar artık mal olarak değil ‘canlı’ olarak kabul edilecek ve Pet – Shop’larda satılamayacaklar.
Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Hayvanları Koruma Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklifin kabul edilmesiyle beraber milyonlarca vatandaş yeni kanuna dair detayları Hayvanları Koruma Kanunu maddeleri nelerdir, meclisten geçti mi, kabul edildi mi? Sorularıyla araştırmaya başladı. Kanunda evcil hayvanı kasten öldüren bir kişinin 6 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacağı kaydedildi. Peki, Yeni Hayvan hakları kanunu nedir, maddeleri nelerdir, kabul edildi mi? İşte konuya ilişkin gelen son dakika haberinin detayları…
Son dakika haberiyle beraber yeni Hayvan Hakları Kanunu TBMM genel kurulunda kabul edildi. Bu gelişmenin ardından milyonlarca hayvansever gelişmenin detaylarını araştırmaya başladı. Hayvanları Koruma Kanunu maddeleri nelerdir, meclisten geçti mi, kabul edildi mi? Soruları bu noktada yanıt arıyor. Hayvan hakları savunucularının ve milyonlarca hayvanseverin uzunca bir zamandır beklediği kanunun içeriği bu kapsamda merak ediliyor. Peki, Yeni Hayvan hakları kanunu nedir, maddeleri nelerdir, kabul edildi mi? İşte tüm detaylar…
"Rehabilitasyon" da tanımlanarak, kapsamı, sahipsiz hayvanlar bakımından yerel yönetimlerce yapılacak tedavi, parazit mücadelesi, aşılama, kısırlaştırma ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle işaretleme işlemleri olarak belirleniyor.
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını, tedavilerini sağlayacak ve eğitim çalışmaları yapacak. Ayrıca yerel yönetimler, ilgili karar organının uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurabilecek.
HAYVANLARA DİJİTAL KİMLİKLENDİRME
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlü olacak.
Ticari amaç güdülmeksizin bakılan ev hayvanı, bulunduğu yere bakılmaksızın sahibinin borcundan dolayı haczedilemeyecek.
Ev hayvanı ve kontrollü hayvanları bulundurma, sahiplenme şartları, hayvan bakımı, korunması konularında verilecek eğitimle ilgili usul ve esaslar, sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirler, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
HAYVAN SAHİPLERİNİN
SORUMLULUKLARI GENİŞLETİLİYOR
Ev hayvanı satış yerlerinde (Pet-Shop) ortamın hayvan sağlığı ve etolojisi bakımından uygun olmaması sebebiyle kedi ve köpek bulundurulması yasaklanıyor.
Ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpeklere ilişkin katalog ve benzeri görsel bilgiler bulunacak; ilgililerin bunlardan seçtikleri kedi ve köpekler, Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilen üretim yerlerinden teslim alınabilecek. Bu düzenleme, teklifin yürürlüğe girdiği tarihten bir yıl sonra uygulanacak.
Anne ve yavruların korunmasına yönelik öngörülen tedbirler, tüm hayvanları kapsayacak şekilde genişletiliyor.
Teklifle, tedavi amaçlı hayvanlara müdahalelere izin veriliyor; veteriner hekimlik uygulamalarına engel olunmaması amaçlanıyor.
Tehlike arz eden hayvanları belirleme yetkisi Bakanlığa veriliyor. Bu hayvanları üretmek, sahiplendirmek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapmak şeklindeki yasaklar korunuyor. Bu yasaklara sahiplenmek, barındırmak ve beslemek de ilave ediliyor.
Hayvanlara işkence yapmak fiili ile acımasız ve zalimce muamelede bulunmak fiilleri, nitelikleri ve ağırlıkları dikkate alınarak belirtilen bentlerden çıkarılarak müstakil olarak düzenleniyor. Mevcut halde kabahat olarak yaptırıma tabi tutulan bu fiiller ile hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak fiili, teklifle suç kapsamına alınarak adli yaptırıma tabi tutulacak.
Hayvanları terk fiili, mevcut kanunda sınırlı bir alanı düzenlediğinden yürürlükten kaldırılarak, hayvan sahiplerinin sorumlulukları genişletiliyor ve her türlü terk fiili yasak kapsamına alınıyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —