Bugün, 25 Nisan 2025 Cuma

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ 105 YAŞINDA

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ 105 YAŞINDA

ISPARTA 23.04.2025 13:15:00 0
BÜYÜK MİLLET  MECLİSİ 105 YAŞINDA

Türkiye siyasi tarihinde 23 Nisan’ın önemi her şeyin üstündedir. Erzurum ve Sivas Kongrelerinden gelen Türk milletinin inancı, Atatürk’ün sesinden şöyle yükselmektir. 

İRADEYİ MİLLİYEYİ HAKİM, 

KUVAYİ MİLLİYEYİ AMİL KILMAK

İşte bu fikir ve inanç iledir ki, milli mücadelenin ilk günlerinde bu görevin ön sıralarında yer alanlar, miili irade’ye dayanmaktan başka sakin bir yolun bulunamayacağına inanarak bu iradeyi temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisini kurmuşlardır. Milletin kaderine, ancak millet adına hareket eden seçilmiş bir parlementonun meşru olarak tasarruf edebileceği fikri, bu şekilde doğmuş ve gelişmiştir. 

Memleketimizde Cumhuriyete ulaşacak olan parlementer rejim, 23 Nisan 1923 ‘de kurulmuş. O günden bu yana gelişerek 1982 Anayasası ile batılı anlamda demokratik hukuk devleti birliğine ulaşmıştır. Modern Türkiyenin ilk temeli 23 Nisan 1920 ‘de atıldıktan sonra bu şekilde kurulmakta olan devlet için ilk , 23 maddelik Anayasa, 1921 senesinde kabul edilmiştir. Bu anayasanın 1. Maddesi: “ Egemenlik şartsız milletindir” diyerek, yürütme ve yasama yetkilerin Büyük Millet Meclisine ait olduğu özellikle belirtilmişti. 

Kurtuluş Savaşının özelliklerine cevap veren 1921 Anayasası, memleketin düşmandan tamamen arınmasından sonra, 1961 yılına kadar yürürlükte kalmış olan 1924 Anayasasına yerini vermiştir. Cumhuriyeti ve Parlementer Rejmi yerleştirmekte yeni bir adım daha atmış olan Memleketimiz, 1924 Anayasası ile egemenliğin millette olduğu prensibi içerisinde, yeni bir düzene kavuşmuştur. Artık memleket idaresi, seçilmiş bir meclis ile, yasama ve yürütmenin nispeten birbirinden ayrıldığı, yargı erkinin tamamen bağımsız olduğu bir siyasi rejmin kapısından içeriye girmiştir. Ufukta, gardli anlamında bir parlementer rejim görülmektedir ve bu rejmin ayrıntılı niteliği milli egemenliğin üstünlüğüdür. Senelerin geliştirdiği memleketimiz, 23 Nisan 1920 ‘den aldığı inançla 1982 Anayasanın’da aynı prensibin ışığı altında bir kurucu meclis aracılığıyla hazırlamış, ve Türk seçmenin kabulüne sunmuştur. Bu Anayasamıza göre, egemenlik, yüne kayıtsız şartsız milletindir. Bu egemenlik, Anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organ eliyle kullanılır. Egemenliğin kullanılması, hic bir surette belli bir kişiye, zümreye ve sınıfa bırakılmaz. Hiç kimse ve organ kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz. 

ŞAHIS, ZÜMRE VE SINIF ÜSTÜNLÜĞÜNÜ RED EDEN ANAYASAMIZ BU NİTELİKLERİ İLE , BATILI ANLAMDA DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNİN BÜTÜN ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR.GELİŞEN SOSYAL VE POLİTİK ŞARTLARI MODERN HUKUK VE SİYASET İLMİ AÇISUNDAN DEĞENLENDİREN 1982 ANAYASASI, 23 NİSAN 1920’nin SON BASAMAĞINI TEŞKİL EDER. BU DÜZENİN KORUNMASI , ANAYASAMIZIN İFADESİ İLE, ( HÜRRİYETE , ADALETE,FAZİLETE AŞIK EVLATLARIN UYANIK BEKÇİLİĞİNE EMANET EDİLMİŞTİR.)

Anahtar Kelimeler: BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YAŞINDA
Cuma 13.8 ° / 6.5 °
Cumartesi 16.6 ° / 7.3 °
Pazar 16.9 ° / 7.6 °