Büyüknohutçu’dan 31 Ekim uyarısı!

Büyüknohutçu’dan 31 Ekim uyarısı!

Borçların yeniden yapılandırılması kapsamında son başvuru tarihinin 31 Ekim 2016 olduğunu hatırlatan Isparta Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu, “Yapılandırmanın devam edebilmesi için ilk iki taksit

6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili kanun mecliste kabul edilerek 19 Ağustos 2016 tarih ve 29806 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Kanunun kapsamı hakkında bilgi veren Isparta Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu, borçların yapılandırılması için son başvuru tarihinin 31 Ekim olduğunu hatırlattı.
BU KANUNLA BİR AF ŞEKLİNDE DEĞİLDİR
Büyüknohuçtu, kanunun kapsamıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu kanunla bir af şeklinde değil mükellef ekonomik koşullar gereği borçlarını zamanında ödeyememiş, birikmiş borçlarına taksitler halinde ödeme kolaylığı, çünkü ödeyecek olduğunuz vergi, sgk primi yükümlüklerinizin ana parasından herhangi bir indirim yok, gecikme zammı yerine yurt içi üretici fiyat endeksi oranında güncelleme yaparak taksit imkanı sağlıyor.
HANGİ BORÇLAR KAPSAM DAHİLİNDE
Bu kanun Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna, İl özel idarelerine, Belediyelere, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Orman Genel Müdürlüğüne, TOBB, TESK, TÜRMOB, Türkiye Barolar Birliği’ne olan, vergi cezaları faizleri ve gecikme zamları, gümrük idari para cezaları, borçlarını kapsıyor. Gelir vergisi, Kurumlar vergisi, Katma değer vergisi, Özel tüketim vergisi, Motorlu taşıtlar vergisi, Emlak vergisi, Çevre temizlik vergisi, Gümrük vergisi, Diğer vergiler, Sosyal güvenlik primleri, İdari para cezaları, Gecikme cezaları, faiz ve zamları, Trafik Para Cezaları, Askerlik, Seçim, Nüfus Para Cezaları, Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları, Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları, RTÜK idari para cezaları,  Büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyeler ile  su ve kanalizasyon idarelerinin; Su, atık su, Katı atık ücretleri, Yol katılım payları, Muhtelif ücretlerden kaynaklı alacakları ile zam ve faizleri, Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, Ecrimisiller, Haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak kullanımı destekleme fonu, Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, Sigorta primleri, topluluk ve işsizlik sigortası primleri, Sosyal güvenlik destek primi, Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, Genel sağlık sigortası primi, İdari para cezaları, Gecikme cezaları, faiz ve zamları kanun kapsamında ödenebilecek.
HANGİ TARİHTEN ÖNCEKİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Bu kanun 30 Haziran 2016 tarihinden  (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait borçları kapsıyor. Kanun hükümlerinden faydalanmak için başvuru şekli 3 şekilde oluyor. İnternet üzerinden    www.gib.gov.tr, Posta yoluyla, Şahsen dilekçe ile başvuru yapılabilecek. Burada birden fazla vergi dairesine borcu bulunan vatandaşlar her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuru yapacaklar. Bu başvuruların son müracaat tarihi 31 Ekim 2016 tarihi olarak belirlendi. Vergi dairelerinde ve sgk da son günlerde yoğunluk sorunuyla karşılaşmamaları için son günleri beklemeden bir an önce yapmalarını tavsiye ediyoruz.
TAKSİTLENDİRME NASIL YAPILACAK?
Yapılandırılacak borçlar mükelleflerin tercihlerine göre  peşin veya taksitler halinde olacak 1- peşin ödemeler 30 kasım 2016 tarihinde, peşin ödenmesi halinde hesaplanacak olan yi-üfe de % 50 indirim yapılacak. 2-   taksitli imkanı tercih ederse  6 taksit 12 ayda,  9 taksit  18 ayda, 12 taksit 24 ayda, 18 taksit 36 ayda  olmak üzere mükellef tercihine göre  taksitlendirecek yapılandırılan bu borçlar kredi kartı ile ödenebilecek. Mükellefler borçlarını taksitlendirme yaptıktan sonra www.gib.gov.tr  internet adresinden internet vergi dairesine girerek ödeyecekler. Şimdi yapılandırmanın devam edebilmesi için ilk iki taksitin eksiksiz ve süresinde ödenmesi şarttır. Ayrıca taksitlerin bir takvim yılında en fazla iki tanesinin ödenmemesi yapılandırmayı bozmayacak. Taksitlendirilen borçlar taksitlendirme süresinde ilgili aydaki vergilerini de zamanında ödemesi şartı var burası dikkat edilmesi gereken bir husus. Son olarak borcu bulunan mükelleflerimiz için bu yapılandırma kaçırılmayacak bir fırsat, bunu değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.  Mali müşavirleriyle irtibata geçip bu konuda bilgi almalarını kendi durumlarını değerlendirerek faydalanmalarını tavsiye ediyoruz.”

Anahtar Kelimeler: