'Cadde üzerindeki konutlar piyasayı yükseltiyor'
Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Aybay, cadde üzerindeki ev ve apartların kira piyasasını yükselttiğini ifade ederek, bir öğrencinin İlimizde ortalama aylık 350-450 TL’ye barınabildiğini söyledi.
Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler her sene Isparta’daki ev ve apart kiralarından şikayet ediyorlar. Bu şikayetlerle ilgili değerlendirmede bulunan Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Aybay, ev ve apart fiyatlarında dengesizlik olduğunu ifade ederek, bu dengesizliğin cadde üzerindeki yerlerden kaynaklandığını belirtti.
TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE FİYATLAR AYNI
Cadde üzerinde olan ev ve apartların piyasayı biraz yükselttiğini kaydeden Fatih Aybay, “Cadde üzerinde 1300 TL’ye bile apart veriyoruz. 60 metre kareden büyük olmayan daireyi 1300 TL’ye verdik. Kişi başı 400-450 TL’ye geliyor. Isparta’da bir kişinin barınması ortalama 350-450 TL arasında. Bu yurda giderse de aynı fiyat, aparta girerse de aynı fiyat, bir daire tutsa da aynı fiyat. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin fiyatlar aynı. Diğer illerde sektörde çalışan arkadaşlarım var. kendimde araştırmayı severim. Özellikle ilçelerden gelen öğrenciler ilçelerde 300-400 liraya bir evde otururken Isparta’da kişi başı 350-400 TL’ye ev tutunca onlara yüksek geliyor. Ancak yakıt, internet, eşyasına para bağlamadığını düşünürsek aslında uyguna geliyor. Kişi 150 bin liralık mülkünü size 7-8 bin liraya kiralamış oluyor. Bunun içinde yıpranması da var, ısınması da var. Burada mülk sahibinin eline geçecek para 5-6 bin lira. Bunu 12 aya böldüğünüzde çok yüklü bir miktar değil” dedi.
BAZI EV SAHİPLERİ GADDARLIK YAPABİLİYOR
Bazı ev sahiplerinin de mülklerini kiralama sırasında gaddar olabildiğine değinen Aybay, şunları söyledi: “Bazılarının istediği meblağlar yüksek. Bazıları da depozito, kefil isteyerek ev tutulmasını imkansız hale getirebiliyor. Onun için emlakçıdan ev tutmak daha kolay. Ama emlakçıdaki komisyon bedeli insanların hoşuna gitmiyor. Biz gerektiği zaman insanlara taksit bile yapıyoruz. Ev sahibi ile kiracı arasında problem çıktığı zaman araya giriyoruz. Bu iş bir sanat ve meslek. Yeni jenerasyonla diyalog kurmak kolay değil. Aradaki jenerasyon farkı bazen kavgaya dönüşabiliyor. 50-55 yaşındaki bir mülk sahibi öğrenciyi azarlayabiliyor. Sanki bedava veriyormuş gibi davranıyor. Sonuçta insanlar para ödüyor ve verdiği ücretin karşılığını almak zorunda. Karşılığını aldığı zaman üniversite hayatı bittiğinde buradan mutlu ayrılır.”
KAYIT DIŞI EMLAKÇILAR SEKTÖRE ZARAR VERİYOR
Öte yandan kayıt dışı emlakçılık yapanların sektöre zarar verdiğini dile getiren Aybay, “Bu kişiler insanları mağdur ediyorlar. Bu insanlar parayı aldıktan sonra bir anda kayboluyor. Böyle dolandırılan insan sayısı çok. Biz vatandaşlarımızın ve öğrencilerin güvenilir emlakçılardan ev ve apart tutmalarını öneriyoruz. Ayrıca mülk sahibini görmeden evi tutmasınlar. Ödemeleri karşılığında tahsilat makbuzu alsınlar. Böyle olursa sektörümüze karalama olmaz” diye konuştu.