SDÜ Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı, önceki dönemde yapılan 2 AVM ihalesinden birisinin karşılıklı feshedildiğini, diğerinin ise projesinin AVM’den çıkartılarak bedesten tarzı küçük bir çarşıya dönüştürüldüğünü be
Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı, katıldığı Birebir programında Isparta’da öğrencilerin barınma sorunu ile üniversiteye yapılacak olan çarşı projesini değerlendirdi. Isparta’nın yıllardır barınma sorunu yaşadığına dikkat çeken Prof. Çarıkçı, daha önceki dönemde yapılan 2 AVM projesinden birisinin karşılıklı feshedildiğini, diğerinin ise bedesten tarzı küçük çarşı projesi şeklinde değiştirildiğini anlattı.
ÖĞRENCİYE BİZİM BORCUMUZ VAR
SDÜ Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı, rektör olarak değil de bir Ispartalı olarak konuştuğunu ifade ederek, “Bizim öğrenciye borcumuz var” dedi. Prof. Dr. Çarıkçı,”Bu öğrenci sayesinde bu şehir aslında nitelik olarak üst lige çıktı. Yoksa üniversite olmasaydı biraz daha düşük seviyede, profilde olma riskimiz vardı. Yaşanabilir kentlerde birinci oluyoruz, eğitim ve sağlık altyapısında çok iyiyiz. Dolayısıyla üniversite bizim için çok önemli. O açıdan öğrenciye bizim borcumuz var. En önemli borçlardan bir tanesi barınma. Yıllardan beri ihmal ettiğimiz nokta bu. 4 bin civarında KYK, yaklaşık 4 bin de özel yurtlar var, toplamda 8 bin kişilik kapasite var. şehir merkezimizdeki öğrenci nüfusumuz uzak eğitim ve yüksek lisans ile doktora öğrencilerini düşünce 50 bin civarında. 50 bin öğrenci için 8 bin kişilik kapasite çok düşük. Süreyya bey ve vali beyin destekleriyle yapılacak olan 5 bin kişilik yurt çok önemli. Aslında bakarsanız bunlar gecikmiş projeler. Ama hızlıca yapılması bizim için çok avantajlı. Kredi Yurtlar Kurumu’nun kampus içinde bir projesi var. Onu takip ediyoruz. Onun bir an önce hizmete geçmesi lazım. 8 bin olan rakamı hızlı bir şekilde 15 binlere çıkarmamış gerekiyor. Üniversite olarak gereken desteği veriyoruz. Kampüsten geçen su ve kanalizasyon hatlarıyla ilgili desteği veriyoruz. En hızlı şekilde nasıl yaparlarsa bizim çok hoşumuza gidecek” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLERİ BİR KÂR ARACI OLARAK KULLANMAYIN
Öte yandan apart açısından Isparta’nın çok kaliteli mekanlara sahip olduğunu dile getiren Prof. Çarıkçı, “Biraz pahalı diyorlar ama konforlu mekanlar var. Pahalılık konusu tüm şehirlerde tartışılıyor” dedi. Bu arada apart ve daire sahiplerine seslenen Prof. Dr. İlker Çarıkçı, “Benim de bir çocuğum üniversite okuyor. Kendi evladınız gibi düşünün. Kendi evladınıza gittiği şehirde nasıl davranılmasını istiyorsunuz? Sizin çocuğunuz Eskişehir’de okuyor herkese 500 liraya kiraya verilen yeri sizin çocuğunuza 1000 TL’ye versinler ister misiniz! O zaman siz kendi çocuğunuz için istemediği şeyi yapmayın. Bu öğrenciler bizim misafirimiz. Tabi para kazanın, yatırımınızın karşılığını alın ama onları bir kâr aracı olarak kullanmayın. Onlar burada olduğu için şehir bu kadar büyüdü” diye konuştu.
EN ÖNEMLİ 2 EKSİĞİMİZ VAR
Diğer taraftan merakla beklenen öğrenci çarşısı hakkında gelinen noktayı anlatan SDÜ Rektörü Prof. Çarıkçı, şunları söyledi: “Bu tartışılacak bir konu değil aslında. Üniversite kampusunun çok büyük güzellikleri ve artıları var. En önemli 2 tane eksiği tüm üniversite kampüslerinde olan biz de olmayan kafeteryaların olduğu, sosyal ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir yer, ikincisi ise çarşı. AVM’den bahsetmiyorum. Bedesten türü bir yer. Öğrenci temel ihtiyaçlarını gidermek zorunda. Sürekli şehre gidip gelecek hali yok. Günde 10 bin kişiye yemek veriyoruz ama kapasitemiz 2 bin kişilik.
ESNAFIMIZI RAHATSIZ ETMEYECEKTİR
2 AVM ihalesi yapılmıştı. Bir tanesini karşılıklı feshettik. Yan yana olmazdı zaten Ispartalının tepkisini çekerdi. Diğerini feshetmedik, projesini değiştirdik. Büyük bir AVM değil, küçük bir bedesten şekline değişti. Isparta esnafını rahatsız edecek bir proje yok şuanda. Bu üniversite için ihtiyaç. Ders arası 1 saat çocuk nereye gidecek? Çarşıya mı gidip gelecek? Spor tesisleri nasıl lazımsa burada 1-2 saat geçirebilecekleri küçük kafeteryalar da lazım. Bu eksiklik, bunun tartışılmasına gerek yok. Mehmet Akif Üniversitesi 2006’da kuruldu şuanda çarşısı bitmek üzere. Antalya ve Afyon’da da var. bunu tartışmaya gerek yok. Boyutlarını tartışıyorduk onları makul seviyeye getirdik. 2 taneydi bir taneye düşürdük ve projesi değiştirildi. Esnafımızı rahatsız etmeyecektir.”