Tarih: 19.03.2018 07:45
‘CHP kafasını anlamak mümkün değil’
AK Parti siyaset akademisinin 5. Hafta programında konuşan İl Başkanı Osman Zabun, CHP’nin seçim güvenliği konusundaki açıklamalarını eleştirerek “CHP kafasını anlamak mümkün değil. CHP neye itiraz ediyor, anlamadık. Seçimi pratikleştirmek adına 2 oy pusulası aynı zarfa, aynı sandığa konacak. Filigranlı zarf demek zaten mühürdür. Sahte olup olmadığı bilinir. Pusulalar özel kağıda basılıyor. Taklit edilemez. Mühürsüz zarf olayına yasal alt zemin oluşturuldu. Aynı tartışmalar bir daha yaşanmasın diye bu düzenleme yapıldı” dedi.
AK Partide siyaset akademisi derslerinin bu haftaki hocası İl Başkanı Osman Zabun oldu. Zabun Neden ve Nasıl Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi? Neden ve Nasıl Seçim İttifakı? konulu ders verdi. Zabun referandum öncesi ve sonrası Türkiye'de nelerin değiştiğini anlattı. Zabun yapılan değişikliklerle milletvekili sayısının 550’den 600’e çıktığını söyleyerek “Türkiye’nin nüfusu arttı. Temsildeki dağılım açısından milletvekili sayısı yükseltildi. Örneklere baktığımız zaman Avrupa’da Türkiye ile aynı düzeyde nüfusu olan ülkelere baktığımızda, sayı 600’e çıkarılmasına rağmen halen en düşük milletvekili sayısı Türkiye’nin” diye konuştu.
SİYASETİN OKULU YOK
Milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgili düzenlemeye gidildiğini belirten Osman Zabun “milletvekili seçilme yaşı 1982 anayasasında 30’du. Daha sonra yapılan bir düzenleme ile 25’e indirildi. Biz ise bunu anayasa paketindeki değişiklik ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi düzenlemesi ile 18’e indirdik. Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi ile ilgili çok fazla spekülasyonlar yapıldı. Yok efendim 18 yaşındaki çocuklardan milletvekili mi olur dediler. Siyaset tecrübe ile öğrenilir. Sahada öğrenilir. Siyasetin okulu yoktur. Biz milletvekili seçilme yaşını 18’e indirerek geleceğin temsilcisi olacak, milli iradeyi temsil edecek gençleri de aktif siyasetin içine sokma imkanına kavuştuk” dedi.
1982 ANAYASASINDA CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ DAHA FAZLAYDI
Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile ilgili de bazı düzenlemeler yapıldığını belirten Zabun, “anayasada cumhurbaşkanının görev ve yetkileri yasama, yürütme ve yargı ile ilgili olmak üzere üç ayrı başlıkta toplanmış ve çok geniş yetkilerle donatılmıştı. Şimdi ise yetkileri eskiye göre çok daha az. Biz neden bu sistemi hayata geçirdik. Denetlenebilir, sorumlu ve istikrarı sağlayıcı bir sistem kurulması için bu değişiklikler yapıldı. 1982 anayasasına göre başbakanı Cumhurbaşkanı seçiyordu. Derler ki halk seçiyordu, yok efendim meclis seçiyordu. Ama gerçek öyle değildi. Başbakanı, Cumhurbaşkanı seçiyordu. 1982 anayasasında Cumhurbaşkanının yetkileri yeni düzenlemeden çok daha fazla idi” ifadelerini kullandı.
SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN SANDIKLAR TAŞINABİLECEK
Sistemin değişmesi nedeniyle seçim stratejisinin de değiştiğini bildiren Zabun “Artık Türkiye’de sistem değişti. Seçim stratejisi değişti. Bizim de siyaset anlayışımızı regüle etmemiz lazım. Doğuda, batı’da da olabilir terör örgütleri seçmenleri tehdit ediyor. Yapılan düzenleme ile seçmen iradesi daha demokratik oluyor. Doğuda bazı köylerde sandıklar var, adam silahla duruyor. Tehdit ve baskılar var. Buna karşı sandıklar güvenlik nedeniyle taşınmasına imkan veriliyor. Seçmen merkezi yere getirilerek oy kullandırılacak. Demokrasinin sandığa yansımasını temin edecek bir uygulama seyyar sandık uygulaması, özürlü ve hastalar için oy kullanması adına düzenlendi. Yerinde oy kullandırma. Büyük kolaylık. Bir çoğu gelemiyordu” diye konuştu.
MÜHÜRLÜ ZARF TARTIŞMASI YAŞANMAYACAK
AK Parti İl Başkanı Zabun, CHP’nin seçim güvenliği eleştirilerine cevap verdiği konuşmasında şunlara yer verdi. “CHP kafasını anlamak mümkün değil. Sandık kurulu başkanı devlet memurlarından iki liste oluşacak. İki liste içinden kur’a ile seçilecek. Devlet memuru olma koşulu getiriliyor. CHP neye itiraz ediyor, anlamadık. Seçimi pratikleştirmek adına 2 oy pusulası aynı zarfa, aynı sandığa konacak. Filigranlı zarf demek zaten mühürdür. Sahte olup olmadığı bilinir. Pusulalar özel kağıda basılıyor. Taklit edilemez. Mühürsüz zarf olayına yasal alt zemin oluşturuldu. Aynı tartışmalar bir daha yaşanmasın diye bu düzenleme yapıldı. Bazı yerlerde sandık kurulu baskı altına alınabiliyor. Herhangi bir seçmen baskı görürse polisten, jandarmadan yardım isteyebiliyor.
PARTİLERE İTTİFAK İMKANI
Yeni sistem siyasi partilerin ittifakına imkan veren bir düzenleme içeriyor. Önce ittifakın oyları sayılacak. Milletvekili sayısı ittifaka yazılacak. Partiler arası dağılım için de parti logosu altına basılan oylar sayılacak. Isparta’yı örnek alırsak. 1 Kasım’da ya da 7 Haziran’da ittifak yasası ile girilseydi ne olacaktı? 1 Kasım için alınan toplam oy 192019. İttifak 3, CHP 1 aldı. İttifak kendi arasında ayırınca 139935 oy ile AK Parti 2 milletvekili, MHP 1 milletvekili alıyor. 1 Kasım’da ittifak olsaydı 2-1-1 oluyordu.” GÜLSES GAZETESİ
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —