Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Çiftçiler için alternatif ürün Çalışması, ‘Siirt fıstığı’

Çiftçiler için alternatif ürün Çalışması, ‘Siirt fıstığı’

ISPARTA 13.11.2017 07:12:00 0
Çiftçiler için alternatif ürün Çalışması, ‘Siirt fıstığı’
Isparta bereketli toprakları ile tarımda birçok ürünün yetiştirilmesi noktasında Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Sık sık köy ziyaretleri yaparak çiftçilerin yanında olduğunu her fırsatta gösteren Vali Şehmus Günaydın, çiftçilerin alternatif ürün konusundaki çalışmalarına da öncülük ediyor. Bu yıl alternatif ürün konusunda yapılacak çalışmalardan biri de Isparta’da, Siirt fıstığı yetiştirilmesi için örnek bahçeler oluşturmak.  
Isparta’da 551 hektar tarım arazisi var. Tarım alanlarında yetiştirilen elma, gül, kiraz, kayısı, üzüm, karanfil, domates, mantar gibi ürünler Isparta’nın tarımsal ihracatına katkı sunuyor. Tarımsal ihracat 2015 yılında 81 milyon 521 TL iken, 2016 yılında 11 milyon 757 bin TL’ye yükseldi. %37’lik artış var. Tarımsal üretimin artması için 2016 yılında toplam 53 milyon TL üreticilere tarımsal destekleme verildi. Bu miktar 2017 yılında daha da arttı. Isparta’da 147 bin 788 büyükbaş hayvan var, süt üretimimi 187 bin ton, et üretimi 7 bin 146 ton. Buna ek olarak 263 bin baş koyun, 202 bin baş keçi bulunuyor. Isparta tarımı ile ilgili İl Genel Meclisinde sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul “sayın valimizin de talimatı ile Isparta’da, Siirt fıstığını yetiştirmek için çalışma yapacağız” dedi.
MANTARCILIĞI DAHA DA GELİŞTİREBİLİRİZ
İl Genel Meclisinden Kültür Mantarı üreticiliğinin geliştirilmesi noktasında destek isteyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul “ilimiz merkezde Bozanönü köyünde çiftçilere mantar yetiştiriciliği konusunda eğitimlerimizi verdik. Çiftçilerimiz bu konuda bilinçli, biz burada genç çiftçiler ve ekonomik yatırımlar başlığında destekleme yapıyoruz. Artı olarak İl Özel İdaresi kaynakları ile de destekleme yapmak istiyoruz. Bunun yanı sıra Yalvaç’ta gelir seviyesi düşük olan Ayvalı, Mısırlı ve Yarıkkaya köylerimizde mantarcılık eğitimleri verdik. Çiftçilerde istekli. Bu konuda çiftçilere birer tane örnek depo yapmak istiyoruz. İl Özel İdaremizde bu konuda destek olursa katkıyı artırabiliriz” dedi. ALTERNATİF ÜRÜN ÇALIŞMASI
Isparta Valisi Şehmus Günaydın ile birlikte alternatif ürün konusunda çalışmalar yaptıklarını bildiren İl Müdürü Mehmet Tuğrul “Siirt fıstığının Isparta’da yetiştirilmesi konusunda kendi imkanları ile deneme yapan birkaç çiftçimiz var. Bunların yaptıkları denemeleri  gidip yerinde gördük. Siirt Fıstığı Isparta coğrafyasında yetişmeye uygun görülüyor. Bu konuda birkaç ilçemizde bu yıl deneme bahçeleri kurmak istiyoruz. Deneme bahçelerinin oluşturulması konusunda İl Özel İdaremizde destek olursa seviniriz” ifadelerini kullandı.
ISPARTA’DA SİİRT FISTIĞI YETİŞİR
İl Genle Meclisindeki sunumda Siirt fıstığının Isparta’da yetiştirilebileceğine dikkat çeken Tuğrul, “ilimiz yağış, toprak ve sulama imkanları ile Siirt fıstığı yetiştiriciliğine uygundur. İlimiz çiftçileri Siirt fıstığı yetiştiriciliği yapabilecek düzeydedir. İlimizde Eğirdir ilçesi Barla köyü ve Keçiborlu ilçe merkezinde 2005 yılında dikimi yapılan verim çağında Siirt fıstığı ağaçları mevcuttur” dedi.
BUZAĞI ÖLÜMLERİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul hayvancılık konusunda yapılan çalışmalarla ilgili ise şunları söyledi. “ Bakanlığımızın üzerinde durduğu bir başka konu hayvancılık. Bu noktada bakanlığımız ilk olarak köy dışında toplu bakım alanları oluşturmayı hedefliyor. Köy dışına bütün hayvanları çıkarıp süt sağım yerlerinin oluşturulması ve veteriner desteğinin müdürlüğümüz tarafından verilmesi  şeklinde olacak. Köylüden tek talep ise köyün dışındaki hayvancılık alanın %50’sinin karşılanması. Isparta’da maalesef buzağı ölümleri %30’a yaklaştı. Türkiye’deki buzağı ölümleri ise %3 ile 5 arasında. Bunun temel sebebi ise hayvanların yetiştirildikleri alanların sağlıksız olmasıdır. Bakanlığın diğer bir desteği ise mevcut hayvan bakım alanlarının düzenlenerek modernize edilmesidir.   Bakanlığın hayvancılık konusundaki çalışmalarında pilot bölge olmak için çalışma yapıyoruz.”
ISPARTA’NIN TARIM HARİTASI ÇIKARILIYOR
İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat’ın sorusu üzerine açıklamalarına devam eden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’nın toprak analiz haritasını çıkardıklarını belirterek, “çalışmaya devam ediyoruz. Çalışmanın sonucunda Isparta’nın neresinde, hangi ürün daha kaliteli ve verimli yetişir bunu belirlemiş olacağız” dedi.  
Gülses Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °