Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Isparta’nın ekonomisinin geliştirilmesine yönelik yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi verdi. Yurtdışından işadamlarını Isparta’ya getirerek, yeni iş kapıları oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Özen, güdümlü projelerle ilgili de bilgi verdi.
KUVEYTLİ İŞADAMI KEÇİBORLU’DA İŞ KURDU
Isparta’da ekonomiyi canlandırmak için yurtdışından yatırımcıları davet ettiklerini belirten Mehmet Sırrı Özen, “Örneğin Kuveytli bir işadamı Keçiborlu’da belediyeden bir arsa aldı ve lojistik merkezi kuracak. Bu merkezde yaş meyve ve sebzelerin saklanması ve ihracatı söz konusu. Bu konuda şirket kuruldu, çalışmalar başlattı. Hatta Kuveytli işadamımız bölgeyi çok sevdiği ve yakın ilgi gördüğü için yine zengin bir işadamını Temmuz ayında Isparta’ya getirecek. Böylece Isparta’yı yavaş yavaş dünyaya açıyoruz. Zaten açık” dedi.
EĞİRDİR GÖLÜ’NDEKİ KEREVİT ÜRETİMİNİ HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTIRMAMIZ LAZIM
Öte yandan 70 tane lüks restoranı bulunan Çinli bir işadamının Isparta’dan kerevit talebinde bulunduğunu kaydeden BAKA Genel Sekreteri Özen, şunları söyledi: “Birkaç kez gelip gitti, en sonunda anlaşmaya varıldı. Bizden talep edilen kerevit miktarı 7 bin ton. Fakat Türkiye üretimi yılda 500 ton. Burada çok büyük bir pazar var. İş fırsatı var. Bizim Eğirdir Gölü’ndeki kerevit üretimini hızlı bir şekilde artırmamız lazım. Bir şekilde oradaki soruna çare bulup pazar konusunda gerekeni yapmamız lazım. Bu çok büyük bir istihdam kaynağı. Balıkçıların istihdamı söz konusu. Bu büyük bir sektör. Türkiye üretiminin 500 ton olduğunu düşünürsek 7 bin tonluk bir talep büyük bir fırsattır. Bir şekilde oradaki çalışmaları hızlandırıp, üretimi artıracak tedbirleri hızlı bir şekilde almalıyız.
BU İŞADAMININ ÇİN’DE SADECE 70 RESTORANI VAR
Yanılmıyorsam Isparta, Türkiye kerevit üretiminde en büyük payı alıyor. Benim bildiğim 350-400 ton. Canla aşla çalışıp bu üretimi artırmamız gerekiyor. Çünkü küreselleşen dünyada bu tür pazarları bulmak öyle kolay değil. Isparta’nın bununla ilgili bir kültürü de var. Daha önce bu iş yapılmış ,yeni bir iş değil. Bu işadamının Çin’de sadece 70 restoranı var. Muhtemelen ticaretini de yapıyor. Nüfusunu da düşündüğümüzde 7 bin ton onlar için bir şey değil. Ama bizim için çok önemli bir rakamı ifade ediyor. Nasıl yaş ve meyve sebzede iyi bir durumdayız, daha da iyi olacağız inşallah. Su ürünleri konusunda da hızlı bir şekilde bu konuya eğilmemiz lazım.
ARAŞTIRMA MERKEZİ BU İŞİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞMA YAPSIN
Oradaki araştırma enstitümüz bu işin nasıl çözüleceğiyle ilgili çalışmalarını yapsın. Oradaki üreticiler de potansiyeli değerlendirmek için ellerinden geleni yapacaktırlar. Orada daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyulacak. Bu bölge için çok önemli.
YAŞ MEYVE VE SEBZE KONUSUNDA SUUDİ ARABİSTAN’DA 2 MİLYAR DOLARLIK PAZAR VAR
Yaş meyve ve sebze konusunda da Isparta’ya 24 tane Suudi Arabistan’dan işadamı getirdik. Kiraz, elma bahçelerini gezdirdik, Eğirdir’e götürdük. Suudi Arabistan’daki yaş meyve ve sebze pazarı 2 milyar dolar. Türkiye’nin buradaki payı yüzde 3. Bu rakam çok küçük ama pazar inanılmaz büyük. Çok olumlu görüşmeler yapıldı. Bir daha gelecekler. Bu işin ticareti değil yatırımı da çok önemli. Yatırım Destek Ofisimiz çok iyi çalışıyor. Biz ajans olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu tür işadamlarını getiriyoruz, Isparta’yı gezdiriyoruz.”
GÜLPARK’LA İLGİLENİYORUZ
Diğer taraftan yıllar önce Isparta’da gündeme gelen ancak hayata geçirilemeyen Gülpark Projesiyle ilgilendiklerini belirten Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstasyon bölgesi Turizm Bakanlığı bünyesinde. Orasıyla ilgili de bir proje hazırlandı. Onun gerçekleşme noktasında gerekli takibi yapıyoruz. Fakat bu olmayacağı anlamına gelmez.
2017’DEN ÖNCE GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ’Nİ AÇMAK İSTİYORUZ
Biz başka alanlarda güdümlü proje hazırlığındayız. Bir tanesi girişimcilikle ilgili bir projemiz. Bunu da üniversitemizle beraber gerçekleştireceğiz. Şuanda tasarı aşamasında. Genel hatları ortaya çıktı ama birkaç toplantı yaparak netleştirmemiz gerekiyor. Halkımızı farklı beklentilere sokmak istemiyorum ama gerçekten girişimcilik alanında çok yenilikçi bir proje hazırlıyoruz. Bu proje aynı zamanda bölgesel olacak. Bunlar çeşitli büyüklükte olup, Burdur ve Antalya’da da gerçekleştirilecek. Altyapı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi bu işe çok hazır. Oradaki istek de çok önemli. Güdümlü projelerin yüzde 25 olarak eşfinansman olarak karşı grup veriyor bizde yüzde 75’ini destekliyor. Çok yenilikçi bir proje olacak. Birkaç içinde başlayacağız projeye. Bizim niyetimiz Ramazan ayı bittikten sonra hemen projenin detaylarını ortaya çıkartmak ve ondan sonra da gerekli çalışmalara hızlı bir şekilde başlamak. 2017’ye girmeden merkezi açmak istiyoruz. Girişimcilik Merkezi’ni açmak istiyoruz. Bir kuluçka merkezi. Farklı birimleriyle birlikte çok yenilikçi bir proje. Araştırdığımız kadarıyla Türkiye’de bir benzeri yok. Yurtdışında benzerleri var ama ülkemizde yok. Uzun süredir üzerinde çalışıyoruz. Yaptığımız şeyin kalıcı olmasından, yararlı olmasından yanayız. Bazı projelerin planlanması ve hayata geçirilmesi zaman alıyor ama kalıcı ise bunlar gözardı edilebilir.”