Cittaslow Türkiye 12. Koordinasyon Komitesi Toplantısı 27-28 Ekim 2017 tarihlerinde Eğirdir Belediyesinin ev sahipliğinde Sakin Şehir Eğirdir'de gerçekleştirildi.
Isparta’nın Sakin Şehri Eğirdir’de gerçekleştirilen toplantıya Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye ekibi ve Cittaslow Bilim Kurulu’nun yanısıra, Gökçeada, Halfeti,Taraklı, Perşembe, Vize, Yalvaç, Eğirdir, Göynük, Şavşat, Yenipazar ve KKTC’den Mehmetçik Belediye başkanları veya temsilcileri katıldı.
Toplantıya katılan Belediye Başkanları ve belediyelerin Cittaslow temsilcileri, Eğirdir'de olmaktan dolayı memnuniyetlerini belirtirlerken, Eğirdir Belediyesi'nin ev sahipliğinden dolayı da teşekkür ettiler. Eğirdir'in doğasına, kültürüne, tarihine ve sahipliğine hayran kalan misafirler, "Eğirdir Cittalow'u fazlasıyla hak ediyor" dediler.
Eskiciler Konağı Nis Otel'de gerçekleştirilen Cittaslow Türkiye 12. Koordinasyon toplantısı birinci gün yöresel ürünlerden oluşan kahvaltıyla başladı. Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl kısa bir açılış konuşması yaptı. Başkan Şengöl, Belediye Başkanlarına ‘Sizleri güzel ilçemiz Eğirdir’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. İtalya'da geliştirilen Cittalow Belediyeler Birliği'ne üye olmak için, Tunç Bey'in ilçesini gezdik, gördük, müracaatımızı gerçekleştirdik ve geçen yıl Şavşat'ta bu ailenin bir üyesi olduk. Toplantımızın, şehirlerimize hayırlı olmasını dilerken, bilim adamlarımızdan takviyeler alacağımıza inanıyor, saygılar sunuyorum” dedi.
Daha sonra Türkiye Koordinatörü ve Uluslararası Başkan Yardımcısı Tunç Soyer yaptığı konuşmada, "Bizim çocukluğumuzda Bal Mahmut diye biri vardı. Ağzımız bir karış açık onu dinlerdik. Ömer Başkanımda ağzından bal akan bir başkan. Şahane bir ev sahipliği görüyoruz. Eğirdir hakikaten cennet gibi bir yer, mücevher gibi bir kent. Adasıyla, doğasıyla gölüyle çok etkileyici. Türkiye'nin her yerinden misafirlerimiz geldi. Gökçeada, Göynük, Taraklı, Yenipazar, Yalvaç'tan, Şavşat'tan, Halfeti, Perşembe'den, Kıbrıs Mehmetçik'ten Bakanımız ve temsilcilerimiz burada. Cittaslow markasıyla, daha da güçlenerek Türkiye'ye örnek olacak işler yapmamız lazım. Toplantı'nın Cittaslow kentlerine, Türkiye ve Kıbrıs'a hayırlı olmasını diliyorum. Kentlerimizin 2017 yılı değerlendirmelerini alacağız." dedi.
Cittaslow Türkiye toplantısında söz alan Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi ve Prof. Dr. İlker Ünsever ise, kitle turizminin beldelere faydadan çok zarar verebildiğini belirterek, Cittaslow özelliklerini uzun yıllar muhafaza etmek için dikkatli planlama yapılması gerektiğinden bahsetti.
Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Profesörü Tayfun Özkaya ise Slow Food (Yavaş Yemek) tarım politikasına değindi. Pazarlamada farklı yöntemlerin denenmesi gerektiğine değinen Özkaya, “Cittaslow üyesi şehirler, iyi-temiz-adil tarımsal üretimi benimsiyor. Yerel çiftçi ve üreticilerin ürünleri yerel pazarlarda doğrudan tüketiciye satılabiliyor. Büyük bir avantaj“ dedi.
Komitede Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH) tanıtıldı. 2015 yılında 193 ülkenin onayıyla kabul edilen bu hedefler, gezegenimizin korunması için 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi gereken 17 hedefi içeriyor. Cittaslow Türkiye üyesi şehirler, bu 17 hedefe uymayı taahhüt ediyor.
2018 yılı çalışma program çerçevesinde Türkiye ve Kıbrıs Cittaslowları, toplam 17 kent 17 hedefi gerçekleştirmeye yönelik projeleri hayata geçirecek ve her yıl hazırlanacak ilerleme raporları Birleşmiş Milletler’e sunulacak. Ayrıca 2018 yılı içinde, ortak sanal market, çocuk çalıştayı, Cittaslow festivali, Yemek Günleri, yıllık faaliyet raporları, yıllık ortak broşür, eko-gastronomi kongresi gibi çalışmalar yapılmasına karar verildi. 13. Genel Kurulun Haziran ayı son haftasında Göynük’te yapılması planlandı. Toplantıda katılımcılara, Eğirdir Belediyesi tarafından hazırlatılan üzerinde Eğirdir Belediyesi logosu ve Cittasloe logosu olan, fincan takımı, şemsiye, evrak çantası, malzeme çantası, kalem, anahtarlık, şapka, Eğirdir pulları, kurumuş lavantanın yanı sıra Eğirdir elması hediye edildi.
Toplantı sonrasında Eğirdir Belediyesi tarafından misafirlere yöresel ürünlerden oluşan öğle yemeği ikramında bulunuldu. Yemekte, balık ekşilemesi, balık kızartması, kerevit ve kurma balık ile elma suyu ikramında bulunuldu. Misafirler, Eğirdir gezisi yaptı. Rüyapark'ı gezen Cittaslow katılımcıları, Başkan Şengöl'e de Eğirdir'e kazandırdıkları böylesine güzel bir yaşam alanı için teşekkür ettiler. Geri dönüşüm malzemelerini hayranlıkla inceleyen Başkanlar ve temsilciler, bol bol fotoğraf çekip, kendi ilçelerinde de uygulamak için doneler aldılar. Akpınar Seyir Terası'ndan eşsiz manzarayı izlemeye çıkan heyet, Eğirdir'in manzarası karşısında hayran kaldılar. Uzun süre manzarayı izleyip fotoğraf çekilen Cittalow heyeti, daha sonra, Ada Ülkesi sanatçılarının hazırladığı karma resim sergisinin açılışına katıldılar. Misafirler yine Belediye tarafından hazırlanan yöresel ürünlerden oluşan akşam yemeğine katıldılar. Yemekte Eğirdir'e has sazan dolması sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca Eğirdir düğün yemeklerinde verilen pilav üstü et ve elma suyu ikram edilirken, tatlı olarak irmik helvası sunumu gerçekleştirildi. Eğirdir’in Göktaş Mahallesi’nde Avrupa Birliği destekli proje ile roman vatandaşların oluşturduğu Grup Çeri konser verdi. Geceye katılan misafirler Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl'e böylesine güzel bir ev sahipliğinden dolayı teşekkür ettiler. Eğirdir'de konaklayan misafirler Cumartesi günü ilçeden ayrıldılar.