Çok daha demokratik bir Bütçe Sistemi olacak

Çok daha demokratik bir Bütçe Sistemi olacak

Çok daha demokratik bir Bütçe Sistemi olacak

NTV’ye özel röportaj veren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bütçe yapma yetkisinin Cumhurbaşkanına geçeceğini belirterek, “Artık tüm siyasi partilerin sandalye oranında temsil edileceği çok daha demokratik olan bir sisteme geçiliyor” dedi.
 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, cumartesi günü NTV Televizyonuna özel bir röportaj verdi. Programda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlatan Bilgiç, kendi komisyon başkanlığını yaptığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nun çok daha demokratik olacağını dile getidi.
16 NİSAN GERÇEK MANADA MİLLETİN ZAFER GÜNÜ OLACAK
16 Nisan’ın Türk halkının demokrasi mücadelesinin artık nihayete erdiği, geçek manada zaferini kazandığı gün olacağını ifade eden Bilgiç, “1950’de yeter söz milletindir diye yola çıkan halk, yeter artık söz de karar da milletindir diyerek, cumhurbaşkanını kendisi seçmesinin yanında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de kendisi seçme kararını verecektir. Meclis başkanımızın kürsüsünün arkasında ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ yazar. Ama maalesef milletin iradesinin yürütmeye yönetimini gerçek manada hiçbir zaman görmedik. Milletin iradesinin tam manada tecelli ettiğini de görmedik. Her zaman Türkiye’de hükümet seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimleri problemlere neden oldu. Neticede yüzde 69 oyla millet cumhurbaşkanını ben seçeceğim dedi. Şimdi de artık hükümeti belirleyecek, ayrı bir sandıkta onu denetleyecek olan parlamentoyu belirleyecek. Kuvvetler ayrılığı prensibi de tecelli etmiş olacak” dedi.
KUVVETLER AYRILIĞI SİSTEMİNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Meclisin yetkileri elinden alınıyor’ görüşüne karşı çıkan Bilgiç, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu yanılgısını anlıyorum. Türkiye’de yasama ve yürütme iç içe geçtiği ve parlamento tamamen yürütmenin hakimiyeti altında olduğu için hükümet yetkisinin parlamentonun dışına çıkarılıyor olması, TBMM’nin daha da güçlendiriyor olması, yasama süreçleri ve denetim açısından onlar da kavram kargaşasına sebep oluyor. Tam tersine güçlü bir hükümet sistemi, onu denetleyecek çok daha güçlü bir denetim ve yasama sistemini beraberinde getirecek. Yargı, yürütme ve yasama erklerinin gerçek manada kuvvetler ayrılığı sistemine geçmiş olacağız” dedi.
CUMHURBAŞKANI ARTIK HESAP VEREBİLİR VE HER SUÇTAN YARGILANABİLİR KONUMDA OLACAK
Bilgiç, yeni sistemde cumhurbaşkanının yetkilerinin mevcut duruma göre kısıtlanacağını ifade ederek, “Cumhurbaşkanının yetkileri ile başbakanın yetkilerini birleştiriyorsunuz ama sadece yürütmeyle ilgili kararlarla sınırlandırıyorsunuz. Sadece bütçe teklif edebilecek, kanun yapma teklifi tamamen parlamentoya geçiyor. Bu açıdan bakmak lazım. Cumhurbaşkanı artık hesap verebilir ve her suçtan yargılanabilir konumda olacak” diye konuştu.
ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR BÜTÇE SİSTEMİ OLACAK
Öte yandan Plan ve Bütçe Komisyonu’yla ilgili soruyu yanıtlayan Bilgiç, “Çok daha güçlenen ve demokratik işleyecek olan bir bütçe sisteminden bahsediyoruz. Yasama sürecinin yüzde 75’i plan ve bütçe komisyondan geçerdi.  Mevcut anayasa tanımlıyor, 40 üyede oluşur, 25’i iktidar, 15’i muhalefet partisinden oluşuyor diyor. Plan ve Bütçe Komisyonu meclisin organiği gibi görünmesine rağmen bir iktidar komisyonuydu. Bunun hürriyeti değişiyor. İktidarın hürriyeti olduğu kaldırılıyor. Artık tüm siyasi partilerin sandalye oranında temsil edileceği çok daha demokratik olan bir sisteme geçiliyor” dedi. 

Anahtar Kelimeler: