Tarih: 09.09.2016 06:21

'Çok güzel kızız, evde yatalım talip gelsin gibiymiş'

Facebook Twitter Linked-in

Ekonomi Bakanlığı ITSO öncülüğünde Isparta elmasının dış piyasaya satılması konusunda bir çalışma başlattı. Bu kapsamda Isparta’da elma üreticileri yabancı firmalarla bir araya gelerek, Isparta elmasının kalitesini anlattı. Ekonomi Bakanlığı ve ITSO öncülüğünde yapılan proje kapsamında açıklamalarda bulunan Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, “Elmamız yakışıklı ama talip bulamıyoruz” dedi.
ŞİMDİ ÇOK GÜZELİZ, AKILLIYIZ, İYİ YAPIYORUZ AMA KENDİMİZİ DE TANITMALIYIZ
Şengöl, “Bu proje URGE diye başladı. Eğirdir, Isparta, Gelendost çevresinde meyve, özellikle elma işiyle uğraşan firmalar Isparta Ticaret ve Sanayi Odamızın liderliğinde elmayı pazarlama, dışarı satım konularında bir birliktelik oluşturuldu. Biz kendi kendimize övünüyor muyuz yoksa elma üretiminin hangi safhasındayız veya dünya neler yapıyor, bunları gözlerimizle gördük. Oralardaki ilgililerle görüşerek kendi boyumuzu ölçtük. Bundan şunu öğrendik, boyumuz çok iyi, yakışıklıyız ama talip bulamıyoruz. Herhalde bu da iletişim ve bu tip gidip gelmelerle olacak. Biz çok güzel elma üretiyoruz. Ama bugüne kadar ki şeklimiz çok güzel kızız, evde yatalım talip gelsin gibiymiş. Şimdi çok güzeliz, akıllıyız, iyi yapıyoruz ama kendimizi de tanıtmalıyız” şeklinde konuştu.
5-10 Yıllık Süreç Olacağını Düşünerek Geldik
Serpil Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Müdürü EbuMüslüm Kanlı ise, “Bu toplantının faydalı olacağını düşünerek toplantıya katıldık. Buradaki amacımız köylümüzün malını daha iyi değerlendirebilmek. Dış ülkeden gelen ihracatçılarla görüşmeler yapıyoruz. Görüşmeler olumlu. Nasip olur da fiyat üzerine anlaşırsak böyle bir pazara girmeyi düşünüyoruz. Şuandaki fiyat çok net değil. fiyatı netleştireceğiz. İleride daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu pazarın daha iyi olacağını düşünerek bu toplantıya katıldık. 1 haftalık 1 aylık bir süreç değil, 5-10 yıllık süreç olacağını düşünerek geldik” dedi.
AMACIMIZ DAHA İYİ PAZAR BULMAK VE DIŞARI AÇILMAK
Yukarı Gökdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Özdemir de, amaçlarının daha iyi pazar bulmak ve dışa açılmak olduğunu belirtti. Özdemir, “Biz URGE projesi dolayısıyla buradayız. Dışarıdan gelen misafirlerimizle görüşme yapmak istiyoruz. Amacımız daha iyi pazar bulmak ve dışarı açılmak. Eğirdir ve Isparta elmasını oralarda tanıtabilirsek en büyük avantajımız bu olacak” dedi.
ISPARTA’DAN FAS’A, FAS’TAN DA DİĞER AVRUPA
ÜLKELERİNE ELMALARINIZI AKTARMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Isparta elması hakkında üreticilerden bilgi alan Faslı El Nasri, elma firmalarıyla fiyatta ve diğer prosedürlerde anlaşmaları durumunda Isparta elmasını önce Fas’a daha sonra da Afrika ülkelerini aktarmayı düşündüklerini bildirdi. El Nasri, “Fas’tan geliyorum. Fas’taki firmam yaş meyve ve sebze üzerine. Özellikle yaş meyve ve sebzeyi ithal ediyoruz. Özellikle Güney Afrika, Rusya ve Avrupa ülkelerine ithalatımız var. Yaptığımız ithalatta süpermarketlere tedarik sağlıyoruz. Ayrıca Afrika’daki diğer ülkelere satış gerçekleştiriyoruz. Buraya Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın projesi kapsamında buraya geldik. Türk hükümetine bakanlığa teşekkür ediyorum. Ayrıca ITSO ve projeyi yürüten ekibe teşekkürlerimi sunuyorum. Bu program kapsamında bölgenizi yeniden keşfetme imkanımız oldu. Özellikle bölgenizdeki meyve üretiminde ve özellikle de elma üretiminde önemli bir noktada olduğunu gördük. Yüksek kalitede elmalarınız var. Bu noktada kıyaslama yaptığımızda ciddi anlamda elma kalitesinde önde durumdasınız. Buradaki yerel firmalarla birlikte ticarete nasıl başlayacağımızı konuşacağız. Uygun ortam oluşturabilirsek Isparta’dan Fas’a, Fas’tan da diğer Avrupa ülkelerine elmalarınızı aktarmayı düşünüyoruz” diye konuştu. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —