CUMHURİYETİMİZ 100 YAŞINDA
Yüzyıl önce bu saatlerde Ankara'da toplanan büyük millet meclisi 1921 anayasasının bazı maddelerini değiştiriyor ve 2. maddenin sonuna ''Türkiye devletini şekl-i hükümeti cumhuriyeti'' cümlesini ekliyordu.
O gün derhal bütün şehirlere bildirilen ,top atışları ve sevinçle karşılanan cumhuriyeti her yıl 29 Ekim günü bütün ulusca kutlamaktayız. Cumhuriyetin ilanı bilinen türk tarihinin en önemli aşamasını teşkil etmektedir. Sıra ancak cumhuriyetin ilanından sonra yapılan çeşitli reformlarda türk ulusunun içinde bulunduğu hayat şartlarından daha iyilerine götürmenin adımlarını atabilmiştir.
Cumhuriyet türkiyesi bir taraftan ulu Önder Atatürk'ün 10.yıl nutkunda söylediği gibi, çağdaş medeniyet düzeyine erişebilmek için şekilde bir takım yenilik çabalarına ilişirken bir taraftan da dünyevi değişiklikler yaparak hareketlere geçmiştir. Ve toplumumuzun bugünkü bünyesine damgasını vuran işte bu değişiklikler olmuştur.
Eğer bugün Türkiye medeni alemin bir üyesi olabilmişse, bunda mekellerin yerini medeni kanunun alması ve diğer medeni kanunların kabul edilmiş olmasının ilk rolü olmuştur.
Eğer bugün Türkiye medeni alemin bir üyesi alabilmişse, bunda teografik devlet yerine laiklik prensibinin gerçekleştirmesinin payı vardır.
Ve eğer bugün türk medeni aleminin bir üyesi olabilmişse bunda en önemli rolü siyasi iktidarların seçimle işbaşına gelmesini kabul etmesi oylanmıştır.
Seçim ve iktidar yani ulusun kendini idare edecekleri kendinin seçimi başına getirmesi cumhuriyetin esas temelli ve Türk siyasi tarihinin ilk hareketidir. Her ne kadar daha önceleri 1. 2. meşrutiyet ile bu yolda ilk adımlar atılmaya çalışmışsa da, devletin başına veraset yoluyla değil de seçim yoluyla iş başına gelmesi cumhuriyetin temel ilkelerindendir.
Bugün 100. yaşına basan cumhuriyet ulusal yaşantısı bitmiş sayılan bir milletin büyük Atatürk'ün önderliği ile nasıl yeniden canlandığının çağdaş, bilim ve teknik düzyine çıkma çabalarında nasıl başarı kazandığının örneğidir.
Atatürk ilk nutkunun sonunda bütün bunlara değinerek: ''Bugün vasıl olduğumuz netice, asırlardan beri çekilen milli nüsvetlerin intihabı ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir. Bu neticeyi Türk gençliğine emanet ediyorum.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ BUGÜN 100 YAŞINDA Atatürk tarafından Türk istikbalinin evlatlarına emanet edilen cumhuriyet 100 yıl içinde çeşitli devrelerden geçerek bugüne erişti.
Bir yandan ulusun ve seçim hakkını kullanırken isabetsiz tercihler yaptığı iddia edilirken bir yandan da devletin teokratik esaslarına dayanır hale gelmesi arzuları belirtilmektedir. Emaneti yıllardan beridir koruyan türk gençliğinin Atasının güvene layık olduğuna eminiz.
RAHAT UYU ATAM