Tarih: 11.01.2019 09:25
“ÇÜRÜYEN TARİHİ ANITA DÖNÜŞEN” HANGAR,MİSAFİRHANE....
Tarihi kimlik olan EĞİRDİR TREN GARI; 25.12.1919 tarihinde, küçük ölçekte-ölçüde- ve o günün gerektirdiği şekle göre, kurulmuş ve Ulusal Kurtuluş Savaşında SANDIKLI’nın işgali edilmesi, Dinarın işgali için de bir tehlike teşkil etmesi nedeniyle Tren İşletme Merkezimizin, Dinardan Eğridir'e nakli zorunluluk göstermesi sonucunda "Aydın hattı Köşk-Eğridir İşletme Müdürlüğü" adı verilerek hizmete girmiştir Eğirdir Garı.
İzmir-Aydın Demiryolunun son istasyonu olan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hem 1919 hem de 6 Mart 1930’daki gezisine ev sahipliği yaptığı Eğirdir Garı, gar statüsüne kavuşmuş iken Seksen yıl yük ve insan taşımacılığıyla bölge insanına hizmet veren tarihi istasyon, Aralık 2001 yılında yük ve yolcu trafiğine kapatılmıştır.
Eğirdir Belediyesinin girişimleriyle TCDDY AFYON Bölge Müdürlüğü’nden Eğirdir Tren Garı Ana binasının dışında yer alan Hangar(lokomotif-vagonların barındığı kapalı alanlar) misafir hane ve bu bölümdeki açık alanlar kiralandı. 2001 yılından itibaren Türkiye’nin en eski tren garları arasında yer alan ve “Tarihi Miras” niteliğindeki Eğirdir Garı Bu tarih den günümüze kadar adeta terk edilmiş, bakımsızlaştırılmış ve kendi haline bırakılmış-kaderine terk edilmiş bir halde idi. Tren Garındaki gardaki özellikle tarihi binaların pencere kısımlarının betonla doldurulması, hangarlarının çöp-kömür depolarına dönüştürülmüştür. Eğirdir Garı’nda demiryolu sistemi çürümeye terk edilirken, tarihi taş yapılar da virane haline gelerek; Tarihi Tren Garı adeta “Çürüyen Tarihi Anıta” dönüşmüştü!
Tarihi Tren Garı'nda kiralanan HANDAR ve MİSAFİRHANE binaların ve açık alanların röleve( tarihi yapıların belgelenerek binalar mümkün olduğu kadar yıkılmadan ve en az müdahaleyle koruma ilkesine uygun öneri geliştirme) gelecek kuşakları yanıltıcı ve gerçeğine aykırı bir bina yaratmamak için restitüsyon( ilk tasarımları belgelenerek, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılması) ve peyzaj projeleri hazırlanması için konunun uzmanları tarafından hazırlanan proje incelemelerde bulunularak hazırlanılan rapor Eğirdir Tarihi Tren Garının Bağlı olduğu sorumlu kuruluş TCDDY AFYON Bölge Müdürlüğü’ne sunulup onaylandıktan sonra, garın İşletme binasının dışında kalan hangar, misafir hane ve açık alanlarının çevre düzenlerine geçilerek korunması sağlanacaktır..
Dileğimiz kiralama kapsamı dışında bırakılan işletme binası gibi diğer tarihi binaların ve açık alanlarında koruma altına alınarak, “Tarihi Dokunun” aslına uygun olarak korunması ve çöp alanı olmaktan kurtarılmasıdır. Eğirdir tarihi ve doğasıyla bir bütündür.
Bu konuda emeği geçen başta Eğirdir Belediyesi olmak üzere ;TCDDY AFYON Bölge Müdürlüğü’ne ve yetkililere teşekkürler.
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Eğirdir –Isparta Temsilcisi
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —