Daha ilk yıldan üretim yaptılar

Daha ilk yıldan üretim yaptılar

Daha ilk yıldan üretim yaptılar

Gül Küçük Sanayi Sitesinde kurulan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Kimya teknolojileri dalındaki öğrenciler ilk yıldan katran, zeytinyağı ve dekoratif sabun ürettiler. Ürettikleri ilk 150 kadar sabuna ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen talip oldu. Kimya teknolojileri bölümü öğrencileri güllerin açmasının ardından gül toplayıp kendi yağlarını çıkararak gül kremi, sütü, şampuanı ve parfümü üretmeyi hedefliyor.
Isparta’da mesleki eğitimin parlayan yıldızı haline gelen TOBB Mesleki ev Teknik Anadolu Lisesi öğrenciler başarılarına bir yenisini ekledi. Okulun henüz ikinci yılı olması nedeniyle öğrenciler alan seçimlerini yaparak, bu yıl istedikleri dallarda eğitim almaya başladı. Kimya Teknolojileri dalında öğrenim gören öğrenciler daha ilk yıllarında katran, zeytinyağı sabunu ile dekoratif sabunlar yaptılar. Kimya Teknolojileri öğretmenlerinden Nilgün Tunç portakal ve lavanta sabunu konusunda da denemeler yaptıklarını söyleyerek “bu tür çalışmaları öğrencilerimizin bir şeyler yapabildiklerini görmesi ve kendilerine güvenlerinin artması açısından önemli görüyoruz” dedi. Okul Müdürü Yaşar Akbay öğrencilerin ürettikleri katran ve zeytinyağı sabunlarına ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in talip olduğunu ve ilk üretilen 150 kadar sabunu aldığını söyledi.       
Son yıllarda mesleki eğitimin önemine vurgu yapılsa da, uzun yıllardır mesleki eğitim sürekli gerileyen bir grafiğe sahipti. Mesleki eğitim kurumlarına hükümet politikası olarak daha fazla önem verilmesi durumu tersine çevirmeye başladı. Isparta’da arsası Isparta Belediyesi ve Gül Küçük Sanayi Sitesi kooperatifi tarafından verilen, binası ITSO’nun girişimleri ile TOBB tarafından yapılan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci yılında başarılarını yenilerini eklemeye devam ediyor.
İLK YILDAN SABUN ÜRETİMİNE BAŞLADILAR
Okuldaki öğrenciler ikinci sınıf olması sebebiyle henüz bu yıl alan tercihi yaptılar. İlk yıllarından zeytinyağı ve katran sabunu üreten kimya teknolojisi dalı öğrencileri ürettikleri ilk sabunları ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e sattılar. Okul müdürü Yaşar Akbay “Şu anda okulumuzda yaklaşık 400 öğrenci motorlu araçlar teknolojisi, kimya teknolojisi, elektrik elektronik teknolojisi ve itfaiyecilik ve yangın güvenliği alanlarında eğitim alıyor. 9. ve 10. Sınıftaki kontenjanlarımızın neredeyse tamamı dolu. Geçen yıl Isparta’da Endüstri Meslek Lisesi türünde en yüksek puanla öğrenciyi okulumuz aldı. 3. Yılında Isparta'nın en çok tercih edilen Meslek Lisesi olmak büyük bir başarıdır” dedi.
İKİNCİ YILINDA TÜBİTAK BİLİM FUARINA BÖLGE YARIŞMASINDA
Akbay Süleyman Demirel Üniversitesi Gül araştırma merkezi, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve okulları arasında üçlü bir protokol yaptıklarını söyleyerek “kimya teknolojisi alanımızda kozmetik ürünler üretilmeye başlanmıştır. Sağ olsunlar ürettiğimiz %100 doğal zeytinyağı ve katran sabunlarımıza ilk siparişi de Şükrü Başkan vermiştir. Yine bu alanımızda parfüm üretme ve bitkisel yağ çıkarma çalışmaları devam etmektedir. Okulumuz 2. Yılında, yani geçen yıl Tübitak bilim fuarı yapmaya hak kazanmış 3. Yılında ise Konya'daki TÜBİTAK bölge yarışmasına proje gönderme başarısı göstermiştir” diye konuştu.
LAVANTA VE PORTAKAL SABUNU DENEDİ     
Okulun kimya teknolojisi öğretmenlerinden Nilgün Tunç, zeytinyağı ve katran sabunlarının yanında dekoratif sabunlarda ürettiklerini söyleyerek “ayrıca lavanta ve portakal sabunu denemelerimiz oldu. Sabun konusunda talebe göre farklı üretimlerde yapmayı planlıyoruz. Bu tür projeler öğrencilerimizin kendilerine olan güvenlerinin artmasını sağlıyor. Öğrenciler cihaz kullanmayı, bir şeyler üretebilmenin zevkini alıyor. Böyle olunca okudukları bölüme güvenleri artıyor ve derslerine daha fazla sarılıyorlar” şeklinde konuştu.
KENDİ GÜLYAĞLARINI ÇIKARIP KOZMETİK ÜRÜNLERİ YAPACAKLAR
Kimya teknolojisi alanındaki öğrencilerin bu yılki hedeflerinin gül sezonunda gül bahçelerinden gülleri toplayarak kendi gül yağlarını çıkarmak olduğunu belirten Nilgün Tunç, “çıkaracağımız gül yağlarından mamulde üretmek istiyoruz. Bu yıl içinde gül kremi, sütü gibi konularda çeşitli denemelerimiz olacak. İleriki yıllarda ise okulumuz öğrencilerinin kendi parfümlerini üretebilmesi bizim için büyük gurur olacak. Bu çalışmaları SDÜ Gül araştırma merkezi ile koordineli olarak yürütüyoruz” dedi. Çalışmalar için okulun kimya laboratuarına 40 bin TL’nin üzerinde cihaz ve materyal alımı yapıldığı belirtildi.
DOĞAL SABUN SAĞLIK İÇİN ÇOK FAYDALI
TOBB Mesleki ve teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler tarafından üretilen doğal sabunlar cilt sağlığı açısında da oldukça faydalı. Zeytinyağı sabunu saç ve vücut için yumuşatıcı özelliği ile katran sabunu ise egzamalı ciltler için kaşıntı ve benzeri sorunları giderilmesinde kullanılıyor.  GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler: