Tarih: 23.03.2016 06:41

Damızlık Birlikleri kapısına kilit mi vuracak?

Facebook Twitter Linked-in

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Damızlık Birlikleriyle ilgili yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığı ileri sürüldü. Yeni düzenlemeler arasında en dikkat çeken konu ise yılda bir kez ödenen destekleme ücretlerinin birlikler aracılığı yerine vatandaşa direkt ödenmesi. Böyle olunca 81 ildeki damızlık birlikleri harekete geçti. Çünkü bahsedilen konu uygulamaya geçmesi durumunda damızlık birlikleri kapılarına kilit vurma noktasına geleceği ve vatandaşa hizmet üretemeyeceği belirtiliyor.
BURDUR BİRLİĞİ RAPOR HAZIRLADI
Bu konuda harekete geçen birliklerin başında Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği geliyor. Birlik bir rapor hazırlayarak, Bakan Faruk Çelik’ten randevu talep etti. randevunun verilmesi durumunda düzenlemelerle ilgili görüşler aktarılacak. Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir de konuyu yakından takip ediyor.
GERİ ADIM ATILMASINI BEKLİYORUZ
Son gelişmeleri değerlendiren Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, birliğin şuanda çok verimli çalıştığını belirterek, destekleme ücretlerinin direkt vatandaşın hesabına yatırılması durumunda birlik paylarının tahsil edilememe durumunun ortaya çıkacağını belirtti. Bu durumda birliklerin hizmet üretemeyeceğini ve kapanma noktasına geleceğini belirten Özdemir, bu konuda geri adım atılmasını beklediklerini dile getirdi.
BİRLİĞİMİZ ÇALIŞTI ISPARTA’DA SÜTTE KRİZ YAŞANMADI
Şuanda en yüksek süt fiyatının Isparta’da olduğunu ifade eden Özdemir, “Bu bizim sayemizde oldu. Diğer illerde süt fiyatlarında düşmeler yaşanıyor. Isparta’da birlik olduğu için bunu başarıyoruz. Isparta’da hangi köyde süt fiyatı düşmüşse gidip müdahil olma şansımız var. Fiyat verdiğimiz bölgelerimiz, köylerimiz var. Şu sıkıntıda birçok firma süt bıraktı. Biz bırakılanları aldık. Isparta’da birliğimizin gücü sayesinde sütte kriz yaşanmadı” dedi.
VATANDAŞIMIZ ÜCRETİ ÖDEMEZSE HİZMET NOKTASINDA KISITLAMAYA GİDİLEBİLİR
Birliğin hizmetlerini anlatarak, konunun önemine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi: “Vatandaşın bir yıl sonra alacağı desteklemeden kesmek üzere biz suni tohumlama hizmeti veriyoruz, kulak küpesi takıyoruz. Üyelerimizin kulak küpesini ücretsiz takan bir birliğiz. Ama bu ortamda destek ödemeleri birlik hesabına yatmazsa, vatandaşımız da ödeme niyetinde olmazsa bu hizmetlerin devam etmesi mümkün değil.  Vatandaşla biz para tahsilatı konusunda baş başa kalırsak üye sayımızın azalacağını düşünüyoruz. O zaman bugünkü kalitede verdiğimiz hizmeti veremez hale geliriz. Vatandaşın bir işi düştüğünde borcunu öde hizmetini al mı diyeceğiz? Bu da sorun oluşturabilir. Ama vatandaşımız birlik ücretini ödemezse hizmet noktasında kısıtlamaya gitmek zorunda kalırız.
BORÇLANARAK HİZMETİMİZİ YAPIYORUZ
Bir yıldır vatandaşa hizmet ettim. Bir yıldır personelimin maaşını tıkır tıkır ödedim. Borçlanarak, kredi çekerek ödedim ki, bu tahsilattan ödeyeceğim diye. Biz hizmeti veriyoruz ama bankalarda bizim milyon milyon paralarımız yok. Verilen hizmetten dolayı borçlarımız var. Bu bizim hakkımız. Fazladan ücret kesintisi yok. Hepsi kayıtlı ve faturalı. Keyfi kesintiler kesinlikle olamaz.
BAKANIMIZ BİRLİKLERE SICAK BAKMIYOR GALİBA!
Bakanlık bize diyor ki ıslah çalışmasını siz yapın. Biz de size destek verelim sözü vardı. Bakanlık ya bununla ilgili destek paramızı ayırıp gönderecek, vatandaştan alacağımız tohumun parasını gönderecek. Ya da eski uygulama devam edecek. Bakanımız birlikleri hoş görmüyor galiba. Yeni uygulamada bunu anlıyoruz. Biz yaptığımız hizmetlerde kendimizi başarılı görüyoruz. Daha fazla başarı da sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Ama bu şartlarda nasıl gideriz, onu hep birlikte göreceğiz?
YATACAK PARAYA GÜVENDİK HİZMETİMİZİ SONUNA KADAR VERDİK
Bakanımız 2016’da ne şekilde destek vereceğini açıklamadı. Desteklemeler içinde birlikler olacak mı onu da bilmiyoruz.  2015’deki verilen sözlerden dolayı biz burada mağduruz. Bize geçen yıldan söyleselerdi en azından işimizi peşin yapardık veresiye yapmazdık. Kazanılmış hakları geri almak da yanlış. Yatacak paraya güvendik hizmetimizi sonuna kadar verdik.
BÜYÜK BİRLİKLER BİLE BİRKAÇ YIL DAYANABİLİR
Ülkemizde hayvan sayısı çok olan büyük birlikler var. Onların birkaç yıl rahat edeceğini düşünüyoruz. Ama biz bu yıl göçersek onlar 2 yıl sonra göçer.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —