Dar gelirlilerin konut sahibi olması için arsa üretimi gerekir
Arsa paylarının yüksek olması nedeniyle daire fiyatlarının yüksek ve bu nedenle dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmasının çok zor olduğunu ifade eden Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Metin Çelik,, çözümün arsa üretimi olacağını söyledi.
Isparta’da konut fiyatları her geçen gün yükselirken, buna bağlı olarak da merkez ilçe nüfusunda da artış yaşanıyor. Kentteki konut stokunun yeterli olmadığını sektör temsilcileri de doğruluyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Metin Çelik, bu sorunun çözümü için önerilerde bulundu.
TARIM ALANLARINI YOK ETMEK GEÇİCİ ÇÖZÜM AMA SAĞLIKLI BİR ÇÖZÜM DEĞİL
Ev fiyatlarındaki artışın arsa eksiliğinden kaynaklandığını belirten Metin Çelik, “Isparta’da ev artışlarımızın en büyük nedeni bana göre arsa. Maalesef eski yerleşim bölgeleri dediğimiz eski Isparta denilen yerlerde, 18 uygulamaları, küçük parsel ve çok kişilerin olması nedeniyle çözümlenemeyen arsalar var. Harabe şeklinde gelmiş evler var. Anlaşılamayan, insanların bir araya gelemediği, müteahhitlerin uygulama yapamadığı yerler var. 400-500 bin nüfusu barındırabilecek bir alanımız varken kullanamıyoruz. Kullanamayınca arsa ihtiyacı oluyor. Bunun için de şehir dışına çıkıyor ve tarım alanlarını yok ediyoruz. Tarım alanlarını yok etmek geçici çözüm ama sağlıklı bir çözüm değil. Çünkü o alanlar da bize lazım” dedi.
DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZIN KONUT SAHİBİ OLMASI ÇOK ZOR
Eski mahallelerdeki arsaların rehabilite edilerek hem şehrin mevcut altyapısından yararlanılabileceği hem de orada kentsel dönüşüm imkanlarının kullanılabileceğini belirten Çelik, şunları söyledi: “Ayrıca rahat bir arsa üretimi gerçekleştireceğiz. Arsa üretmeyince arsa payı yüzde 25’lerde olması gerekirken yüzde 50’lerde. Merkezde yüzde 50’nin altında arsa üretimi çok zor. Birim bayındırlık fiyatlarımız bugün için yaklaşık 800-1200 lira civarında ama biz ortalama bin lira desek, yüzde 50 olduğunda bin lirada arsa payından geldiğinde metrekaresi 2 bin lirayı buluyor. Biraz da müteahhit kazacak derken, bina fiyatları metrekare olarak şişiyor. Bir de malzeme fiyatları hızlı şekilde artıyor. Bu nedenle özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olması çok zor. Dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olması için arsa üretmeliyiz. Gerek hazine arazilerimizden gerekse belediyemizin yardımlarıyla bunu yapmalıyız. Isparta eskiden bunu dönem dönem başarmıştır. Halıkent, Gülevler, Gülistan mahalleleri kooperatifleşme ve belediyenin öncülüğünde arsa payını minimum mal ederek, halkımıza ucuz yapılar temin edildi. Vatandaş kira öder gibi konut sahibi olma şansına sahip oluyor. Öncelikle arsa üretmemiz lazım.
ANTALYA’DA MALİYETİN UCUZ OLMASINA RAĞMEN FİYATLAR YÜKSEKTİR
Isparta’da daire fiyatları çok yüksek değil. Antalya’yla karşılaştırma yapılıyor ama Antalya deprem yönetmeliği açısından bizden çok geride. Yapı maliyeti açısından bizden daha iyiler. Isı yönetmeliği açısından bizden rahatlar. Belki kalorifersiz daire yapıyorlar. Öyle olduğu halde bazı semtlere gittiğinizde Antalya’da fiyatlar uçuktur. Antalya’da maliyetin ucuz olmasına rağmen fiyatlar yüksektir.”