Davras Kartallar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, 19- Kayseri Erciyes Dağı’na bir kış zirve tırmanışı gerçekleştirdi.
Davras Kartallar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, 19-22 Aralık tarihleri arasında Kayseri Erciyes Dağı’na bir kış zirve tırmanışı gerçekleştirdi. 3917 metrede gerçekleştirilen zirveye DAKADOSK Kulübü’nden Cengiz Ocak, Kadir Aslankoç, Mersin’den Dursen Biçgel, Manisa’dan Sunay Korkmaz, Murat Emin Uysal katıldılar. Tırmanış sırt ve iniş şeytan deresi rotasında gerçekleştirildi.
-13 derece, bataklık, kar ve buzlanma gibi engellerle yapılan tırmanış oldukça zor şartlarda gerçekleştirildiği belirtildi.
Tırmanışlarıyla ilgili Davras Kartallar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Cengiz Ocak tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
”1.Gün (19 Aralık Cumartesi ) Manisa’dan Sunay Korkmaz Ve Emin Murat Uysal Otobüs ile Saat 20.00’de Isparta’ya geldi.Isparta Davras Kartalları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (organizatör kulüp ) Cengiz Ocak ve Kadir Aslankoç ile buluşma yapılıp akşam yemeğine takiben 4 sporcu özel araçla saat 22.00 de Kayseri’ye yola çıkıldı.
2. gün (20 Aralık Pazar) sabah 08.00’de Kayseri’de Mersin Merdak sporcusu Dursen Biçgel’le buluşma sağlanıp, son alışveriş ve hazırlıklardan sonra Erciyes kayak merkezine ulaşıldı. Burada jandarmaya kayıt yaptırıldıktan sonra, teleferikle 5 sporcu iniş noktasına ulaştı. Buradan kamp yüküyle 1 saatlik yürüyüşle kamp alanı olan Çobanini bölgesine varılarak kamp atıldı. Akşam yemeğine müteakiben tırmanış çantaları, teknik hazırlıklar yapılarak, kazma –krampon, ip birliği, düğümler ve değişik senaryolara karşı alınılacak Güvenlik tedbirleri, hareket tarzları eğitimleri ve rotalar hakkında eğitimler ve münazaralar yapılarak saat 20.30 da kesin sessizlik ile uykuya geçildi.
3. gün (21 Aralık Pazartesi) tırmanış günü:
Saat.02.00 kalk, kahvaltı ve son kontroller ile birlikte 03.00’te sırt rotasına ip birliğinde girildi.(Cengiz Ocak Lider-Kadir Aslankoç Artçı-Sunay Korkmaz Fotoğrafçı-Dursen Biçgel Teknik Kontrolör Ve Emin Murat Uysal Kayıtçı).. Sırt Rotasında Rakım 3400 metrelerde Saatte30 KmEsen Poyrazın Da Etkisiyle -28 Derece Soğukta Tırmanış devam etti. Kuzeydoğu yani sağ tarafımızdan sürekli rüzgara maruz kaldık ve hiç kesilmeden devam ediyor. Zaman zaman sırtaların müsaade ettiği yerlerde sola (güney batıya ) kayarak rüzgardan kurtulmaya çalışıyoruz. Birbirimizi gerek hipotermiye ve gerekse aklimatize sorunu olup olmama konusunda konuşarak kontrol ediyoruz. İp birliğinde olmamız rotadan çıkmamıza ve uçurumlara gitmemize engel olduğu kadar birlik ve beraberlik içinde bir tempo sağlıyor. Ara sıra Murat’ın hazırladığı pekmezden yudumluyoruz. Ancak, dehidrasyona karşı su içmek istiyoruz ama, maalesef sularımız hatta termosta bulunan sıcak sularımız bile buz tutmuş. Kemiklerimize kadar titriyoruz. Çok soğuk çok. Hatta bir ara bıyıklarıma bulaşan pekmezin bile buz tuttuğunu fark ettim. Kafa lambalarımızı geçici olarak fotoğraf çekinmek için kapattığımızda piller bile donarak görev yapamaz oldu.
Nihayet saat 06.20 de doğudan şafak sökmeye başladı ve bir nebze de olsa psikolojik olarak ısınıyorduk. Güneşi sabırsızca bekliyorduk.ama poyraz hiç ara vermeden devam ediyor. Saat 06.45’te şafak ve yavaş yavaş gün yüzünü gösterdi. Bu umutla hörgüçe doğru yaklaşmaya başladık. Saat 08.de Hörgüç’e ulaştık. Birlikte karar alarak teknik geçişle Hörgüçün altından (şeytan kulvarına bakan yüzünden ) Dursen Biçgel Hanım ve Kadir Aslankoç emniyetinde , Cengiz Ocak lider geçişlerle 5 defa ipi hörgüçün altından yatay geçişler yaparak emniyet noktaları oluşturarak geçirdi. Diğer arkadaşlarımız da karşılıklı emniyet alınmış ipten 5 ayrı defa prusik sürerek ve artçımızı da her seferinde yanımıza alarak, geçenleri de kaya babalarından, ya da değişik sikkeler çaktığımız noktalardan emniyet alarak nihayet hörgüçü geçmeyi başardık. Morallerimiz iyice yükseldi ve liderimiz Cengiz ocak’ın motivasyonuyla hörgüçten son bir hamle daha yaparak saat 10.15 de zirveye ulaştık.20 dakika kadar zirvede fotoğraf çekimleri ,defterin yazılmasından sonra krampon ve kazma kullanarak kontrollü bir şekilde şeytan kulvarından inişe geçmeye başladık. Şeytan kulvarının hörgüçe yakın ve dik yerlerinde özellikle güneş almayan kar yüzeyleri sert kar ve buz idi. acele etmeden dikkatlice emin adımlarla irtifa kaybederek ilerledik. Şeytan kulvarının 3300 rakımlarından itibaren 3 kez taş düşmesi ve çok sert kar hatta gölge kalan bölümlerinde tamamen buzda inişlere devam ederek saat 15.30 da şeytan kulvarını da bitirerek sol taraftan (kuzey) devam eden yolu takip ederek kamp alanımıza doğru yol alıyoruz. Ancak bu bölgede de çoğu zaman kalçamıza kadar kara gömülüyoruz. Derin karda ilerlemesi çok zor ancak yavaş ve zor da olsa kampımıza
saat:18.30’da ulaştık ve çok yorgun olduğumuzdan bir gece daha istirahat etmeye karar verdik. Hepimizin kazasız belasız ve zor şartlarda da olsa başarılı bir şekilde faaliyeti tamamlaması en büyük sevinçti.kampta bir gece daha kaldık.
4.gün (22 Aralık Salı) dönüş günü
Saat.08.00’de kalktık aperatif kahvaltıdan sonra malzemelerimizi kontrol ederek, toparlanıp, hoş bir muhabbetle kamp yükümüzle teleferik biniş noktasına kadar yürüdük. Buradan teleferiğe binerek kayak merkezine indik. Jandarmaya dönüş bilgimizi verip, özel aracımızla Kayseri’ye indik. Ve memleketlerimiz için yola çıktık. Emheri ayazında zor ama bir o kadar da maceralı ve uyumlu bir etkinliği daha yapmanın sevincini yaşıyoruz. Katılımcı arkadaşlarımızın yardımseverliği,uyumluluğu,dağcıya yakışır disiplinli ve bir o kadar da pozitif moral vermeleri takdire şayandır.hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.daha güzel etkinliklerde görüşmemiz umuduyla.uyumlu ve iyi bir ekip olduk.Bu ekiple tüm zorluklar aşılır, buna inancım tamdır. Saygılarımı sunuyorum.
Sonuç ve öneriler:
1-Hava durumu iyi değerlendirilerek rotaya iyi karar verilmeli.
2-Sürpriz durumlara karşı yeterli teknik malzeme ve özellikle dağ ipi alınmalı
3- Taş düşmelerine karşı özellikle şeytan kulvarında n inerken taşlar arkamızdan geleceği için sık sık arakaya bakılarak gözetlenmeli
4-zaman planması iyi yapılmalı ,yaralanma ve hastalanma durumlarına karşı yedek zaman konulmalı.
5- Rüzgarların kuvvetli olmalarına karşı uygun giyinilmeli ,suların donmaması için tedbirler düşünülmeli (mesela pet şişelere çorap geçirilebilir)
6-Sis durumuna ve görüşün zayıf olacağı durumlara karşı rotalar gps ve haritalara kaydedilmeli
7-Ekip ruhu iyi oluşturulmalı ve uyumsuz kişilerle faaliyet yapılmamalıdır.
8-Şeytan rotasında taze karda (toz kar) çığ riskinin yüksek olacağı unutulmamalıdır.
Bu tırmanışımda da özellikle bizleri kalben her zaman destekleyen saygıdeğer cengiz arın hiç aklımdan çıkmadı. İyi ki varsın saygıdeğer ağabeyim.”