Demirel’i Anmak ve Anlamak

Demirel’i Anmak ve Anlamak

Demirel’i Anmak ve Anlamak

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hayata vedasının ikinci yıldönümünde anıldı. SDÜ Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Demirel’i Anmak ve Anlamak Paneli, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Anma Programı’na, İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Merhum Şevket Demirel’in eşi Sezen Demirel ile kızı Nihal Demirel Atasagun, Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, eski Bakan Esat Kıratlıoğlu, Avukat Ali Şevki Erek, Türkiye- Azerbaycan Parlamentosu Dostluk Grubu Başkanı Şemsettin Hacıyev ile sevenleri, dostları katıldı.

SDÜ’ye iz bıraktı
Demirel’i Anmak Anlamak Programı’nın açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in SDÜ’de çok büyük emeğinin bulunduğunu söyledi. SDÜ’nün, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özveri ve gayretleri ile bu hale geldiğini anlatan Çarıkçı, şöyle konuştu. “Sayın Demirel’in vedasının 2’nci yıldönümündeyiz. Bu etkinlikle bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz. Sayın Demirel ile Rektör olarak çalışma imkânımız olmadı. Biz göreve geldikten 1 ay sonra O’nu kaybettik. Ama gurur duyuyoruz. Ispartalıyım. Çocukluğumuzdan beri takip ediyoruz. Demokrasi bilinci kazanmamızda büyük emeği oldu.

Sayın Demirel SDÜ ile gurur duyuyordu. O’nun gurur duyduğu üniversitede Rektör olmak benim için çok ayrı bir heyecan. SDÜ 200 bin mezun verdi. 90 bin öğrencisi var. Türkiye’de yükseköğretim programlarının yüzde 3’ünü tek başına üstleniyor. Sayın 9.  Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özveri ve gayretleri ile SDÜ bu hale geldi. Adına layık bir üniversite olmaya devam etmesi için çok çalışacağımıza huzurlarınızda söz veriyorum.”
Gönül Mühendisliği  
Etkinlik daha sonra Demirel Anmak ve Anlamak konulu panel ile devam etti. Doç. Dr. Mehmet Hakan Kiriş’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk bölümünde konuşan Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun, Demirel’in Türkiye siyasetine Gönül Mühendisliği kavramını kazandırdığını söyledi. Demirel’in Milli İrade ve halkı siyasetin merkezine koyan bir anlayış izlediğini ifade etti.

Ege Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Gülgün Erdoğan Tosun da Demirel’in halk ile elit arasındaki ayrımı ortadan kaldırmaya çalıştığını, bir uzlaşı kültürü inşa ettiğini söyledi. Demirel’in çok çalışkan olduğunu, projeleri ile fark yaratan bir lider vizyonu çizdiğini kaydeden Tosun, “Hafızası çok güçlüydü. İleri görüşlüydü. Halk ile direkt temas kurardı. Dinlemeyi çok iyi bilirdi” dedi.

Eleştiriye açık olmak
Gazeteci Yavuz Donat da 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in  55 yıllık siyasi hayatından yaşanmış hikayeler paylaştı. Demirel’in Zincirbozan’a sürgün edileceği haberini ilk kendisinin haber verdiğini anlatan Donat, esprili anlatımı ile salondakileri güldürdü, aynı oranda da hüzünlendirdi, düşündürdü. Donat, en unutulmaz anısını şöyle paylaştı: Yasaklı olduğu yıllarda yabancı devlet adamları gelirdi. Onu ülkelerine davet ederdi. O da hiç kabul etmedi. “Devletimi şikayete gitti” dedirtmem tepkisini gösterirdi.”
Demirel’i Anmak ve Anlamak Töreni’ne katılan Türkiye- Azerbaycan Parlamentosu Dostluk Grubu Başkanı Şemsettin Hacıyev’de bir konuşma yaptı. Demirel’in Türk Dünyası için çok değerli olduğunu ifade eden Hacıyev, anma törenlerine her zaman katılacaklarını söyledi.


Fötr hediye edildi
Anma törenine katılanlara SDÜ Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serap Ünal ve ekibinin yaptığı seramik minyatür fötr şapkalar hediye edildi.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisansüstü Mezuniyeti töreninin ardından Demirel’i Anmak ve Anlamak Programı sona erdi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 17 Haziran Cumartesi günü Devlet Töreni ile anılmaya devam edilecek.

Anahtar Kelimeler: