Demirel'in mesai arkadaşı İsmet Sezgin vefat etti

Demirel

Demirel'in mesai arkadaşı İsmet Sezgin vefat etti

Eski Bakan ve Meclis Başkanı İsmet Sezgin, Ankara'da tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 88 yaşında hayatını kaybetti.

İsmet Sezgin, 1 Kasım'da merhum Cumurbaşkanı Süleyman Demirel'in 92'inci yaş gününde anıldığı program için Isparta'ya gelmiş ve Demirel'in mezarına çelenk bırakmıştı

DEMİREL İÇİN BUNLARI SÖYLEMİŞTİ 

1 Kasım'da merhum Cumurbaşkanı Süleyman Demirel'in 92'inci yaş gününde anıldığı program için Isparta'ya gelen Sezgin, Türkiye'ye en az 60 yıl hizmet eden büyük bir adamın anısını ifade etmenin çok zor olacağını belirterek, "Ne mutlu Ispartalılara, bu daracık köyden iyi yetişmiş, dünyanın dört bir tarafını bilen ve dünyada sevilen, sayılan, inanılan bir lideri çıkarmış olması bu köy için fevkalade önemlidir. Ölüsünün gördüğü itibar en az dirisi kadar kıymetli olan, en az dirisine gösterilen itibar kadar değerli olan bir büyük insan için toplandık. Demirel deyince akla demokrasi, özgürlük, bağımsızlık, korkusuz yaşanan bir ülke, konuşan bir ülke geliyor. Akla her şeye rağmen karşı durmasını bilen, cesaretle, olayların üzerine giden yepyeni bir ruh, kafa ve iman geliyor. Sayın Demirel üç beş kısa cümleyle geçiştirilecek bir lider değildir. Demirel Türkiye'yi değiştiren, yön veren ve Türkiye'de demokrasiyi işleten, çalışan bir ülke yaratan, ülke ve ulusuyla bölünmez bir bütün şeklinde getirdiği devleti yücelten ve devletin içte ve dışta saygınlığını artıran, bu saygınlık içinde vatandaşımızın daha iyi yaşadığı, güvenli olduğu, yarına daha emniyetle baktığı bir ülke ve onun insanları olmuştur" dedi. 

TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜK KAYIP
Özellikle içinde bulunulan dönemde Demirel gibi büyük bir devlet adamının olmayışının Türkiye için büyük kayıp olduğunu kaydeden Sezgin, çok kısa bir zamanda onun anıt mezar inşaatının başlayacağını da açıkladı. İsmet Sezgin, "İslamköy'e, Isparta'ya, Türkiye'ye, dünyaya yaraşan bir anıt yükselecektir. İşte o anıt Türkiye'nin geleceğidir, Türkiye'nin geçmişinden bugüne getirdiği, taşıdığı yenilikleri, güzellikleri, insan sevgisi, dostluk, merhamet, her şeyden önce insana değer vermektir. Sayın Demirel için ne söylesek az. Hepimizin beyninde, ciğerinde, ellerimizde, kollarımızla, vücudumuzda, anılarımızda çok büyük yeri olan bir zattır" dedi.

İSMET SEZGİN KİMDİR?

1928’de Aydın’da doğdu. Ailenin en büyük çocuğu olan İsmet Sezgin’in 2 erkek, 6 kız kardeşi bulunmaktadır. İlk, orta ve lise eğitimini yaptıktan sonra, bugünkü Ticari İlimler Akademisi'nin karşılığı olan İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’na girdi ve 1950 yılında mezun oldu. Sezgin, öğrencilik yıllarında atletizmle uğraştı. Talebe Cemiyeti başkanlığı yaptı ve Türkiye Milli Talebe Federasyonu’nun aktif bir üyesi oldu.

İsmet Sezgin, eğitimini takiben Denizli’de Emlak Kredi Bankası şubesinde görev aldı. 1951 yılında lise matematik öğretmeni Saadet Hanımla evlendi. Politikayla ilgisi, Denizli’de bulunduğu süre içinde ve fiilen 1952 yılında başladı. 1955 yılına kadar Denizli’de DP İl idare Kurulu’nda çalıştı. 1955 yılında Aydın’dan Belediye Başkanı seçilen İsmet Sezgin, 1960 yılına kadar sürdürdüğü bu görevinden, 27 Mayıs 1960 İhtilali’nde tutuklanarak ayrıldı. Tutukluluk süresinin sonunda, siyasi partilerin faaliyetlerine izin verildiğinden Aydın’da AP’yi kurdu. 1961 yılında yapılan milletvekili seçimleriyle Aydın milletvekili oldu.

1968 yılında önce Fransa’da başlayan, daha sonra diğer ülkeleri de etkileyen gençlik hareketleri, kısa sürede Türkiye’de de mitingler, protesto gösterileri ile kendini hissettirdi. Ülkemizde de gençliğin sorunları Milli Eğitim bünyesinde kapsanamaz bir duruma gelince, Gençlik ve Spor Bakanlığı adı altında bir bakanlık kuruldu ve 1968 yılında bu bakanlığa İsmet Sezgin getirildi. Bu görevden 12 Mart 1971 askeri muhtırasıyla ayrıldı.

1991’de kurulan 49. Demirel Hükümetinde İçişleri Bakanı olarak görev aldı. İsmet Sezgin Fransızca bilmekte olup, Seynan Levent, Ayşe Sezgin adlarında iki kızı ve Efe Levent, Hazel Levent adlarında iki torunu bulunmaktadır.



Anahtar Kelimeler: