Dereboğazı yolu Türkiye’deki en zor güzergahlardan bir tanesi

Dereboğazı yolu Türkiye’deki en zor güzergahlardan bir tanesi

Dereboğazı yolu Türkiye’deki en zor güzergahlardan bir tanesi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta-Burdur yolunun bölünmüş olarak bir ayı bulmadan ihaleye çıkacağını, Isparta-Antalya yolundaki proje çalışmalarında ise sona gelindiğini duyurdu. Bilgiç, “Türkiye’deki en zor güzergahlardan bir tanesi. 8 tünelle geçiyoruz. Toplam tünel uzunluğumuz 21 kilometre olacak. Bu tüneller içinde gidiş geliş en uzun tünelimiz 2700 metre olacak. Ayrıca 9 tane köprü ve viyadüğümüz var” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, sahur programında bir araya geldiği basın mensuplarına Isparta’nın yollarıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Isparta-Burdur yolunun bir aya kalmadan yapım ihalesine çıkacağını ifade eden Bilgiç, Isparta-Antalya yoluyla da ilgili gelişmeleri paylaştı.
ISPARTA-BURDUR ARASI 15 DAKİKAYA İNECEK
Bilgiç’in açıklamaları şöyle; “Isparta-Burdur sinerjisi açısından önemli gördüğüm dostluk yolunun proje çalışmaları sonlandı. Bir ayı bulmadan buranın ihalesi bölünmüş yol olarak karayolları tarafından gerçekleştirilecek. Yol tamamlandığında iki şehir arası 15 dakikaya inmiş olacak.
DEREBOĞAZI’NIN PROJE ÇALIŞMASI EYLÜL’DE TAMAMLANMIŞ OLACAK
İkincisi Isparta’nın en önemli rüyası ki ta 1950’li yıllarda Ispartalı vatandaşlarımız Kazak tünelini açarak bu işe başladılar. Oradaki proje çalışmaları da son noktaya geldi. Teknik olarak daha düzgün bir yol yapılması için en son rötuşlar yapılıyor. Eylül’de tamamlanmış olacak. Türkiye’deki en zor güzergahlardan bir tanesi. 8 tünelle geçiyoruz. Toplam tünel uzunluğumuz 21 kilometre olacak. bu 7 tünel gidiş geliş, bir tanesi de Antalya yönüne tünel gelişi açıktan olacak. Bu tüneller içinde gidiş geliş en uzun tünelimiz 2700 metre olacak. Ayrıca 9 tane köprü ve viyadüğümüz var. Bunların 3’ü viyadük, 6’sı köprü 3800 metre. Gidiş geliş olarak baktığımızda 7,6 kilometrelik viyadük ve köprü işimiz var. 2015 yılı yatırım programına yüksek planlama kurulu kararıyla aldırmıştık. Yıl sonunda da inşallah ihalesini yapacağız.
EN ZORLANDIĞIMIZ YER EĞİRDİR-GELENDOST ARASI             
Bizim için en önemli arterlerden birisi Konya bağlantımız. Orada en zorlandığımız yer Eğirdir-Gelendost arası. O ara için de düzenleme çalışmalarımızı tamamladık. Karayolları olarak özel hüküm çalışmaları ve göl kirletme yönetmeliği için DSİ ile anlaşmamız gerekiyor. Bunun için 3 alternatifli güzergahı sunduk. Ama bizim burada üzerimizde bastırdığımız konu mevcut yolu kullanarak bu yolu tamamlamak. Bugün eğer bu karayolu ile gölü kirletiyorsak, bugün 100 kirletiyorsak, mevcut güzergahı bölünmüş olarak yaptığımızda 5 bile kirletmemiş olacağız. Çünkü şuanda herhangi bir kolektör, toplama, deprese, deşarj hiçbir şey yok. Ama bölünmüş yolu yaptığımız zaman bunlar da yapılacağı için gölü koruyarak bunları yapacağız.
BAKAN VE BAŞBAKAN DÜZEYİNDE GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ
Özel hüküm belirleme çalışmaları içerisinde yumuşama olması lazım. Orada kamu yararına olan görüşmelerimiz var. DSİ ile görüşmelerimizi başlattık. Bu hafta da sayın bakan ve başbakan düzeyinde görüşmeler gerçekleştirip onay alırsak onu da yatırım programı içine alıp, Konya bağlantımızı da halletmiş olacağız.
2030 İÇİN ALTERNATİF ANKARA YOLU VAR
2030 için de yatırım programı içerisinde görülen alternatif Ankara bizi ilgilendiriyor. Alternatif Ankara’da Antalya bölünmüş yolu var. Polatlı’dan sapıp, Akşehir’e, oradan Gelendost, Eğirdir’e gelip Boğazova’dan geçen yolumuzdur. O da bölünmüş yol olarak 2030’a kadar tamamlanmış olacak. Biz Eğirdir geçişlerini yaptırdığımızda o yolun en önemli güzergahını da geçmiş olacağız. Biz o işi tamamlarsak o yol 2030’a kalmadan vatandaşlarımızın hizmetine açılmış olacak.”
BU YIL 205 KİLOMETRE SICAK ASFALT, 200 KİLOMETRE DE STATİK KAPLAMA ASFALTLAMA YAPILACAK
Öte yandan köylerin asfalt yollarıyla ilgili de bilgi veren Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel İdare olarak 30-40-50 kilometrelerde statik kaplama giderken geçen yıl 160 kilometreyi yakalamıştık. Bu yıl 205 kilometre sıcak asfalt, 200 kilometre de statik kaplama olarak 400 kilometre asfaltlama işini Isparta’da rehalize etmiş olacağız. Bu da diğer şehirlerle mukayese edemeyeceğiz ölçüde çok yüksek bir rakam. Bunun için de 11 milyon liralık asfalt plent yatırımları yaptık. Araç ve ekipmanların bir kısmı geldi ve gelecekler var. Plentte bir ay içinde gelecek. Bu süreç için Gelendost Belediye Başkanımız, belediyenin plentini bize tahsis etti. O plenti işetmeye aldık ve onunla Gelendost’taki grup yollarımızın sıcak asfalt işlerini başlattık. O plent üzerinden kendi plentimiz gelene kadar Yalvaç, Şarkikaraağaç tarafını da yapacağız. Gelendost Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.
64 KÖYÜMÜZDE GÜNEŞ PANELLERİYLE İLGİLİ ÇALIŞMAYA BAŞLADIK
Köylerimiz açısından içme suyundaki elektrik masrafları vatandaşlarımız için yüksek bedellere ulaşıyordu. 64 köyümüzde güneş panelleriyle ilgili çalışmaya başladık. Bu sene 64’ünü bitireceğiz. Bunlar da her birisi 80-120 bin lira arasındaki yatırımlar. Belki başlangıç için çok yüksek meblağlar olarak görülebilir ama köylerimizdeki vatandaşlarımıza sağlayacağı katkı olarak bir daha para ödemeyecekler.”

Anahtar Kelimeler: