Tarih: 13.07.2018 07:42
Deregümü seralarında hasat zamanı
Deregümü muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, yayla domatesinin merkezlerinden Deregümü köyünde domates hasadının başladığını söyledi. Şu an için hasadın düşük miktarlarda olduğuna dikkat çeken Katırcı gelecek haftadan itibaren günlük hasat miktarının artacağını bildirdi.
Isparta merkeze en yakın köylerden biri olmasına rağmen tarımdan kopmayan, örtü altında domates ve kesme çiçek yetiştiriciliği ile tanınan Deregümü köyünde domates hasadı başlıyor. Köy muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı Osman Katırcı, Isparta’nın sebze bahçesinin Deregümü köyü olduğunu söyleyerek “hava şatları ve hastalık gibi nedenlerle domates rekoltesi geçen yılların altında olabilir. Fakat şuan kıyı seralarında hasat sonu, yayla seralarında ise hasat başı olması nedeniyle domates az. Bu nedenle fiyatlar biraz yüksek ama gelecek haftalarda yayla seralarında tam hasadın başlaması ile birlikte fiyatlar normale dönecektir” dedi. Katırcı, muhtarlık olarak 4 Ağustos tarihinde Deregümü Domates ve Karanfil Festivali düzenleyecekleri söyledi.
KIYIDA BİTTİ YAYLA DOMATESİ ZAMANI
Ürettiği domates ile Türkiye piyasasında adını duyuran Deregümü Köyünde, hasat sezonu geldi. Köy Muhtarı Osman Katırcı, “Köyümüzde domates üretimi yayla şartlarında yapılıyor. Yayla şartlarında üretim yapılması tüccarların ilgisini çekiyor ve bu yüzden yıllardır Deregümü’ye domates almak için geliyorlar. Kıyı kesimlerdeki seralarda hasat sonu geldi, yayla serlarında ise hasat yeni başlıyor. Bu nedenle pazarda domates fiyatları biraz yüksek. Şuan bizde Elmalı borsasına göre fiyat belirleniyor. Bu nedenle kilosu 3,5 TL. ama yayla seralarında tam hasadın başlaması ile birlikte fiyatlar normale dönecektir” dedi.
ZİNCİR MARKETLERİN TERCİHİ DEREGÜMÜ DOMATESİ
Deregümü’deki örtü altı üretimin her geçen yıl arttığını belirten Muhtar Osman Katıcı “Deregümü’de her yıl örtü altı domates üretimi artıyor. Toplamda 1200-1300 dönüm alanda örtü altı domates üretimi yapılıyor. Deregümü domatesi büyük illerdeki hallerde bir marka oldu. Bu nedenle yayla domatesi anlamında tercih ediliyor. Köyümüzdeki müstahsiller büyük zincir marketlere domates yapıyor. Türkiye’nin dört bir tarafındaki zincir marketlerde Deregümü domatesi satılıyor” ifadelerini kullandı.
İHRACATÇILAR HAZIRLIKLARA BAŞLADI
Üç yıl önce başlayan ihracatın bu yılda devam edeceğini bildiren Deregümü muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, “ihracat için müstahsillerle ve bizimle görüşenler oldu. Zaten geçen yıllardan ihracat için domates alımı yapan firmalarda var. Bu yıl yine ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Arap ülkelerine ihracat yapılacak” şeklinde konuştu.
'ALIM MERKEZİMİZ YOK'
Çalışkan ve üreten bir köy olmalarına rağmen alım merkezleri bulunmadığından şikayet eden Osman Katırcı, "Devletin bütçesine katkı yapan bir köyüz. Yılda 25 bin ton civarında domates üretimi yapıyoruz. 25- 30 milyon TL girdi sağlıyoruz. Gün içerisinde onlarca TIR köye girip çıkıyor. Ve hepsi farklı noktalardan alım yapıyor. Ancak bir alım merkezimiz bulunsa hem paketleme, hem yükleme, hem de transfer daha kolay olacak" diye konuştu.
HER YIL YENİ BİR ZARARLI TÜRÜYOR
Seralarda her yıl yeni bir hastalık yada virüsün türediğini söyleyen Muhtar Osman Katırcı “bu yıl seralar yine fidandan gelen hastalıkla uğraştı. Bu nedenle 300-400 dönüm serada hastalıklı fideler sökülerek yeniden ekilmek zorunda kaldı. O sorun aşıldı diye düşünülürken şimdide tuta yani domates güvesi ortaya çıktı. Seraların büyük bölümünde çiftçiler tuta ile savaşıyor. Bu verimde ciddi miktarda bir kayba neden olabilir” şeklinde konuştu.
BORSA SİSTEMİ DEVAM EDİYOR
4 yıl önce uygulanmaya başlayan başlanan domates borsası sisteminin oturduğunu söyleyen Muhtar Osman Katırcı “Borsa sistemi kurmamızın sebebi tüccar ile üretici arasında denge oluşturmak. Yani ne üretici nede tüccar zarar etmesin ve bir kazanç elde edilirse bu bölüşülsün istedik. Şimdi sitem oturunca bizi Tokat’tan, Eskişehir’den, Uşak’tan arayanlar oluyor. Oralarda da örtü altı domates üretimi yapıldığını ve bizdeki fiyatın nasıl belirlendiğini sorarak fikrimizi alıyorlar. Biz borsada haftalık fiyat belirliyoruz, müstahsilde o fiyata göre alım yapıyor. Borsa da köyümüzdeki müstahsiller ile kooperatif başkanları yer alıyor” ifadelerini kullandı.
4 AĞUSTOSTA FESTİVAL YAPILACAK
Deregümü köyü muhtarlığı olarak 4 Ağustosta Deregümü domates ve karanfil festivali yapacaklarını söyleyen muhtar Katırcı, tüm Isparta halkını festivale davet etti. GÜLSES GAZETESİ
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —