Deregümü üretiyor, Isparta kazanıyor

Deregümü üretiyor, Isparta kazanıyor

Deregümü üretiyor, Isparta kazanıyor

Seracılıkta domates ve karanfil üretimiyle adından söz ettiren Deregümü Köyü, bu üretkenliğini 1. Domates ve Karanfil Festivali ile taçlandırdı. Festivale katılan Belediye Başkanı Günaydın, Milletvekilleri Özel ve Gökgöz, Deregümü Köyü’nün üretkenliğinin diğer köylere de örnek olması gerektiğinin altını çizdiler.
Seracılık konusundaki üretimiyle adından söz ettiren ve Isparta’nın sebze bahçesi haline gelen Deregümü’de ilk kez festival düzenlendi. Cumartesi günü gerçekleştirilen Deregümü Köyü 1. Domates ve Karanfil Festivali’ne Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, AK Parti Milletvekilleri Recep Özel ve Mehmet Uğur Gökgöz ile çok sayıda davetli ve köy halkı katıldı.
KATIRCI: EĞER DEVLETİMİZ BİZE BU İMKANLARI SAĞLAMAMIŞ
OLSAYDI BU KÖYDE 5 KİŞİ BİLE BU İŞİ YAPAMAZDI
Festival protokol konuşmalarıyla başlarken kürsüye ilk olarak Deregümü Köyü Muhtarı Osman Katırcı çıktı. Deregümü’nün merkeze en yakın köy olduğunu dile getiren Katırcı, “Şehrin bir mahallesi olmamız gerekirken biz tarımı seviyoruz. Üretiyoruz, yetiştiriyoruz, pazarlıyoruz ve halkımızın, devletimizin hizmetine ürünlerimizi sunuyoruz. Ana yetiştirdiğimiz ürünler karnıkara börülce, bamya, acur, karpuz, üzüm, gül idi. Ama devir değiştikçe biz araştırmacı ve çalışkan insanlar olduğumuz için bu sektör örtü altı seracılığa doğru gitti. Şuan köyümüzde çiçekçilikle başlayan 3-4 yıl sonra da domatese dönen, 1500 m2 kapalı alanda domates üretimi yapılan, 600 dönüm karanfil üretimi yapılan bir köydeyiz. Bu köyde çalışkan, üretken bir topluluğun içerisindeyiz. Bu kapsamda köylümüze teşekkür ediyorum. Köylümüze bu imkanları sağlayan devletimiz ve hükümetimize çok teşekkür ediyorum. Eğer devletimiz bize bu imkanları sağlamamış olsaydı bu köyde 5 kişi bile bu işi yapamazdı. Devletimiz bize bu imkanları sağladı ki biz de burada üretiyoruz. Sadece domates üretimiyle de kalmadık. Yine İl Özel İdare’nin açtığı bir proje ile Tarım Sulama Kooperatifimizin öncülüğünde ahududu ve böğürtlen üretimi yaptık. Bu bir araştırmacılık örneğidir” diye konuştu.
ARAP ÜLKELERİNE YEŞİL DOMATES OLARAK İHRACAT YAPIYORUZ
Yılda yaklaşık 17-20 bin ton domates ürettiklerine değinen Katırcı, “Bunun bir kısmını Arap ülkelerine  yeşil domates olarak ihracat yapıyoruz. İhracatta da varız.  Bu ürettiğimiz ürünleri herkese duyurmamız lazım dedik. Onun için yola çıktık. Bu kapsamda festival düzenledik” dedi.
GÜNAYDIN: DEREGÜMÜ DİĞER KÖYLERE ÖRNEK OLUYOR
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da Deregümü’nün üretken bir köy olduğunu söyledi. Deregümü’deki üretkenliğin şuanda Isparta’daki tüm köylere örnek olduğunu altını çizen Başkan Günaydın, “Çünkü üretmeyen toplumlar yuvasından olur. Daha da büyük olursa Atatürk’ün de dediği gibi önce özgürlüğünü sonra güvencesini,  sonra da Allah korusun ülkesini kaybederler. Bizim herkesle yapacağımız en önemli olay üretmektir. Deregümü Köyümüz bu konuya girmiş ve başarıya ulaşmıştır. Köy halkımızı ve muhtarımızı tebrik ediyorum. Deregümü Köyü ürettikçe yaşanabilir bir köy olacaktır. Bir vatandaşımız Kesme Köyüne gülyağı fabrikası kurdu. Şuanda Kesme Köyüne geriye göç başlamıştır. Kesme Köyü 200 haneye düşmüştü, şimdi 300 haneye ulaştı. Birçok köyümüz bu konuda örnekler olmaya başladı. Örneğin Gençali Köyümüz 26 çeşitli kayısı yetiştirmektedir. Türkiye’de kalite ve çeşitlilik bakımından Malatya’yı yakalamış ve geçmiştir. Gençali, 30 ülkeye ihracat yapıyor. Gençali’ye de geriye göç başlamıştır. Her köyümüzün bir marka yaratmasında fayda var.
MAZOT, GÜBRE PAHALI DİYE ADIM ATMAMAK LAZIM
Hemen bir zorluk görünce mazot, gübre pahalı deyip geri adım atmamak lazım. Buradan Suudi Arabistan’a kadar domates gidiyor. Üretkenlik arttıkça kalite olacaktır. Böyle olunca ceplerimiz para da dolacak” şeklinde konuştu.
GÖKGÖZ: BİZLER DE BUGÜNE KADAR ÜRETENLERİN HEP YANINDA OLDUK
AK Parti Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz ise konuşmasında üretenlerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Gökgöz, “Isparta’mız çalışkandır, Isparta’mız üretkendir, Isparta’mız katma değer üretir, Isparta’mız ürettiği ürünleri hem pazarlamasını bilir hem de yerine ulaştırmasını bilir. Isparta’mız bu noktada örnek illerden biridir. Bunun da öncüsü bu serüveni 2000 yılında başlatan Deregümü Köyümüzle beraber bugüne kadar katkı sunan tüm kardeşlerimize, ağabeylerimize, muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Isparta’mız devlete olan bağlılığı ile katma değer üretmesiyle, ürettiği ürünleri de devletine olan bağlılığıyla beraber vergisiyle, yerinde değerlendirmesiyle ünlenmiş, tarımda büyük mesafeler kat etmiş bir şehirdir. Bizler de bugüne kadar üretenlerin hep yanında olduk, üretmeye de devam edeceğiz. Deregümü ile diğer köylerimiz devletimiz ve hükümetimizden nasıl fayda elde etmişse bizler de bundan sonra da üreticinin ve üretmek isteyenlerin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri köyde üretilen ürünlerin sunulduğu stantları gezdi. Festivalin akşam ki programında da sanatçılar Şevket Şeref, Ramazan Çelik ve Çiğdem Gül söylediği şarkılarla dinleyicileri mest etti. Festival kapsamında ayrıca en iyi domates ve karanfil yetiştiricileri yarışma ile belirlenerek ödüllendirildi.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler: