Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Desteklemelere rağmen Isparta üretim yatırımına yönelmiyor

Desteklemelere rağmen Isparta üretim yatırımına yönelmiyor

ISPARTA 9.04.2018 07:09:00 0
Desteklemelere rağmen Isparta üretim yatırımına yönelmiyor
AK Parti İl Başkanlığı’nın Isparta’nın ekonomik hedeflerini belirlemek için düzenlediği ‘Şehrim 2023’ toplantılarının üçüncüsüne katılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, son 3-4 yıldır üretime yönelik getirilen desteklerden diğer iller ciddi şekilde faydalanırken, Isparta’nın bu teşviklerden yeteri kadar faydalanmadığını söyledi.
AK Parti İl Siyasi Hukuk İşleri Başkanlığı, İl Yerel Yönetimler Başkanlığı ve İl Ekonomi İşler Başkanlığı’nın işbirliğinde ‘Şehrim 2023’ adı altında ‘Isparta’nın Ekonomi Rotası Belirleniyor’ konulu toplantının üçüncüsü Cuma günüBarida Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya işadamlarının yanı sıra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de katıldı. Toplantının moderatörlüğünü önceki toplantılarda olduğu gibi SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr Murat Ali Dulupçu yaptı.
ISPARTA’NIN SORUNLARI
Toplantıya katılan işadamların birçoğu kalifiyeli işçi bulamamaktan şikâyet ederken, bazıları da arsa sorunu nedeniyle sanayi yatırımlarının geliştirilemediğinden yakındı.
3 SORU YÖNELTİLDİ
Toplantıda işadamlarına  3 soru yöneltildi ve bu sorulara cevap vermeleri istendi.  İşte o sorular:  “1-Isparta ekonomisi sizce hangi riskler ile karşı karşıya kalmaktadır? Bu riskler sizce nasıl giderilebilir? 2-Isparta ekonomisinin güçlü olduğu yönleri nelerdir? Sizce bu yönler nasıl güçlendirilebilir? 3-Yakın vadede Isparta ekonomisi için önemli gördüğünüz ve merkezi hükümet tarafından yapılabilecek en önemli 3 proje nelerdir?”
BİLGİÇ: BUNU SÜREKLİ OLARAK YAPMAK LAZIM
Toplantının açış konuşmasını yapan Milletvekili Bilgiç, “Bu toplantı için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bunu sürekli olarak yapmak lazım. 2-3 toplantı ile sınırlamayalım. Burada getirilen çözüm önerileri, problem alanları konusunda iyileştirmelerin neler olduğunu konuşmanın faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.
ZABUN: DAHA ÖNCEKİ ÇALIŞMALARI DA RAPOR HALİNE GETİRİP SİZLERLE PAYLAŞACAĞIZ
AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, işdünyasına yönelik 200 kişilik bir havuz oluşturduklarını ifade ederek, “200 kişiyi bir araya toplarsak söz alma ve değerlendirme imkanı zor olabilirdi. O yüzden 40-50’şer gruplarla bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Burada ekonomik konuları ele alıyoruz ama sadece ekonomik meselelerle sınırlı olduğunu düşünmeyelim. Şehrin sosyal, kültürel meselelerine dair de ya da şehrin yeni ufuklara yelken açmasına ilişkin sizin önerileri ve fikirleri bizler açısından önemli. Daha önceki çalışmaları da rapor haline getirip sizlerle paylaşacağız. Sizlerin fikirleri ve analizlerle bizim Isparta’ya hizmet noktasında son derece katkı sunacaktır” şeklinde konuştu.
KÖSE: İHRACATI GELİŞTİRMEK İÇİN SIK SIK SEYAHATLER YAPMAK
VE KATMA DEĞERİ ÇOĞALTMAMIZ GEREKİR
Toplantıda işadamlarından il söz alan Modülmer Sahibi Hasan Köse, teşviklerden dolayı teşekkür etti. Köse, “1970-1971 yıllarında yurtdışına makine seçmeye gittiğimde devlet 200 dolar veriyordu o parayla da yatırımı yap diyordu. Çorabın altına parayı kıstırarak çıkıyorduk. Son 15 yıldır çok rahat teşvikler alınıyor, çok rahat yatırımlar yapılıyor. Devletimizin çok büyük desteği var. Şuanda para problemi yok devlet çok teşvik veriyor. Son zamanda devlet iradesi o kadar çok kredi vermeye başladı ki neredeyse sıfır faizli. Isparta’da hareketi daha fazla sağlayabilmek için mevcut tüketicilerden yeni katma değerleri doğurabilecek sistemleri geliştirebilmemiz lazım. Isparta’da ihracat geçen sene 260 bin dolarlardaydı. İnşallah 2018’de 300 bin dolara gideceğiz veya onu geçeceğiz. İhracatı geliştirmek için sık sık seyahatler yapmak ve katma değeri çoğaltmamız gerekir” dedi.
KORKMAZ: NEREDE BİR İMAR AÇILACAK GELECEK YILLARI GÖREMİYORUZ
İnşaat Mühendisi Şeref Korkmaz da sanayide ve tarımda işçi bulamadıklarını ifade ederek, “Canı sıkılan apart yapabiliyor. Bunun için herhangi bir engel yok. Şehir planlamada sıkıntımız var. Nerede bir imar açılacak gelecek yılları göremiyoruz. İmar planlamasını 5 yıl yani belediye seçimlerine göre planlıyoruz. 2019’da seçim var. Seçimden sonra yeni açılacak imar bölgesi neresi bilmiyoruz, bu da bizim için sıkıntı. Kentsel Dönüşüm hızlı şekilde ülke genelinde ilerliyor ama Isparta’da bununla ilgili bir çalışma yok. Belediye Davraz Mahallesi’nde bir anket yaptı. Yüzde 51 istemedi, yüzde 49 istedi. Bizim Isparta’da tekil bazlı kentsel dönüşümden çok alan bazlı kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bu şekilde birçok alan ortaya çıkacaktır” dedi.
ESEN: KENDİ İŞİMDE GELECEK GÖREMİYORUM O YÜZDEN
TARIM VE HAYVANCILIĞA YATIRIM YAPACAĞIZ
İşadamı Nazmi Esen ise birçok şehirde gıdacılar, toptancılar ve inşaatçılar çarşısı olduğunu ifade ederek, Isparta’da böyle bir gruplaşma olmadığını belirtti. Esen, “Ben inşaat malzemeleri satıyorum. Depo alanı bulmak da zorluklar yaşıyorum. Tarım ve hayvancılıkla ilgili yatırım yapacağız. Çünkü kendi işimde bir gelecek göremiyorum” diye konuştu.
BİLGİÇ: ISPARTA’DA ÖZEL TEŞEBBÜSÜN ARZU ETTİĞİMİZ ŞEKİLDE
ÜRETİME YÖNELİK YATIRIMA YÖNELMEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ
Toplantıda işadamların konuşmalarından sonra söz alan Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’nın imalata yönelik yatırıma yönelmediğini söyledi. Bilgiç, bu durumu şu sözlerle anlattı: “Ben ilk milletvekili adayı olduğumda Ticaret ve Sanayi Odası 140.yılını kutluyordu. O dönemde Hasan Hüseyin Kaçıkoç başkandı. Sayın Kaçıkoç, ‘Biz Ispartalı olarak girişimcilik ruhumuzu kaybettik, globalleşen dünyaya ayak uyduramıyoruz’ demişti. Bu çok doğru bir tespitti. Maalesef yatırımın Isparta’da gerçekleştirilemediğini görüyoruz. Amerika’da 2009’da başlayan mortgage krizinin etkileri halen devam ediyor. Bugün bir takım ticaret savaşları açtıysa, Suriye’den çekilme noktasında burada 20 trilyon dolar para harcadık, bu parayı verin noktasına gittiyse bu halen oradaki krizin çöküntülerinin uzantılarından birisidir. Son 3-4 yıldır üretime yönelik çok ciddi destekler getirdik. Pek çok il de bu desteklerden çok ciddi faydalandığını görüyoruz. Ama Isparta’da özel teşebbüsün  arzu ettiğimiz şekilde üretime yönelik yatırıma yönelmediğini görüyoruz.”
ISPARTA’NIN YENİ MASTIR İMAR PLANININ YAPILMASI GEREKİYOR
Öte yansan arsa sorununa değinen Bilgiç, “Bunu siyasetin dışında söylüyorum; Isparta’da arsa problemi çok ciddi var. Isparta’yı muadil şehirlerle mukayese ettiğinizde İlimizdeki arazi rantının muadil şehirlere göre 3-4 katı olduğunu düşünüyorum. Hem yerleşim yerleri, hem ticaret alanları hem de yollar için Isparta’nın yeni mastır imar planının yapılması gerekiyor. Şehir sıkıştı içeride kümeleniyor. Şehrimizi biraz daha yaymamız ve genişletmemiz gerekiyor. Şehrin yeni imar planlarının yapılmasından imtina ediliyor ve kaçınılıyor.  Yeni imara açılan alanların şehir içerisinde olduğunu görüyoruz. Bunlar sıkıntı yaratıyor.”
BİRÇOK ALANDA DESTEK VERİYORUZ
Isparta’da başlangıç yatırımlarına bakıldığında arsa fiyatlarının yüksek ancak desteklemelerin de fazla olduğunu kaydeden Bilgiç, “Sadece imalat sanayine yönelik desteklerde yatırımı ve istihdamı teşvik ediyoruz. İmalat ve argeye yönelik makine ve teçhizat alımlarında katma değer vergisini sıfırladık. Amortismana tabi tutma süresi 5 yılken, biz bunu özel imalatlar gibi hızlı amortismana tabi tutma imkanı getirdik. İstiyorsa 2 yıla düşürüyoruz. İşletme sermayesi açısından da devlet olarak güçlendiriyoruz. Küçük işletme 1-3 kişi istihdam yapıyor. En fazla 2 kişi olmak şartıyla yeni yapacağı asgari ücret üzerinden istihdamda ücreti tamamen devlet ödüyor. Bir benden bir senden diyoruz. İmalat sanayinde her ilave oluşturduğunda istihdamda 12 ay süreyle işveren payı, sigorta primi gibi ücretleri devlet olarak biz karşılıyoruz. Eğer kadınsa, gençse 18-25 yaş aralığı ise ve engelli ise bu süre 18 aya çıkıyor. İşyeri açarken notere imza beyannamesi, tescil dediğinizde noter masrafı 325-800 TL arasında oluyordu. Bunu da kaldırdık. Ticaret Sicillerine bu işi yapma imkanı getirildi. Çok ciddi mali destekler de söz konusu. KDV ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için 67 maddelik bir paketi bu hafta içerisinde meclise getireceğiz. Pazartesi günü saat 14.00’da teşvik alan 23 projenin tanıtımı Sayın Cumhurbaşkanımızla yapacağız. Toplam yatırım tutarı 128 Milyar TL.”
YENİ BİR ORGANİZE SANAYİ YAPMAMIZ LAZIM
Bilgiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Organize Sanayi 3 sene önce dolu değildi, bugün tamamı doldu. Organize Sanayi’de büyük parseller yok. Bir yatırımcı 300-500 dönüm istediğinde bunu karşılayamıyoruz. 4 sene önce Algida geldi, bin dönümlük yer istedi, biz bunu karşılayamadığımız için fabrikayı Konya’ya açtılar.  Organize Sanayi’de Anadolu Etap fabrika açtı. Meyve suyu fabrikasının açılması meysuluk elmanın fiyatını 10 kuruştan 60 kuruşa çıkardı. Organize Sanayi’nin genişleme kararını aldık. Yeni bir organize sanayi yapmamız lazım. Keçiborlu’da hem belediyenin hem de hazinenin toplam 2 bin 500 dönümlük yerde Isparta merkez için 2.OSB çalışmalarını başlattık. Dördüncü OSB olarak Yalvaç OSB’ye İl Özel İdareyi ortak yaptık. Toplam 2 milyon lira biz oraya sadece kamulaştırma için özel idareden para aktardık. Geçen sene de altyapı çalışmalarını yapabilmesi için de özel idareden belli hisseyi Yalvaç Belediyesi’ne vererek onları tekrar Yalvaç OSB’nin paydaşı haline getirdik.
ISPARTA’DA UYGULANACAK PROJEYİ BAŞKA YERE KAYDIRMAYA ÇALIŞANLAR VAR
TKDK’nın desteklerinde Türkiye ikincisiyiz. Şuana kadar dağıtılan hibe 65 milyon liranın üzerinde. Son IPARD 2’de 31 projeyle gittik 25 proje onaylandı. Dağıtılacak destek tutarı 28 milyon lira. Tarım sektörüne şuana kadar 400 milyon lira karşılıksız hibe vermişiz. Ama bu sektörün önüne bir entegre edebilmiş miyiz? Süt ve benzeri alanlarda bir entegre tesisi koyamadık. Yapabildiğimiz sadece soğuk hava deposu. Şuanda 28 yeni soğuk hava deposu TKDK tarafından destekleniyor. Isparta’da bir hayvancılık projesi vardı. Gelenler yanına Antalya ve Burdur’dan adam almış gelmiş. Isparta’da uygulanacak projeyi başka yere kaydırmaya çalışıyorlar.” GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °