Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Devlet dolduruyor bilinçsiz avcılık boşaltıyor

Devlet dolduruyor bilinçsiz avcılık boşaltıyor

ISPARTA 19.07.2018 06:00:00 0
Devlet dolduruyor bilinçsiz avcılık boşaltıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı iç sularda canlılığı korumak için her sene düzenli olarak hem göllerde hem de göletlerde balıklandırma çalışması yapıyor. Bu yıl göletlere toplam 60 bin adet sazan balığı (Cyprinus carpio) yavrusu bırakıldı. Balıklandırma çalışmaları her yıl düzenli olarak yapılmasına rağmen aşırı av baskısı ve baskın türler nedeniyle, sazan her yıl daha da azalıyor. Göletlerde patlatma ve elektrik akımı verme gibi yollarla yapılan kaçak avlanma ise canlı bırakmadığı için ekosistemi tamamen bozuyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gönen ilçe sınırlarındaki Kavak Göletine 15 bin, Çatak Göletine 15 bin, Uzundere Göletine 15 bin adet, Eğirdir İlçe sınırları dahilinde yer alan Yukarıgökdere Göletine 10 bin, Bademli Göletine 5 bin adet yavru sazan bıraktı. Henüz büyüme aşamasın da olan bu balıkların, bırakıldığı göletlerde, iklim şartlarında en erken 3. yılın sonunda sportif avcılığa uygun hale gelebileceği düşünülüyor. 

 

EN BÜYÜK SORUN BİLİNÇSİZ AVCILIK

Isparta göller yöresi olark tanınıyor. Eğirdir ve Beyşehir Göllerinin yanında Karacaören Baraj gölü ve onlarca gölet bulunan bölgede balık popülasyonun korunması amacıyla her yıl yapılan balıklandırma faaliyetleri bu yıl da yapıldı. Fakat iç sulardan yeteri miktarda balık çıkmaması her zaman şikayet konusuTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan balıklandırma programı kapsamında; balıklandırılmasına veya balık takviyesine ihtiyaç duyulan, Isparta sınırları dahilindekisu kaynaklarına, bu yıl toplam 60 bin adet sazan balığı (Cyprinus carpio) yavrusu bırakıldı. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Kepez Biriminden temin edilen balıkların bırakıldığı göletler ve balık miktarı; Gönen ilçe sınırları dahilindeki Kavak Göletine15 bin, Çatak Göletine 15 bin, Uzundere Göletine 15 bin adet, Eğirdir İlçe sınırları dahilinde yer alan Yukarıgökdere Göletine 10 bin, Bademli Göletine 5 bin adet olarak açıklandı. Henüz büyüme aşamasın da olan bu balıkların, bırakıldığı gölet ile birlikte, iklim şartlarında en erken 3. yılın sonunda sportif avcılığa uygun hale gelebileceği düşünülüyor. Balıklandırma faaliyetlerine rağmen balık çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri bilinçsiz avcılıkBilinçsiz avcılığın iç sularda balıkçılığın geleceğini yok etmenin yanında, tüm canlıları öldürerek göldeki ekosistemi tamamen bozuyor.   

450 BİN SAZAN YAVRUSU SALINDI

İç sularda yapılan balıklandırma faaliyeti ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Balıklandırma programında amaç yöre halkının beslenme, özellikle protein ihtiyacı karşılanırken aynı zamanda sportif avcılıkla güzel vakit geçirmesini sağlamaktır.  Tüm bunların yanısıra turizme de olumlu etkilerinin olduğu aşikârdır. 

Bu açıdan değerlendirildiğinde gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras olan su kaynaklarının ve su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için balıklara kesinlikle en az bir kez üreme imkânı tanınması çok büyük önem arz etmektedir.

Bununla birlikte avcılıkla ilgili av aracı, balık boyu, av zamanı vb. konularında Müdürlüğümüzden bizzat ya da web sayfamızdan bilgi edinilebilir” ifadelerine yer verildi.

BEYŞEHİR GÖLÜNDE DRONE İLE AV KONTROLÜ

Beyşehir gölünde drone kamera ile gökyüzünden alan taraması yapılarak operasyon gerçekleştiriliyor. Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı ekipleri, göl üzerinde rutin denetim görevini icra ederken kıyıdaki sazlık alana yakın açıklarda  yasak olan  suya elektrik akımı verilerek avlanma usullerinden olan elektro şok cihazı  yöntemiyle avlandığından şüphe ettiği bir balıkçı teknelerini, göl kıyısında uçurulan drone kamera ile izliyor. Drone ile avcılık kontrolünün Isparta’daki göl ve göletlerde de yapılmasının balıkçılığın ve balık popülasyonun geleceği açısından faydalı olacağı belirtiliyor.
GÜLSES GAZETESİ


Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °