Tarih: 25.01.2017 09:18

Devlet Hastanesi’nde A grubu beta hemolitik streptokok testi uygulandı

Facebook Twitter Linked-in

Isparta Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, KBB, Acil ve Çocuk Hastalıkları Polikliniklerine başvuran ve Akut Farenjit teşhisi ile tetkiklerine başlanan hastalara modifiye center yöntemi uygulanarak A grubu beta hemolitik streptokok (AGBHS, Streptococcus pyogenes) test uygulaması yaptı.
Test Uygulaması Nasıl Yapılır:
Polikliniğe başvuran bir hasta üzerinde uygulamalı test yapan ve test hakkında bilgi veren Isparta Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Arzu Portakal Tığlı, “Muayenesi yapıldıktan sonra hızlı tanı testine gerek duyduğumuz hastaların boğazından alınan sürüm örneği teste tabi tutulur. , test pozitif çıkarsa kendisine antibiyotiğe başlatılır çıkmazsa başlatılmaz. Basit, hızlı bir test, çok çabuk sonuca ulaşıyoruz, kültürler 48 saat sonra bize sonuç veriyor, bunun sonucunu 5 dakika sonra alacağız. Beş dakika bekleme süremiz var, beş dakika sonra testi okuyacağız. Testte tek çizgi varsa kişide A grubu beta hemolitik streptokok mikrobu yok, pozitif olursa A grubu beta hemolitik streptokok mikrobu var ve antibiyotik vereceğiz kendisine. Beş dakika bekledikten sonra şu anda tek çizgi oluştu, bu kişide beta mikrobunun olmadığını gösteriyor ve bu hastalığı için herhangi bir antibiyotik kullanımına ihtiyaç yok" açıklamasında bulundu.
A grubu beta hemolitik streptokok (AGBHS, Streptococcus pyogenes) ne demek:
bakteriyel farenjit, tonsillit ve impetigonun en sık etkenidir. Enfeksiyonların sıklığı kış aylarında artar. Bulaş solunum yoluyladır. AGBHS’ye bağlı nekrozitan fasiit ve toksik şok sendromu gibi ciddi enfeksiyonların 1980’lerden itibaren giderek arttığı bildirilmiştir. İnvaziv serotiplerin neden olduğu salgınlar da yine bu tarihlerden itibaren dünyanın tüm coğrafi bölgelerinden bildirilmiştir. AGBHS enfeksiyonlarının sekeli olan akut romatizmal ateş (ARA), farenjit insidansının en yüksek olduğu 5-15 yaş çocuklarda görülür. Diğer bir AGBHS enfeksiyonu sekeli olan akut glomerülonefrit (AGN) ise sıklıkla deri enfeksiyonları sonrasında gelişir.
KLİNİK ÖZELLİKLERİ:
AGBHS enfeksiyonları üç başlık altında gruplanabilir.
1- Komplike olmayan enfeksiyonlar,
 2- Ciddi seyreden invaziv enfeksiyonlar,
3- Enfeksiyon sonrası gelişen sekeller.
Birinci grupta asemptomatik taşıyıcılıktan eritematöz farenjit ve eksüdatif tonsillite kadar geniş bir klinik spektrumdaki enfeksiyonlar bulunur. Kızıl hastalığı da streptokok farenjitinin bir komplikasyonu olarak bu gruptadır. İkinci grupta peritonsiller sellülit, peritonsiller apse ve retrofaringeal apse ÜSYE’den sonra, akut sinüzit ve akut otitis media gibi AGBHS’nin komşuluk yoluyla yayılımıyla gelişen enfeksiyonlar bulunmaktadır. İkinci grupta ayrıca bakteremik yayılım ile sepsis, pnömoni, menenjit, beyin apsesi, lenfanjit, septik artrit, osteomiyelit, endokardit ve karaciğer apsesi gelişir. Streptokoksik toksik şok sendromu (Strep TSS) ve nekrozitan fasiit uygun tedaviye rağmen mortalitesi yüksek invaziv enfeksiyonlardır. ARA ve AGN tekrarlayan streptokok enfeksiyonlarından sonra sıklığı artan sekellerdir. Artrit, kardit, eritema marjinatum, “Sydenham Koresi” ve subkutanöz nodüller ARA’nın bulgularıdır. AGN ise, glomerüllerin akut inflamasyonu nedeniyle oligüri, hematüri, proteinüri, hipertansiyon ve ödem ile seyreden ve kronikleşerek böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilen klinik bir tablodur.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —