Dikkat! Zirai don uyarısı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bildirdiğine göre, İlimizde 18.03.2016 Cuma gününe kadar gece en düşük sıcaklıkların 0 (sıfır) ila -3 °C (eksi 3) kadar düşeceğinden, Hafif ve Orta Kuvvette Zirai Don beklenmektedir.
Meyvecilikte Zirai Don:
Sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşer. Düşüş gün doğumuna kadar sürer. Bu düşüş, gökyüzünün açık yada kapalı olmasına, rüzgar şiddetine, havadaki nispi nem oranına, yağışa, topografyanın güneşe karşı konumuna göre hızlı yada yavaş olabilmektedir. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup genellikle gün doğumundan hemen önce pik değere ulaşmaktadır. Tarımsal üretiminde meydana gelen zararlar, genellikle bu aralıkta meydana geldiğinden, üreticilerimizin tedbirlerini bu periyot için planlaması, meydana gelebilecek zararı en aza indirecektir.
Zirai Don Sınıflandırması:
2 m siper içi sıcaklığına göre bitkiler için don sınıflandırması;
· Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C,
· Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C
· Kuvvetli don: -4.4 °C’den daha düşük.
Dona Karşı Alınabilecek Tedbirler:
Meyve bahçelerinde don zararının önlenmesinde veya zarar şiddetinin azaltılmasında farklı teknikler kullanılmaktadır. Bahçelerde bu iş için yapılmış özel sobaların kullanılması, rüzgar makineleri ile bahçe havasının karıştırılması, ağaçların üzerine su püskürtülmesi, bahçenin değişik yerlerinde sap-saman vs. yakılması gibi teknikler don zarar şiddetinin azaltılmasında kullanılan tekniklerdendir.
Ayrıca meyve ağaçları sürekli sağlıklı bulundurulmalı, gerekli kültürel işlemler aksatılmadan yapılmalıdır. Sağlıklı bitkilerin bu tür ekolojik olaylara daha mukavim oldukları bir gerçektir.
Don olayından önce meteorolojik bilgilerin erken uyarı sistemiyle çiftçiye aktarılması da çok önemli bir faktördür. İl Müdürlüğümüz bu bağlamda çiftçilerimize mail, sms, web sayfası aracılığı ile bilgilendirmektedir."