Tarih: 18.03.2016 10:17

Diş Hekimleri Odası’nda çabalar sonuç verdi

Facebook Twitter Linked-in

Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz değişen genelge ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “ 03.02.2015 tarihli ve 29256 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe konulan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle açtığımız dava sonucunda Danıştay 15. Dairesinin 27.10.2015 tarihli ve E.2015/1803 sayılı kararı ile yürütmesi durdurulan hükümlerinin İl Sağlık Müdürlüklerindeki uygulamalarında birliğin sağlanması bakımında Sağlık Bakanlığı 4 Mart 2016 tarihinde bir Genelge yayımlamıştır.
Bu Genelgeye göre;
1) Poliklinik ortaklarından olan bir diş hekiminin ölümü ve iki veya daha fazla diş hekiminin poliklinik faaliyetlerini devam ettirmeleri halinde dördüncü fıkraya göre işlem yapılır.Tek diş hekimi kalması halinde, üç ay içinde diş hekimi ortak bulunamaz ise poliklinik faaliyetine son verilir.” Hükmü gereğince poliklinik faaliyetlerine son verilecek poliklinikler muayenehaneye dönüşebilecekler.
2) Muayene odalarının aydınlatılması mutlaka gün ışığı ile sağlanır.” hükmü uygulanmayacak ve muayene odalarının aydınlatılmasının gün ışığı ile sağlanması zorunluluğu aranmayacaktır.
3) Muayenehane açılış başvurularında asansör şartı aranmayacaktır.
4) Sağlık müdürlüklerince görevlendirilen Teknik inceleme ekibi, biri diş hekimi olmak kaydıyla en az üç kişiden oluşturulur.”hükmü kapsamında teşekkül ettirilecek teknik inceleme ekibine oda temsilcisi bir diş hekimi davet edilecektir.Ancak davet edilen diş hekiminin gelmemesi durumunda tutanak tutularak oda temsilcisi olmadan yerinde inceleme yapılacaktır.
5) Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında “Sağlık kuruluşları,ruhsatlarında yer alan sürelerde hizmet verilebilir.” Hükmünün yürütülmesi sadece muayenehaneler için durdurulmuş olup muayenehanelerin ruhsatlandırılması sırasında çalışma saatleri istenmeyecektir.
6) Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde “Ruhsata esas denetim:Sağlık kuruluşlarının ,ruhsata esas şartları taşıyıp taşımadıklarına yönelik yapılan denetimdir.Denetim,ruhsatın özelliğine ve formunda belirtilen kıstaslara göre denetim ekibi tarafından yapılır.ADSM’ler ve muayenehaneler yılda en az bir defa, poliklinikler ise en az iki yılda bir defa ruhsata esas yönden denetlenir.” Hükmü yer almaktadır.Mezkür hüküm muayenehanelerin denetim periyotları yönünden durdurulmuş olup ruhsata esas denetim olarak muayenehaneler de poliklinikler gibi iki yılda bir defa denetlenecektir.
7) Yetkili mimar tarafından çizilmiş muayenehanenin bütün mekanların kullanım amaçlarını gösterir en az 1/100 ölçekli kat planı yerine başvurularda muayenehanenin bütün mekanlarının kullanım amaçlarını gösterir en az 1/100 ölçekli kat planı örneğinin bulunması yeterli kabul edilecektir.
8) Sterilizasyon ünitesi yok ise sterilizasyon hizmet alım sözleşmesi hükmü uygulanmayacak ve sterilizasyon hizmet alımı sözleşmesi istenmeyecektir.
9) Yönetmeliğin Müeyyide Formu başlıklı Ek-8 in 21 inci maddesi muayenehaneler bakımından uygulanmayacaktır.”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —