Isparta’nın sebze bahçesi Deregümü Köyünde domates hasadı kısmen başlarken fiyatların 80 kuruş olması üreticiyi şimdiden kara kara düşündürüyor.
Toplam 1700 dönüm örtü altı serada üretilen Deregümü domatesinde bu yıl hasat başladı. Hasatın başlaması ile birlikte üretecinin durumu içinden çıkılamaz bir hal aldı. Sahil kesimlerinde üretilen domatesin mevsim şartlarından dolayı hasadının sürmesi nedeni ile fiyatlar 1 TL’nin de altına düştü. Geçtiğimiz yıl İlk hasat döneminde 1.60-2 TL arasında sezonu açan Deregümülü domates üreticisi bu yıl %50 zarar ile 80 kuruştan satış yapıyor. Fiyatların böyle gitmesi durumunda üreticinin çok büyük zarara uğrayacağını belirten Deregümü Köyü Muhtarı Osman Katırcı, ‘Perşembe gününden itibaren ihracatın başlamasını bekliyoruz. Ancak sahil kesimindeki domatesin bitmemesi nedeni ile pazarda fiyatlar dibe çöktü. Fiyatların ay sonunda biraz daha yükselmesini bekliyoruz. Fiyatlar 1.30-1.50 TL seviyesine çıkmadığı sürece üreticimizi çok zorlu bir dönem bekliyor’ dedi.
HEDEF 20-25 BİN TON DOMATES
İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Giresun ve Konya gibi illerin ihtiyacını karşılayan Deregümü Köyünde domates hasadı başladı. Kalite ve lezzet bakımından standartlarının üzerinde domates üreten Deregümü köyü, 1 bin 700 dönüm araziden 20-25 bin ton hasat elde etmeyi hedefliyor. Deregümü tarlalarda yetiştirilen domatesler, kızarmaya başlamasıyla birlikte mevsimlik işçiler tarafından toplanmaya başlandı. Tek tek dallarından koparılarak kasalara konulan domatesler, araçlar vasıtasıyla iç piyasaya veriliyor.
‘HASTALIKLAR İLE ÇOK MÜCADELE ETTİK’
Domates üzerinde oluşan hastalıklar ile çok uğraş sarf ettiklerini belirten Deregümü Muhtarı Osman Katırcı “Domates hastalıklarından dolayı %20’ye yakın rekolte kaybı yaşayacağımızı düşünüyorum ama bu bizim hedeflerimizi etkilemeyecek. 20-25 bin ton yakın hasat gerçekleştireceğimizi umuyorum” ifadelerini kullandı.
‘MARKA DEVAM ETSİN’
Deregümü Köyü Muhtarı Osman Katırcı “Deregümü köyü denilince ilk akla domates gelir. Her sene domates kalitemizi ve hasatı artıyoruz. Bu markanın devam etmesi için köylüler çok çalışıyorlar. Çalıştıklarının karşılığında da bu kadar kaliteli domates üretiyorlar” dedi.
‘SURİYELİ İŞÇİLER ÇALIŞIYOR’
Türkiye’deki çoğu illerin domates ihtiyacının karşılandığı Deregümü köyünde işçi sorunu da yaşanıyor. Tarlada çalıştırılmak üzere işçi bulmakta zorlandıklarını dile getiren Katırcı“ Köyün bütün gençleri çalışıyor ama işçi yetiştirmekte zorlanıyoruz. Şehirden takviye ediyoruz. Çiçek seralarında 50’e yakın Suriyeliler çalışıyor” dedi.