Duayenler ‘Teknik Üniversite’ diyor

Duayenler ‘Teknik Üniversite’ diyor

SDÜ'nün duayenlerinden Meslek Yüksek Okulu Kurucu Müdürü Çetin Büyükvanlı ve eski Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı, Isparta’ya kurulması düşünülen ikinci üniversitenin teknik üniversite şeklinde olmasından yana.

Isparta’da ikinci üniversite kurulması fikri kamuoyunun gündemine yerleşmiş durumda. Isparta’da herkes ikinci bir üniversiteye ihtiyaç olduğunu savunuyor. Ancak üniversite kurulacaksa hangi alanda olması yönünde bazı fikir ayrılıkları olabiliyor. Bu konuda Süleyman Demirel Üniversitesi’nin(SDÜ) duayenlerinden Isparta Meslek Yüksek Okulu Kurucu Müdürü Çetin Büyükvanlı ve eski Rektör Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı görüşlerini aktardı. İki akademisyen de ikinci üniversitenin teknik üniversite şeklinde kurulmasından yana görüş belirtti.
BÜYÜKVANLI: FİKRİ İLK ORTAYA ATANLARDAN BİRİSİ BENİM
Isparta’da bugün ikinci üniversite kurulması için şartların uygun olduğunu savunan Çetin Büyükvanlı, “Üniversite olması için ne olması gerekiyor? Öncelikle hoca olacak. Bina olacak. Güzel bir ekip olacak. Üniversitemizde binden fazla öğretim üyesi var. Hoca problemimiz yok. Şu binayı elinden alalım da üniversite kuralım demeyle olmuyor bu işler. İlk kez bu fikri ortaya atanlardan birisi benimdir. Teknik üniversite kurmalıyız diye başladım. SDÜ bugün teknik bir üniversite kuracak güçte ve kadrodadır. Mevcut üniversiteyi doğu batı diye ayırırken teknik üniversite olabilir diye düşündük. Şuan ki rektör Isparta’nın evladı ve teşkilat kurmayı çok iyi biliyor. Isparta’da yeni bir grup oluşturularak yeni bir heyecan oluşturulmalıdır.
ÖNCEDEN ŞEHİRDE KIZ ERKEK BİRLİKTE GEZEMEZDİ
Şehir üniversiteye hazır değildi bir kere. Benim yaptığım işlerden birisi şehrin üniversiteye hazırlıklı hale getirilmesi. Önceden kızla erkek gezerdi, kavga çıkardı. Şimdi şehir buna alıştı.  İlk kuruluşunda üniversite için bacasız fabrika diyorduk. Allah’a şükür Isparta bugün oradan ekmek yiyor. Isparta’nın çocukları orada okuyabiliyor ve öğretim üyesi olabiliyor” şeklinde konuştu.
SDÜ DOĞUM YAPACAK HALE GELMİŞTİR BANA GÖRE
Isparta’da şuanda yurt ve otobüs sıkıntısı olduğunu dile getiren Büyükvanlı, ilimizin bu sorunları aşabileceğine inandığını belirtti. Büyükvanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “bile 9 ay 10 günde doğduğuna göre SDÜ doğum yapacak hale gelmiştir bana göre. İkinci üniversite iyi düşünülmüş. Bu fırsatı kaçırmayalım. Bunu sen ben meselesi yapmayalım. Önümüzdeki engelleri aşarak yeni bir üniversite kurma yollarına gitmeliyiz. Anlaşıldı ki Isparta sanayi şehri olamayacak. Bir eğitim şehri olacaktır. Bu yüzden güzel bir üniversite kurulabilir.
SDÜ REKTÖRLÜĞÜ ÖNCÜ OLMALI
Yaptığım bir araştırmada 2020 yılına kadar Türkiye’de 220 üniversite olması gerekiyordu. Bugün 180’i buldu galiba. Isparta’da Süleyman Demirel Teknik Üniversite kurulması lazım. Bunun kurulumunu SDÜ Rektörlüğünün ve senatosunun yapmasında fayda vardır.”
ÇAKMAKÇI SDÜ’NÜN KURULUŞ AŞAMASINI ANLATTI
SDÜ’nün ikinci Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı da yeni üniversitenin teknik üniversite şeklinde olması gerektiğini belirtti. Öncelikle SDÜ’nün kuruluşunu anlatan Prof. Çakmakçı, “O dönem Ankara’da Isparta’nın dünü, bugünü ve yarını sempozyumunu oluşturduk. O sempozyumda üniversitenin tüm fakülteleri dahil hepsi tartışıldı. Ve bir dosya hazırlandı. Zamanın Başbakanı, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel’e bu anlatıldı. Ondan sonra sistem bu noktaya geldi” dedi.
FARKLI BİR YERDE 2.ÜNİVERSİTE KURULMALI
İkinci üniversite için ‘nasıl kurulması’ sorusuna cevap aranması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Çakmakçı şunları söyledi: “Bir üniversite ikiye ayrılarak iki üniversite kurulamaz. İki üniversiteyi de kaluk ederseniz.   Doğu, Batı Kampuslarını ayrı ayrı üniversite şekline getirdiğiniz taktirde arazi, altyapı ve gelişmesi bakımından sınırlama sağlarsınız. Isparta’da farklı bir yerde ikinci üniversitenin kurulmasından yana olmalıyız.
ADAYLIĞIMDA İYİ ANLATAMADIK
Burada Isparta’nın nazım planının olması lazım. Biz 2050 yılının nazım planını belediye başkanlığı adaylığı dönemimizde gündeme getirdik. 2050 yılının programını yaparsanız o zaman doğru yeri seçme şansınız vardır. Yine belediye başkanlığı adaylığım döneminde getirdiğim bir bakış açısı vardı. O da Havaalanından Sav ve Halıkent’e kadar Isparta. Bu alan içerisinde uydu kentleri, üniversitesi, tema parkları ve geniş bir vizyon vardı. Kişisel hatamızdan bunu halka doğru dürüst anlatamadık. Anlatmış olsaydık bugün çok değişik imkanlar bugün Isparta’ya gelmiş olurdu.
ALTYAPIMIZ VAR MI?
İkinci üniversiteyi kurduğumuzda nüfus olarak 20-30 bin kişi daha getireceksek yurt altyapımız var mı? Bunu sormamız lazım. İkinci üniversiteye bağlı olarak hizmet sektörü yeterli mi, bunu nasıl geliştireceğiz, belediye burada ne yapacak bunu tartışmamız lazım. Bir üniversitenin en az 10 bin dönüm arazisi olması lazım. Sivas’taki üniversite 10 bin dönüm, Ege Üniversitesi 18 bin dönüm, ODTÜ 20 bin dönüm, Çukurova Üniversitesi 20 bin dönüm. Dolayısıyla üniversitelerin sosyal gelişme alanlarının ileriye dönük planlanması lazım.
CİDDİ BİR TEKNİK ÜNİVERSİTEYE İHTİYACIMIZ VAR
İkinci üniversite SDÜ’den en fazla 5-7 km uzaklıkta olmalı. Çünkü iki üniversite birbirini tamamlayabilmeli. Isparta’nın canlanması açısından bu alanda olmalı. Bana göre Koçtepe uygun. Antalya yoluna 3km, demiryoluna son derece yakın, havaalanına yakın. O zaman biz ikinci üniversiteyi Koçtepe mevkiine kurmalıyız diye düşünüyorum. Yeni üniversite teknik ağırlıklı olmalı. Havacılık, uzay bilimleri, elektronik ve bilgi teknolojileri ağırlıklı kurulmalı. SDÜ’nün altyapısından da yararlanacak ciddi bir teknik üniversiteye ihtiyacımız var.”

Anahtar Kelimeler: