Tarih: 26.03.2019 11:39
Dünya Tiyatrolar Günü'nde SDÜ'den Isparta'ya İki Önemli Eser
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri kapsamında SDÜ'den Isparta'ya iki dev armağan: Molière'in “Hastalık Hastası”, Carlo Coldoni'nin “İki Efendinin Uşağı” isimli eserleri Mart ve Nisan ayında SDÜ Sahnesinde seyircisiyle buluşuyor.
SDÜ'nün klasik hâline getirdiği “Sanat Günleri”
Uluslararası Tiyatro Birliği, ilk Tiyatro Bildirisini 1962 yılında yazdı. Türkiye'de ise ilk Tiyatro Bildirisi 1978 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından yazıldı. Uluslararası Tiyatro Birliğine üye Türkiye'de de her yıl Tiyatrolar Günü bir dizi etkinlikle kutlanıyor. Üniversitemiz de her yıl 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününü öğrencileri, akademisyenleri, personeli ve Isparta halkının da etkin bir şekilde katılımı ile kutlamayı sürdürüyor.
İki Eser Nisan Süresince Herkese Açık Ve Ücretsiz Olarak Sahnelenecek
Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Dr. Öğretim Üyesi Müşerref Öztürk Çetindoğan, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kutlamalarının Nisan ayı boyunca devam edeceğini söyledi.
Molière yapıtı: Hastalık Hastası
SDÜ'de sanat günleri, Dr. Öğretim Üyesi Müşerref Öztürk Çetindoğan'ın düzenlemesini, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Nalbantoğlu'nun sahne tasarımını, yönetmenliğini Eda Aslanboğa Bulut'un üstlendiği Fransız Molière'ın yapıtı Hastalık Hastası ile başlıyor. Dr. Öğretim Üyesi Çetindoğan, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü olarak bu yıl 4'üncü sınıf öğrencileri ile birlikte Sahne Uygulaması Dersi kapsamında Molière'in Hastalık Hastası adlı eserini hazırladık. Burada hedefimiz öğrencilere profesyonel sanat yaşamları öncesi tam uzunluklu bir oyunda sahne performansı gösterebilme yeteneğini kazandırmaktır. Ve elbette seyirci ile buluşmanın heyecanıyla beraber öğretici bir ders içeriği oluşturmaktır. Bunlar aslında Sahne Uygulaması Derslerinin geleneğidir Tiyatro bölümlerinde. Gelenekten öte gerekliliktir de.
Biz bu yıl Klasik Komedya sahnelemek için yola çıktık. Elbette Klasik Komedya denilince ilk akla gelenlerden biri de Fransız Yazar Molière'dir. Oyun metinleri çok doğurgan rol sunar. Oyun metinleri her döneme söz söyleyen oyun metinleridir.
Hastalık Hastası eserinin günümüz seyircisi için de önemli olduğunu düşünüyoruz. Şu an strese dayalı hastalıklar gündeme geliyor biliyorsunuz. Hasta olmadığı hâlde hastalıkla güne başlayan insanların varlığı tartışılmaz. Bunların yaşama sevinci kazanması gerekiyor. İyileşmenin birinci adımının da yaşama sevinci olduğunu düşünüyoruz. Hastalık Hastası oyununda da hiçbir hastalığı olmadığı hâlde kendini hasta sanan Argan isimli bir karakterin başına gelen komik olaylar anlatılıyor.
Molière kendisi de hasta aslında. Hastalık Hastası eseri de kendisinin son oyunu. Bu oyunu sahneledikten sonra hayata gözlerini yumuyor. Bizim için o kısmı da buruk ve değerlidir. Biz de Molière'e selam gibi oynarız bu eseri. Umut ediyorum Isparta seyircisi de bu eserden çok keyif alır. Perde 27 Mart Çarşamba günü saat 19.30'da SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Doğu Yerleşkesi Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde açılıyor. Salonumuz 300 kişi kapasiteli. Oyun Nisan boyunca 'her çarşamba' aynı yer ve saatte sahnelenecek. 2 perdelik komedi oyunu herkese ücretsiz olacak.''
-Carlo Goldoni: “İki Efendinin Uşağı”
Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi A. Bülent Özbirgül'ün yönetmenliğini, Öğr. Gör. Fazilet Demirdaş'ın dramaturgisini, Özge Akarsu'nun da sahne tasarımını yaptığı Carlo Goldoni'nin İki Efendinin Uşağı adlı oyun ise perdelerini 28 Mart Perşembe günü saat 19.30'da SDÜ GSF Metin And Sahnesi'nde açacak. Nisan boyunca her perşembe aynı yer ve saatte sanatseverler ile buluşacak.
Yönetmen Özbirgül, “Bu sene 3'üncü sınıflarla birlikte İtalyan Yazar Carlo Goldoni'nin İki Efendinin Uşağı adlı oyunu sahneleyeceğiz. Tabi ki bu Sahne Uygulaması Dersi kapsamında çalışılan bir oyundur. Oyunculuk-Dramatik Yazarlık-Sahne Anasanat Dalı birlikte çalışıyor bu eserde. Truffaldino'nun birbirine âşık Beatrice ve Florindo'ya aynı anda uşaklık etmeye çalışırken ortaya çıkan komik hikâyesi anlatılıyor. Metin And Sahnesi 250 kişi kapasiteli. Sanatseverleri oyunumuza davet ediyoruz'' dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —