Dünyaya İlham Olan Bir Medeniyet: Endülüs
SDÜ Endülüs Medeniyeti Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin(ESMAM) gerçekleştirdiği ‘Endülüs’ten Günümüze Bakış’ başlıklı 1. Ulusal Makale Yarışması sonuçlandı. Lisans kategorisinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Hayriye Buşgut "Dünyanın Ziyneti" isimli makalesi ile birinci oldu.
SDÜ ESMAM'ın yarışma afişini görünce çok heyecanlandığını dile getiren Buşgut, "Bilgi düzeyimi daha da artırmak için ilk önce okumalar yaptım. Belgeseller seyrettim. Modern Batı’nın dev isimlerinin ilham aldığı Endülüs Medeniyeti’ni derinlikli olarak inceledim. Çok özgün bir medeniyet olan Endülüs’te zengin bir eğitim metodu uygulandığını gördüm. İbn Rüşd’ün Batı’yı nasıl aydınlattığını okudum. Daha sonra da ‘Dünya’nın Ziyneti’ başlığı ile makaleyi kaleme aldım. Makale Yarışması’nda 1’incilik Ödülü’nün bana verilmesi karşısında çok sevindim, mutlu oldum. SDÜ’den Endülüs Gezisi kazandım. Endülüs’te nefes alacağım için çok heyecanlıyım." dedi.
-Türkiye’de Endülüs odaklı AUM ilk SDÜ’de kuruldu
SDÜ İletişim Fakültesi Dekanı ve ESMAM Müdürü Prof. Dr. Ramazan Erdem, makale yarışmalarını geleneksel hale getireceklerini söyledi. Türkiye’de Endülüs odaklı Araştırma Uygulama Merkezi’nin ilk kez Süleyman Demirel Üniversitesi’nde açıldığına atıf yapan Prof. Dr. Ramazan Erdem, şöyle devam etti: “Bugün İspanya sınırları içerisinde dünyaya ilham olan, Avrupa Medeniyeti’nin yapı harcını oluşturan devasa bir eser; ulu bir rüya var. 8 ve 15. yüzyıllar arasında hüküm süren bir uygarlık: Endülüs. Biz de bu medeniyetten ilham alarak Endülüs’ten Günümüze Bakış başlıklı 1. Ulusal Makale Yarışması'nı gerçekleştirdik. SDÜ ESMAM olarak makale yarışmasını geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. Gelecek yıl, farklı bir medeniyet üzerine yarışma açacağız. Gayemiz, medeniyet tartışmaları yapılabilecek entelektüel bir ortam hazırlamaktır."
SDÜ ESMAM Müdür Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Elif Akkaş da, yarışmaya gönderilen eserleri kitap haline getireceklerini belirtti . Akkaş ayrıca ESMAM’ın yarı akademik Endülüs Dergisi çıkarma çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.
Yarışmada Lisans kategorisinde Dünyanın Ziyneti başlıklı makalesi ile Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Hayriye Buşgut birinciliğe hak kazanırken ‘Endülüs’ten İlhamla 21. Yüzyıl İslam Medeniyetinin Yeni Ufukları’ adlı makalesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Şerif Karakurt ikinci, ‘Batı’nın Çoğulculuk Anlayışı ve Endülüs’ adlı makalesi ile Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Şeyma Kaç üçüncü oldu. Lisansüstü ve Akademik Kategori’de üçüncülüğü Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora öğrencisi Esra Sincar kazandı.