Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

EĞİRDİR ALTINKUM Pİ……! NASIL PLAJ OLUR…(2)

Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 18.07.2017 10:06:00 0
EĞİRDİR  ALTINKUM Pİ……!  NASIL PLAJ OLUR…(2)
Eğirdir Altınkum Pi…lajında son yıllarda yaşananlar ve görünen  manzaralar  Eğirdir de yaşan herkes tarafından çok rahatsız edici karşılanmaktadır.
Altınkum  Pi…;  İsteyen istediği yerde piknik yapabilmekte, istediği her türlü kıyafetle göle girebilmekte, mangal sefası - oluşturduğu görüntü ve duman-koku kirliliği ve atıkları korkunç…Açık hava oteli açık hava mey... horoz kesen bile var… çöp alanı… Hiçbir uyarı yapılmadığından, ceza uygulanmadığından her taraf bila istisna çöplük ….Sanki atış serbest( çöpler  yere alanı) Gürültü kirliliği .. Çadır yerlerindeki düzensizlik.. Kampçıların bulaşık yıkadıkları yerler hele tuvaletler…!!!
 
Son beş yıldır  gündem de acaba plaj paralı olsa bu manzara yaşanır mıydı? Her yıl defalarca yazdık;etken u insan; ama Nasrettin Hoca örneği… hiç mi sucu yok..? Paralı da olsa daha önceki yıllarda olduğu gibi denetim olmaz ise değişen bir şey olmaz- olmadı da. . Ziyaretçilerin bu kadar çöpün nasıl ve ne zaman bırakılacağı belli. Gören uyaran, duyuran yok FIRSATLAR KAÇTI…!
Çözüm elimizden kaçırıl; Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ‘nın; plajların korunması kıyılarının temiz kalması ve buraları kullananların hoş zaman geçirmesi ve çevre eğitimlerini de içeren TEŞVİK hatta ZORLAMA getiren bir uygulaması ve ÖDÜLÜ olan; “MAVİ BAYRAK” uygulamasına dahil olmak.  Eğirdir Altınkum Plajı 2006 yılına kadar birkaç yıl  “Mavi Bayrak”la ödüllendirildi… Ama bu ödülün kıymeti bilindi mi? Son yıllarda çeşitli girişimlere rağmen verilmemektedir? Neden? Her şey orta da.!!!
NEDEN VERİLMEZ?
Mavi Bayrak uygulaması; görevi yasa ile belirlenmiş olan kıyı tanımının dışını da içerisine alan “kıyı yönetimi” farklı disiplinler ve projeleri ilgilendirmektedir. Bu projenin bir tanesi de “MAVİ BAYRAK” tır
Kıyı kanununun 6 maddesi ile kıyıya kesin koruma getirmiştir. KIYILAR HERKESİN EŞİTLİK ve SERBESTLİKLE YARARLANMASINA AÇIK OLUP, BURALARA HİÇ BİR ZAMAN YAPI YAPILMAMASI; DUVAR;ÇİT;TEL ÖRGÜ, HENDEK ve BENZERİ ENGELLER OLUŞTURULMAMASI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR.
Hatta kıyıda kıyıyı değiştirecek boyutta kum, çakıl alınması, kıyılara toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıkların dökülmesi yasaklanmıştır.
     Mavi bayrak Uluslararası bir niteliğe sahip olup plaj ve marinalara, bir yıl süreyle verilen bir ödüldür. Sıklıkla güven içerisince yerelce denetlenir! “Mavi Bayrak” kıyıda tüm olumsuzlukların giderilmesi halinde verilen bir ödül olmakla birlikte, aynı zamanda olumsuzlukların ortaya konulması ve önlenmesi için motivasyon kaynağı olan bir unsurdur.      Mavi Bayrak Projesi  Uluslar arası çevre Eğitim Vakfı’nın üyesi olarak Türkiye’yi temsilen “Türkiye Çevre Eğitim Vakfı” tarafından verilmektedir.
Plajlar için Avrupa Birliği Yüzme Suyu Yönetmeliği(76/160/EEC) koşullarına uygun uygun olmalıdır. Yönetmelik kapsamında mikrobiyolojik düzeyde üç parametre ile pH ve fiziksel parametrelere  sıklıkla bakılır.
  Belediyenin arıtma sularının, Avrupa Birliği Şehir Atık suyu Yönetmeliği’ndeki atık su standartlarına uygun olmalıdır.(yer beldeler, arıtılmamış  atık suyu deşarj etmemelidir..)
    Plajda su sporları ile yüzme alanlarının bir birinden ayrılması gerekmekte. Sosyal etkinlikler, güvenlik ve doğanın korunması. Çevre  Eğitimi ( Çevre konulu dokümanların bastırılması, çevre eğitimine dayalı toplantı, konferans ve seminerlerin –sergilerin –çevre tür koruma etkinliklerinin düzenlenmesi, Alg ve su bitkilerinin kıyıda birikerek çürümesine mani olunması suyun koku oluşturmaması gerekir.
Mavi Bayrak  bir ödül niteliğinde olsa da, bu koşulların yerine getirilmesi konusunda TEŞVİK hatta  bazen  ZORLAYAN bir  fonksiyona sahiptir. Çünkü Mavi Bayrak  çevre ödülü olmasının yanında , turizm sektöründe gerek tatil programı yapanlar ve gerekse tur operatörleri açısından aran bir marka veya KALİTE BELGESİDİR. Bu nedenle uluslar arası turizm pazarında önemli bir olgudur.
   ÖNEMLİ BİR FIRSATTI  PLAJ OLMAK İÇİN!
 “Mavi Bayrak” bir kere Eğirdir Gölü’ne değil, kıyıya, koya, plaja beache (sahil, kumsal, plaj) verilir. Ne istediğimizi bilmek gerek… Su kalitesi kriterleri bu haliyle uygun değil, terfi istasyonu Eğirdir’in en büyük yerleşimini oluşturan koydaki yüzey sularının göle akması, en önemlisi bu günkü kullanımı ve hali! Mavi Bayrak plaj olmak plaj kalmak için çok önemli bir şans ve fırsattı nasıl olsa aldık, sonra da alırız la, ilkelerini yerine getirmekle kaçtı daha da kirlendi! 
   Biz alırız “raporları ayarlarız la” siyasi baskıyla verilmez..
Mavi Bayrak Eğirdir Altunkum Plajı için çok önemli bir fırsattı, “plaj- marka olacaktı”, korunacaktı, özen gösterilecekti.. Bu hallere düşmeyecekti.. Bayrağı on yıl önce sadece aslı kaldığından verilmedi…( Detaylarına arzu edilirse girilebilir kısaca hatırlatayım dedim…) Bu işler bilgi sahibi olmadan, “ahkam kesmekle” fikir öne sürmekle ,bir yolunu bulalım la  olmuyor… Olmadı da…! Olursa da..!!!!! 
 
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ TTKD Bilim Danışmanı

Anahtar Kelimeler:
Salı 13.3 ° / 2.6 °
Çarşamba 16.2 ° / 2.4 °
Perşembe 17.8 ° / 3.1 °