Eğirdir Belediye Meclisi Başladı;
Başkan
Veli Gök’ten
Müjde!
Eğirdir Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısı ilk birleşimi yine içi dolu başladı. Yaklaşık 4 saat süren toplantı Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK Başkanlığında saat 19.00’de başladı.
Bu ayki toplantıda sunumlarıyla Eğirdir Orman İşletme Müdürü Fevzi Ceylani ve Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Cumhur Gafar Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü ve Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğünün geçmişten günümüze faaliyetlerini içeren sunumlarını Eğirdir Belediye Meclisinde projeksiyon ortamında sundular. Eğirdir Orman İşletme Müdürü Fevzi Ceylani ‘Eğirdir Orman İşletme müdürlüğü 1937 yılında kurulmuştur. Şu an itibarıyla 510 bin hektar alanda, 6 ilçe, 4 belde ve 120 köyde faaliyet göstermektedir. İşletme müdürlüğümüzün ortalama yıllık üretimi 100.bin m3 tur. İşletme müdürlüğümüz ormanlarında yaklaşık 179 bin ton oksijen üretilmektedir.
İşletmemizde, 2020 yılında 266 hektar yeni orman tesisi gerçekleştirilmiştir. 2021 yılı hedefimiz ise 380 hektar yeni orman tesisidir. İşletme müdürlüğümüzde kurduğumuz bu yeni ormanlarda 2020 yılında 272 bin fidan diktik.2021 yılında tesis edeceğimiz yeni ormanlara 300 bin fidan dikmeyi hedefliyoruz. İşitme müdürlüğümüzün yaptığı diğer bir çalışma ise orman köylerini köyünde tutma ve kalkındırma çalışması olan ORKÖY çalışmasıdır. İşletmenizde 2003 yılından bu yana 120 köyde toplam 1320 haneye hayvancılık, seracılık, arıcılık, mantarcılık gibi orköy kredileri verilmiştir. 2021 yılında 3 ilçede 10 köyde 40 hane ye hayvancılık ağırlıklı orköy kredileri verilecektir. İlçemizin %60'ı devlet ormanıdır. Mayıs ayı itibariyle orman yangınları için artık kritik döneme gireceğiz.
Orman yangını ile mücadelede asıl hedefimiz yangının hiç çıkmamasıdır. Halkımızın bu konudaki duyarlılığı şimdiden teşekkür ediyorum. Görecekleri herhangi bir orman yangınını 177 veya 112 ihbar hatlarına bildirmelerini rica ediyorum. ''ormancılar ormanları ,ormanlar ülkemizi güzelleştirir.". dedi. Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Cumhur Gafar, ‘Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğümüzde yıllık ortalama 42 türde 8.377.000 adet fidan üretilmektedir. En önemli fidan türlerimiz arasında yer alan Ülkemizdeki ardıç türlerinin % 95’ini oluşturan boz ardıç, kokulu ardıç ve diken ardıcı da programlarımız arasında yer almaktadır. Ardıçlar ormansızlaşma sürecinde sahayı en son terk eden, aşırı yetişme ortamlarına en dayanıklı ağaçlardır. Yaygın kök sistemleri nedeniyle erozyon kontrolü çalışmalarının, zor koşullara dayanması nedeniyle de aşırı iklim ve toprak koşullarındaki ağaçlandırılma çalışmalarının, değerli odunu nedeniyle de endüstriyel ağaçlandırmalarının ana ağaçlarıdır.
Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğümüzde ilk ardıç fidanı üretimi 2004 yılında 12.000 adet olarak yapılmıştır. Dünyada ilk kez çimlenme engellerinin Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğünde giderilerek üretildiği ardıç fidanları, 2004-2020 yıllarında toplamda 8.315.000 adet olarak üretilmiştir. 2021 Yılında ise toplamda 784.000 adet ardıç fidan üretimi programlanmıştır. Üretilen fidanlar, öncelikle yöremizde, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve diğer bölgelerimizde ağaçlandırma kapsamında kullanılmaktadır. Ayrıca yöremizde en çok talep edilen lavanta fidanı üretimi de fidanlığımızda yapılmaktadır. 2021 yılı programında 1.200.000 adet lavanta fidan üretimi planlanmıştır. Lavanta fidanı hem yağı hem de görselliği bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca İşletme Müdürlüklerimizin yapmış olduğu gelir getirici tür ağaçlandırma kapsamında, bal ormanlarının kuruluşlarında ve kök yapısı özelliği ile erozyon kontrolü ağaçlandırmalarında kullanılan önemli bir türdür.’ dedi.
Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK mecliste yaptığı konuşmada ; ‘Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğümüzün Eğirdir merkezli böyle bir çalışmalar yapması oldukça sevindirici. Sadece Eğirdir merkezli hizmet veren bir yerde olabilirdi. Tüm bölgeye hizmet ediyor olması sosyal yapıya ve ekonomik yapıya da katkıları olacaktır. Görüyoruz ki Orman İşletme Teşkilatımız hedeflerini ve vizyonunu genişleterek hedeflerini güncelleyerek, hatta bunun oranını da artırarak yeni hedefler belirlemiş buda bizim için oldukça sevindirici. Ayrıca müdürümüzün de bahsettiği gibi ilçemizin sınırlarında 22/A kadastro güncellemesi konusunda geçtiğimiz günlerde bir çalışma başlatmıştık. İnşallah 2021 Ağustos ayında Kadastro Genel Müdürlüğü bunun ihalesini gerçekleştirip ilçemiz sınırlarında kadastro alanlarının güncellenmesi değerlendirilebilecek, belki orada bazı sıkıntılarında giderilebilme imkanı olacak.
Eğirdir Orman İlçe Müdürümüz ve Orman Fidanlık Müdürümüze Belediye Meclisimize verdikleri sunumlardan ve sağladıkları katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum.’ dedi. Sözlerine Orman Fidanlık Müdürlüğümüzün çalışmaları ile devam eden Başkan GÖK; ‘Yine Orman Fidanlık Müdürlüğümüzde 1960 yıllardan bugüne kadar orman fidan üretimi ile ardıç fidanı üretiminin ilk defa Eğirdir’de üretilmesi ile mutlaka ilçemizin turizmi açısında da akademik alanda da ciddi katkı sağlıyorlar. Özellikle ardıç fidanının ilk defa Eğirdir’de Orman Fidanlık Müdürlüğünde üretilmiş olması hem Türkiye ve hem de Dünya akademisi anlamında mutlaka Eğirdir kelimesini orada işlemesine vesile oluyordur. Orman fidanlarının üretimi ile alakalı ve ilçemizin tanıtımı ile alakalı Orman Fidan Müdürlüğümüzde kendi alanların da katkı sağlamaktadır. Meclisimize bilgi paylaşımında bulundukları için çok teşekkür ediyoruz. Bu iletişimlerin sonucunda ilçemize büyük katkılar sağlanacaktır.’ dedi.
Orman İşletme Müdürü Fevzi Ceylani ayrıca Orman köylümüzün hayat kalitesini iyileştirmek ve ormana baskıyı azaltmak gayesiyle sosyal maksatlı projelerle desteklendiğini. Bu projelerin ekonomik ve sosyal desteklerden oluştuğunu açıkladı. Özellikle ORKÖY Projesi ile desteklenen küçük ve büyükbaş hayvancılık, seracılık, fenni arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi projelerden bahsetti. Orman köylümüze yapılan destekler, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada artarak devam edecektir, diyen Ceylani; ‘Bu kapsamda ORKÖY desteklerinin neler olduğu, nasıl faydalanılabileceği, kredi geri dönüşleri gibi konuları sade ve anlaşılır bir şekilde Orman Genel Müdürlüğümüz ve ORKÖY internet sayfalarından araştırabileceklerini belirtti.
Daha sonra Belediye Meclisinde 3 yıl görev yapmak üzere yapılan gizli oylama ile katip asil üyeliklere Büşra Tatlıdil, Mehmet Eray Uslu, Yedek Katip Üyeliklere Mehmet Yaşar, Fatih Demiralay. 3, yıl görev yapmak üzere gizli oylama ile Meclis 1. Başkanvekilliğine Mehmet Yaşar, Meclis 2. Başkanvekilliğine Müslahattin Yaman seçildiler. 1 yıl görev yapmak üzere gizli oylama ile yapılan seçimde Belediye Meclisi Encümen Üyeliğine Büşra Tatlıdil ve Fatih Demiralay seçildiler. Belediyemizin Üye Olduğu Tarihi Kentler Birliği Meclisi, Isparta İl ve Belediyeleri Yurt Yaptırma Birliği, Akdeniz Belediyeler Birliği, Göller Bölgesi Belediyeler Birliğine üye seçimleri gerçekleşti.
Belediyemizin 2020 yılı gelir ve giderleriyle bunlara ilişkin hesap, kayıt ve işlemleri ile ilgili hazırlanan denetim komisyonu raporu meclis bilgisine sunuldu. Belediyemiz Meclisinde bulunan ihtisas komisyonlarına üye seçimleri yapıldı. 2020 yılı Belediyemiz Faaliyet Raporları Birim Müdürlerince sunumları yapılarak Meclise sunuldu. Meclis 1. Başkanvekili Mehmet Yaşar tarafından oylamaya sunulan faaliyet raporu oy birliği ile kabul edildi. Gündemdeki diğer maddelerin görüşülmesi, komisyonlara sevk edilen maddeler ışığında devam eden Eğirdir Belediye Meclisi Nisan ayı 2. Birleşimi bugün akşam yine içi dolu bir şekilde devam edecek.