Eğirdir Dağ Komando Okulu Yeniden İnşa Edilecek

Eğirdir Dağ Komando Okulu Yeniden İnşa Edilecek

Eğirdir Dağ Komando Okulu Yeniden İnşa Edilecek

Türkiye'nin gözbebeği komandolarının yetiştiği Eğirdir Dağ Komando Okulu'nun 1926'da yapılan iskan tesislerinin yıkılıp, yeniden inşa edileceği öğrenildi. İnşaat sürecinde Eğirdir Dağ Komando Okulu'nun Isparta'ya taşınacağı belirtiliyor. Türkiye'nin en zorlu komando eğitiminin verildiği, Milli Mücadele ve İstiklal Harbi'nden sonra yeni ordunun çekirdeğini oluşturmak amacıyla 1926'da kurulan Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda yenilenme sinyalleri alındı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın Eğirdir Dağ Komando Okulu'nun 91 yıllık iskan tesislerini yıkıp, aynı yerde yenisinini yapmak için somut adımlar attığı öğrenildi. 2017 yılı içerisinde Eğirdir Dağ Komando Okulu iskan tesislerinin yıkılıp, 3 yıl içerisinde yeni tesislerin inşa edilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Subay ve astsubayların komando eğitiminin verildiği, yedek subay öğrencileri ile çavuş ve uzman çavuşlar yetiştirildiği Eğirdir Dağ Komando Okulu'nun inşaat sürecinde Isparta'da konuşlanacağının düşünüldüğü edinilen bilgiler arasında.

İŞTE TARİHİ

Eğirdir Dağ Komando Okulu'nun tarihçesi şöyle: "Ülkemizin en seçkin askeri kurumlarından biri olan Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi'nin mazisi 1926 yılına kadar dayanır. Yüce Atatürk'ün önderliğinde üç yılı aşkın süren kahramanlıklarla dolu büyük bir "Milli Mücadele" ve "İstiklal Harbi"nden sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar; bu coğrafyada güven ve barış içinde yaşayabilmek için güçlü ve modern bir ordunun varlığının şart olduğunu çok iyi biliyorlardı.

İşte bu noktadan hareketle, bu ordunun çekirdeğini oluşturacak birliklerden birinin Eğirdir’e kurulmasına karar verilir. Böylelikle 1926 yılında “Eğirdir Dağ Talimgâhı”, Eğirdir sivrisinin yalçın kayalıklarında eğitime başladı.  

O yıllarda Eğirdir’in nüfusu beş bin bile değildi, ama böyle önemli bir askeri birliğin burada kurulması da rastlantı değildi. Batı Toroslar’ın görkemli dağları, tepeleri, yaylaları ve ülkemizin dördüncü büyük gölünün bulunduğu bu yörenin böylesi bir askeri birliğin eğitimi için gerekli hemen hemen tüm koşulları taşıması, İzmir-Aydın- Denizli-Dinar Demiryolu Hattının Eğirdir’e kadar gelmesi, bu birliğin burada konuşlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Bir de buna kendine özgü iklimini de eklediğinizde, Eğirdir’in bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu hemen anlarsınız. “Eğirdir Dağ Talimgâhı” o günlerde, yeni savaştan çıkmış bir ülkenin bin bir yokluğu ve güçlüğü içinde inanılmaz bir mücadele ile kısa sürede büyüyüp gelişiyor, Eğirdir Sivrisi’nden Davraz Dağı’nın zirvelerine ulaşıyordu. 1928 yılında bu birliğe, kış şartlarında da üstün bir savaşçı özelliği kazandırabilmek için Camili Yayla’da kayak tesisleri kuruluyordu.

O yıl Eğirdir’de çok çetin bir kış olmasına rağmen Kurtuluş Savaşımızın önde gelen kahramanlarından ve yiğit komutanlarından Mareşal Fevzi ÇAKMAK ve Orgeneral Fahrettin ALTAY, diğer ordu komutanları ile birlikte Eğirdir’e geliyorlardı. Isparta yöresinin en yüksek dağlarından biri olan Davraz Dağı’nın yamaçlarında kurulan bu tesis için anlamlı bir açılış töreni yapılarak Eğirdir müstesna bir gün yaşıyordu. 1930 ve 1940’lı yıllarda “Eğirdir Dağ Talimgâh Birliği” giderek daha büyür ve güçlenir.

Çünkü o yıllarda dünya yeni bir savaşın eşiğine gelmiş, 1939’dan itibaren de başta Avrupa olmak üzere cayır cayır yanmaya başlamıştı. Bu yıllar aynı zamanda Dağ Talimgâh Birliği’nin Eğirdir’e damgasını vurmaya başladığı yıllardır. Bu birliğin buraya yerleşip kökleşmesi; Eğirdir’in çehresini de değiştiriyordu. Talimgahın kurulduğu Yazla Mahallesi’ne önceleri birkaç bağevi (Kelif) varken, şimdi Eğirdir’in en gözde yerleşim yeri oluyordu. Eğirdir Dağ Talimgâh Birliği’nin Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’na dönüşmesinden sonra Yazla Mahallesi de ilçenin en güzel mahallesi olur.

1970’li yıllar ise, Dağ Komando Okulu’nun Türkiye gündemine damga vurduğu yıllardır. 1974 Temmuzunda başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’na buradan giden ve en önde savaşan birliklerin kahramanlıklarını Türk Halkı hiçbir zaman unutmadı, unutmayacaktır. Gözbebeğimiz olan ordumuzun Subay ve Astsubaylarının komando eğitimi burada yapılmakta, Yedek Subay Öğrencileri, Çavuş ve Uzman Çavuşlar burada yetiştirilmekte, başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere birçok ülkeden askeri mensuplar burada eğitim görmekte; Dağ Komando Okulu’nun ünü yurtdışına taşmaktadır.

İçten ve dıştan gelebilecek tehlikeler karşısında ulusumuzun en büyük güvencelerinden biri Dağ Komando Okulu’dur. Her eğitim döneminde yüzlerce işinin ehli eleman yetiştirilirken, bunların yakınları da Eğirdir’e gelmekte, iç turizm önemli bir ivme kazanmaktadır. Bu hareketten Eğirdir’deki bütün kesimler yararlanmaktadır."
Kaynak: Akdeniz


Anahtar Kelimeler: