Eğirdir’deki turizm işletmelerine sıkı denetim geliyor

Eğirdir’deki turizm işletmelerine sıkı denetim geliyor

Eğirdir’deki turizm işletmelerine sıkı denetim geliyor

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, ilçedeki turizm işletmelerinde altyapı eksikliği olduğuna dikkat çekerek,  “Biz devletin güler yüzünü hep göstermeye çalışıyoruz. Ama devletin bir de kızgın yüzü var. Denetim görevlilerimiz 1-2 gün değil, belki 10 gün işletmelerinize gelecek. İşletmelerde nasıl hizmet sunumu yapılıyor, kalitesi nedir, standarda uygun mu, değil mi diye kontrol edeceğiz” dedi.
 
Eğirdir’de turizm gelirlerinin arttırılması, devletin sağladığı olanak ve desteklerden azami seviyede faydalanmak amacıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Isparta İl Müdürlüğü uzmanlarının da katıldığı bir Turizm Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım ve ilçedeki turizm işletmecileri katıldı. Toplantıda konuşan Akdaş, ilçedeki etkinliklere Eğirdirli vatandaşların ilgi göstermediğinden yakındı. Akdaş ayrıca turizm işletmelerinin altyapılarını düzeltmeleri gerektiğine dikkat çekti.
İLÇEDEKİ ETKİNLİKLERE VATANDAŞLARIN İLGİSİ ÇOK AZ
Eğirdir’de yapılan her faaliyette Eğirdirlinin ilgisinin ve alakasının çok az olduğunu gördüklerini belirten Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, “Her türlü organizasyonu devlet olarak bizler ve 3-5 gönüllü arkadaşımız organize ediyoruz. ama bu desteği maalesef Eğirdirlinin esnafından, ticaret adamından ve vatandaşından çok göremiyoruz. Örneğin triatlon organizasyonu yapılıyor. Bu organizasyona yabancı sporcular ve dışarıdan gelen aileleri, bir de kamu görevlileri, birkaç tane de arkadaşımız katılıyor. Bu organizasyonlarda ilçede bir hareketlilik oluyor. Bu hareketlikte ne kaymakamın, ne belediye başkanın ne de başka bir kamu görevlisinin cebine bir şey getirmiyor. Amacımız ilçemizde faaliyet gösteren her türlü iş erbabının önünü açabilmek. Onların gelirlerinin üzerlerine bir gelir daha koyabilirsek ilçe ekonomisini canlandıracağımızı ve bu sayede refahı artıracağımızı düşünüyoruz. Bu tür organizasyonlara ilgi ve alaka gösterilmesini, gelinemiyorsa bir temsilci gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
15-20 YIL ÖNCEKİ HAREKETLİLİĞİ YAKALAMAMIZ VE ONUN ÜZERİNE ÇIKMAMIZ LAZIM
İlçe ekonomisinin daha çok meyveciliğe dayandığını hatırlatan Akdaş, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Elma üretiminde neredeyse Türkiye’de lideriz. Bu gurur verici bir durum. Fakat herkes elma üretmiyor. Bahçesi olan üretiyor. Soğuk hava deposu herkesin yok. İlçemizde alternatif gelir kaynakları içerisindeyiz. Tarım, sanayide de arayış içerisindeyiz. Ama bizim için en önemli sektör turizm sektörü. Turizm sektörünü toparlayabilir ve 15-20 yıl önce olduğu gibi o hareketliliği tekrar yakalayıp bunun da üzerine çıkabilirsek doğrudan veya dolaylı olarak herkes bundan mutlu olacak. Turizm sektöründe çalışan arkadaşlar olarak yapmamız gereken çok şey var. Örneğin adaya gittiğimiz zaman birkaç esnafımız hariç ortadaki pejmürdeliği görüyoruz. Yazları bize gelen çok şikayetler var. Bu şikayetlerin muhatabı ne hikmetse devlet, kaymakam, belediye başkanı oluyor. Hesaplar konusunda ciddi sıkıntılar var. Restoranlarımızın, pansiyonlarımızın, otellerimizin altyapıları konusunda ciddi sıkıntılar var. Geçen sene belediyemizin yoğun gayreti ile ilçemizin sakin şehir unvanını aldı. Sakin şehir unvanını alırken ilçedeki esnaf arkadaşlarımızın ne kadar haberi vardı, bilmiyorum. Sakin şehir unvanını aldıktan sonra turist sayısında ve kalitede artış olduğunu arkadaşlarımız bize ifade etti. Bu sizlere, işletmecilere yansıdı.
GELECEK SENE BU SEZON OLUR MU BİLEMİYORUZ
Sakin şehir unvanını aldık ama gelenleri memnun edebildik mi? Geri dönüşlere baktığımızda yok. Taleplere, isteklere baktığımızda yok. Gelecek sene bu sezon olur mu bilemiyoruz. Ama emin olmamız gereken bir şey var; biz kaliteli, düzgün hizmet sunarsak,  altyapımızı düzeltebilirsek, güler yüzlü hizmet verirsek, çok kazançtan ziyade memnuniyeti yüksek bir müşteri yakalayabilirsek daha iyi sezonlar geçiririz.
KAMUOYU OLUŞTURULMASI GEREKİYOR
Kamu kurumları olarak kendi çapımızda çalışmalarımız devam ediyor. Altyapımızda ciddi sıkıntılar var. sokaklarda, caddelerimizde, gölün kenarında sıkıntılar var. Restore etmemiz gereken tarihi yerlerimiz var. Bu konuda da kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Sadece burada gazetecilerin yaptığı haberle olmuyor. Vatandaşımızın buraya herhangi bir devlet büyüğü, siyasetçi geldiğinde dillendirmesi gereken konular var. Kalemiz halen duruyor ve restorasyonu yapılamıyor. Bu konuda kamuoyu oluşturulmasında fayda var.
KOSGEB DESTEKLERİNİ KULLANABİLİRSİNİZ
KOSGEB aracılığıyla finansman kaynağını çözmek istiyoruz. O finansman kaynağının en azından bir kısmını hibe ya da düşük faizli kredi kullanmak suretiyle karşılayabilirseniz bu işleri biraz daha hızlı yapabileceğinizi düşünüyoruz.
DEVLETİN BİR DE KIZGIN BİR YÜZÜ VAR
Biz devletin güler yüzünü hep göstermeye çalışıyoruz. Ama devletin bir de kızgın bir yüzü var. Onu şimdiye kadar göstermek istemedik. Önümüzdeki sezonu bu sezon gibi geçirmek istemiyoruz. Bizim denetim görevlilerimiz 1-2 gün değil, belki 10 gün işletmelerinize gelecek. Buradan net olarak söylüyorum. Sizi tehdit etmek için de söylemiyorum. İşletmelerde nasıl hizmet sunumu yapılıyor, kalitesi nedir, standarda uygun mu değil mi diye kontrol edeceğiz. Turizm sektöründe çalışıp da adisyon açmayı bilmeyen arkadaşlarımız var. Bu konuda eğitim çalışmaları da yapacağız.  Eğitim verdikten sonra neler değişecek ona da hep beraber bakacağız.”
Kaymakam Abdullah Akdaş’ın konuşmasının ardından KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, işletmecilere KOSGEB’in destekleri hakkında bilgi verdi. 

Anahtar Kelimeler: