Tarih: 07.04.2017 08:28

“EĞİRDİR DÜNYA DA TEK ŞEHİR İDİ… YAZIK OLDU”!.

Facebook Twitter Linked-in

EĞİRDİR FAKÜLTESİNİ UNUTTU!
20 Temmuz 1982; Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin temellerinin atıldığı gündür.  O dönemde Isparta’da Üniversite olmadığından, Eğirdir’e; Akdeniz Üniversitesi Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu( ESÜYO) açılır. Sonrası; Eğirdir için en sevinçli ve heyecanlı günlerdir. Yerel yönetimlerin, derneklerin ve halkın katılımlarıyla daha okul Eğirdir’e gelmeden okul yeri olarak; Eski Hükümet binası onarılır, yanına da ek derslik binası yapılır. 1984-1985 yılında ilk öğrenci alımlarına başlandıktan sonraki yıllarda yüksek okul  fakülte olur(o dönemde Türkiye de ilçelerde sadece bir iki yerde Fakülte vardır…önemlidir…!). Eğirdir ’de eğitim öğretime başlar. Fakat daha sonraki yıllarda Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin(ESÜF) Burdur’a Yalvaç’a Isparta’ya taşınması gündeme gelir. 1995 sonrası da ESÜF’nin Isparta’ya taşınması yıllarca gündemde kaldı. Fakültenin taşınmaması için Eğirdir’de başta yerel yönetimler olmak üzere gayret gösterildi. Başarıla da olundu da!.
 NEDEN TAŞINMASI İSTENİYORDU ESÜF’NİN ?
Bazı hocalar ve öğrenciler Eğirdir’den memnun değildi! Öğrenci-hocalar istedi diye okul başka kente taşınmaz… “Ya Çölemerik de okuyanlar ne desin?”!.  Okulun Eğirdir’de olduğu belliydi… Kimseyi zorla getirmediler!  Çünkü; puan ve tercihle -isteğinle geliyorsun…  Hiçbir hoca- idari personel zorla Eğirdir’e gelmemiş ve getirilmemiştir Bu gün ilan verin o kadar çok Prof…Doç…idari personel gelir. Eğirdir’de adeta  tam bir “kazan kaldırma” yaşandı!.  Hatta; rektörlük seçimlerinde bile; öğretim üyelerine öncelikle verilen söz bana oy verirsen ESÜF’ni Isparta’ya taşırım! Olmuştur.!
  “Başka yöntemler denendi; önce; I. sınıfları taşı ,Isparta’da kampüs de yerimiz olsun, girişimleri. Eğirdir’e de derse gelinir. Eğirdir ’ deki yerimizi  boşaltmıyoruz ki…!!!( Beş yıldır Eğirdir’e uğrayan yok!). Dönemin  güçlü (!) belediye başkanı; adeta, biz anlaştık , Fakülteyi vereceğiz Yüksek Okul alacağız , zaten öğrencisi yoktu ,yeni açılacak MYO ’ larına öğrenci daha çok gelecek diyordu!… Yerel yönetim vb. kurumlar -kişiler “kazanı “ beraber kaldırırlar”(!) Görüşmeler ve. “Eğirdir Belediyesinin”  üstün gayretleri-, dekanlık ve Rektörlüğünün gücüyle- anlaşmalarıyla!” Yasal olmasa da ESÜF; Eylül 2012 de, Isparta’ya taşındı. Yasa mı? Hallederiz…! Tasa mı?  Eğirdir’deki odalar boşaltıldı… Fakülte resmen taşındı Isparta’ya. Ses yok!   
 Kimine göre” Eğirdir deki bacasız fabrika kapandı”…  Kimi yazar-eğitimcilerimize göre! iyi oldu “Eğirdir Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu’nun Eğirdir ekonomisine büyük katkı sağlar denildi, yazıldı.  Bu bakış çok ama çok üzücü; öğrenci para getirici kaynak değildir. Turist de değildir.  Eğirdir’in para kazanması, ekonomisini geliştirmesi üretimle olmalı. Okul açarak; şu kadar öğrenci gelecek planlamasıyla, “ doyacakla-doymakla” okul açılmamalıdır… Öğrenciler nerden geliyorlar… Kimin parası nereye gidiyor. Çoğumuzun çocuğu Isparta dışındaki illerde okumaktadır, buradaki okuyanlara da bizim çocuklarımız gözüyle bakmak gerekmez mi? Okullar, öğrenciler nasıl para kazanılır gözüyle bakılan değil, rahat okuyabilmesi için yatırım yapılması gereken yerlerdir gençler geleceğimizdir, onlara hizmet gereklidir. Ekonomik beklentiler  bunlar sağlanırsa zaten gelecektir. Önemli olan memnuniyettir.
. DÜNYA’NIN EN OLANAKLI SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİNE YAZIK OLDU
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin kuruluşunda büyük emekleri  olan  Türkiye de Su Ürünlerinin  kurucusu  Prof.Dr. Doğan ATAY; Yalvaçlı olmasına rağmen Su Ürünlerinin Eğirdir Gölü kenarında olmasının  çok önemli olacağını düşündüğünden Su Ürünlerinin  Yüksek .Okulu’nun  Eğirdir’de kurulmasını istemiştir(1982).  
Geçtiğimiz günlerde Ankara da Eğirdir’in Mimari Yönden Değişimi ve Dönüşümü konulu toplantısında söz alan Prof. Dr. Doğan ATAY hocamız ESÜF  Eğirdir’den gidişini ve  Eğirdir’ deki yapılanmada,  Yasal olarak Eğirdir’in olan ESÜF için yer ayrılmamasını eleştirerek üzüntülerini dile getirmiştir(ISVAK). ATAY; “Eğirdir kendi adına  gölü, Su Ürünleri Araştırma  Ens., Su Ürünleri Bölge  Müdürlüğü ve Su Ürünleri Okulu olan Dünya da tek şehir idi. Su Ürünleri eğitimi Eğirdir’de eski kaymakamlık binasında başladı, gelişimi için verilen sözler unutuldu ve proje değiştirildi Su Ürünleri eğitimi yol ile kayalar arasında sıkışıp kaldı, gelişemedi. Akademik kadroda verilen sözleri ve değiştirilen projeleri unutmadı ve ilk fırsatta Eğirdir den kaçtı. DÜNYA’NIN EN OLANAKLI SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİNE YAZIK OLDU” demiştir.
  . Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi hala yasal olarak Eğirdir’de eğitim öğrenim görür koşulu nedeniyle  Eğirdir’in ilgilere, Fakültesi’ni Isparta da unutanlara duyurulur!
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —