Takılan, yırtılan, kopan veya genel olarak kaybedilen av araçlarının insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne neden olması durumuna “hayalet avcılık” deniliyor. Eğirdir Gölü, bu malzemelerden tamamen temizlendi.
Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü’nde «HAYALET AVCILIK» ile mücadele kapsamında başlatılan projeyi tamamladı. Eğirdir Gölü, sucul organizmaların (yengeç, balık, kaplumbağa, deniz memelileri, su kuşları) ölümüne neden olan «HAYALET AVCILIK»tan temizlendi.
KAPANIŞ ZİRVESİ
Dün, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde (SAREM) Hayalet Avcılık ile Mücadele Eylem Planı Sonuç Zirvesi yapıldı. Etkinliğe Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Emre ve Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi katıldı.
ÇOK HAYATİ KONU
Türkiye’de iç suların Hayalet Avcılık unsuru yaratan malzeme ve kalıntılardan arındırılması EKO- SİSTEM’in korunması açısından hayati değer taşıyor. Doç. Dr. Yılmaz Emre ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ramazan Çelebi, projenin farkındalık yaratma açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.
» ÇEVRE SAĞLIĞI
VE EKO- SİSTEM İÇİN
Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü’nde hayati değerde bir projeyi tamamladı:
Hayalet Avcılık unsuru yaratan malzemeler Eğirdir Gölü tabanından tamamen temizlendi.
Projeyi Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) Müdürlüğü yönetti.
Projenin kapanışı dün SAREM’de düzenlenen Zirve ile analiz edildi.
Eğirdir Gölü’nün Hayalet Avcılık’tan tamamen temizlenmesi Çevre Sağlığı ve EKO- SİSTEM açısından hayati değer taşıyor.
» TEMİZ EĞİRDİR
Eğirdir Gölü’nün Hayalet Avcılık’tan temizlenmesinin ardından Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) Müdürlüğü’nde önemli bir etkinlik düzenledi.
» Etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcı Doç. Dr. Yılmaz Emre
» Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi katıldı. (‘- Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ramazan Çelebi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta Kurucu Koordinatörü idi –‘)
» FARKINDALIK
YARATILMASI
AÇISINDAN DA
ÇOK DEĞERLİ
Doç. Dr. Yılmaz Emre ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ramazan Çelebi, dün Eğirdir’de düzenlenen Kapanış Zirvesi’nde Hayalet Avcılık ile mücadelenin toplumsal farkındalık yaratılması açısından da çok değerli olduğunu vurguladılar.
Emre ve Çelebi, çocuklara, gençlere, amatör sportif ve endüstriyel balıkçılık faaliyetinde bulunanlara yönelik verilen mesajlar ile EKO- SİSTEM’in ve Türkiye’deki iç sulardaki temizliğinin öneminin anlatıldığını kaydettiler.
» HAYALET
AVCILIK
NEDİR
Ticari ya da amatör amaçlarla avlanırken, takılan, yırtılan, kopan veya genel olarak kaybedilen av araçlarının insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne neden olması durumuna “hayalet avcılık” denir.
Denizlerde ve ya iç sularda, kayıp av araçları ve onların parçaları, kaybolduktan sonra da suda bozulup parçalanıncaya kadar avcılık faaliyetlerini devam ettirirler. İşlevleri kısa vadede olmasına rağmen, önemli derecede ve etkili bir şekilde ava devam ederler. İstenilmeyen bu tehlikeli balıkçılık durumunun genel adı hayalet avcılıktır.
» NEDEN HAYALET
AVCILIK
DENİLMEKTEDİR?
Sucul organizmalar (yengeç, balık, kaplumbağa, deniz memelileri, su kuşları vs.) kaybolan av araçlarına yakalandıklarında, içlerinden kurtulamadıklarında ölmektedirler. Ölen türlerin vücutları, parçalanmış organları ve bunların kokuları, yem etkisi yaparak etraftaki hedef dışı türleri de ağa doğru çekmektedir. Sonuç olarak, kaybolan bu avcılık takımlarının içleri ve çevreleri iskeletlerle dolu olmasından dolayı bu olaya “hayalet avcılık” adı verilmektedir.
»KAYBOLAN AV
ARAÇLARININ
ORANLARI NELERDİR?
Dünya genelinde yıllık kayıp tuzak miktarının % 10-30 ve kayıp uzatma ağlarının ise % 1 oranında olduğu bildirilmiştir (Laist, 1996).