Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün hazırladığı 'Eğirdir Gölü havzası, elma yetiştiriciliğinde biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve bilinçli tarım ilacı kullanımı' projesi başlıyor. Proje ile tarım ilaçların?
Eğirdir MAREM, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından desteklenen "Eğirdir Gölü havzası, elma yetiştiriciliğinde biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve bilinçli tarım ilacı kullanımı" isimli projesini başlatıyor. Tarım ilacı kullanımını azaltıcı uygulamalardan olan elma iç kurdunun çoğalmasını önleyen Biyoteknik Mücadele yönteminin; yoğun elma yetiştiriciliği yapılan ve Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü havzasındaki üç ilçede (Eğirdir, Gelendost, Senirkent) yaygınlaştırılmasını sağlamak ve bu havzada bilinçli tarım ilacı kullanımıyla ilgili üreticinin ilgisini çekecek ve farkındalık oluşturacak eğitim ve tanıtım çalışmaları yapmak amacıyla hazırlanan proje ile tarım ilaçlarının daha az ve bilinçli kullanımına yönelik farkındalığın artması hedefleniyor.
TARIM İLAÇLARI ZAMANLA BİRÇOK SORUNUN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLMAKTADIR
Eğirdir MAREM’in resmi internet sitesinde konu ile ilgili olarak yapılan açıklama şöyle: “Türkiye'deki elma üretiminin % 26'sını Isparta, bu üretimin de % 38'ni Eğirdir, %30'nu Gelendost, %9'unu Senirkent karşılamaktadır. Elma üretiminde meyvenin pazar değerini düşüren en önemli problemlerin başında elma iç kurdu zararlısı gelmektedir. Zararlıyla mücadelede kullanılan tarım ilaçları zamanla birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bu proje ile amaçlanan, tarım ilacı kullanımını azaltıcı uygulamalardan olan elma iç kurdunun çoğalmasını önleyen Biyoteknik Mücadele yönteminin; yoğun elma yetiştiriciliği yapılan ve Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü havzasındaki üç ilçede (Eğirdir, Gelendost, Senirkent) yaygınlaştırılmasını sağlamak ve bu havzada bilinçli tarım ilacı kullanımıyla ilgili üreticinin ilgisini çekecek ve farkındalık oluşturacak eğitim ve tanıtım çalışmaları yapmaktır.
Projede elma üretim zincirinin farklı boyutlarında yer alan en başta yetiştiriciler olmak üzere, teknik elemanlar, lisans öğrencileri ve stajyer öğrenciler ile birebir anket ve eğitim çalışmaları düzenlenerek çevreye duyarlı yeni bir mücadele yönteminin kullanımının yaygınlaştırılıp, tarım ilaçlarının daha az ve bilinçli kullanımına yönelik farkındalığın artırılması sağlanmaya çalışılacaktır. Proje çalışmaları; Dr. Mesut İŞCİ liderliğinde, 11 konu uzmanı çalışma ekibiyle birlikte belirlenen iş takvimi çerçevesinde yürütülecektir.”
Eğirdir Akın Gazetesi