“EĞİRDİR SIFIR ATIK PROJENİN NERESİNDE? ÇÖPÜNE SAHİP ÇIK !”

“EĞİRDİR SIFIR ATIK PROJENİN NERESİNDE? 
ÇÖPÜNE SAHİP ÇIK !”

“EĞİRDİR SIFIR ATIK PROJENİN NERESİNDE? ÇÖPÜNE SAHİP ÇIK !”

Sıfır Atık Projesi; Dünyanın birçok ülkesinde bizim ülkemizde çok geçte olsa başlatılan ve amaçlandığı gibi uygulandığında, benimsendiğinde çok önemli/ değerli bir projedir. Bu proje kapsamında önemli kazançlardan biride; Temiz ortam kaynaklı olarak performansın ve verimliliğin artması. Çevresel kirlilik, hastalık, ürün kaybı risklerin azalmasının sağlaması.. Bu proje kaynakların korunması, atıkların bertaraf edilmesinde yani yakılması, göle-nehirlere denize atılmaması, yağışla, rüzgarla vb. nedenlerle içme suyu tarım alanlarına, havaya ulaşmasının önüne geçilmesini de kapsamaktadır. Sıfır atık uygulamalarıyla toprağa, suya ve havaya atık bırakılmayacağı için doğal yaşam ve insanı diğer canlılar için tehdit oluşturan kirliliğin önüne geçmek mümkün olacaktır.
 
En tehlikeli atık baca gazları da, Eğirdir’e doğal gaz neden gelmez? Yasa içme suyu kaynağını kirletme koru der de, ne zaman gelecek? “SIFIR ATIK PROJESİNİN” İlkesi, felsefesi; çevre bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlanmasıdır. Bu proje kapsamında; yöntemin sadece reklam olarak, gösterişte sokaktan bir kaç kişi ile çöp toplanması şovunda kalmayıp, ilkelerine uygun olarak yönetilmesi/ uygulanmasıyla çevresel tehlikelerin azalmasını sağlamak en önemli amaç olacaktır. Çevreyi temiz tutup korumayı sağlamak gibi durumların gerçekleştirilmesi ve bu bilincin oluşturulması için kurumlarca katkı sağlanması çok önemlidir. Bireylerin bilinçlendirilmesi bu konuda insanlara eğitim verilmesi, görsellerle anlatılması önemli ve yerel yönetimlerin de örnek davranışlarda bulunması gerekir.
EĞİRDİR SIFIR ATIĞIN NERESİNDE?
Ülkemizde ilke olarak çok ama çok önemli bir girişim olan “SIFIR ATIK PROJESİ” gündemde iken Eğirdir’in en güzel kent içi yaşam alanı, Halka Açık Piknik Alanı olan çok ve sayıda bitki ve hayvan türünün yaşadığı, kuşları, su böceklerinin, su bitkilerinin-mekelerin – salyangozların-balıkların konaklama, üreme, beslenme ortamı olan, insanların yılın her ayında yürüme alanı piknik alanı olarak kullanılan Altınkum Mahallesindeki EĞİRİR HALKA AÇIK PİKNİK ALANININ başta kalorifer olmak üzere her türlü atığın vahşi depolama alanı olarak kullanılması çok ama çok üzücü. Geçtiğimiz günlerde basınında uyarıları sonucunda burası temizlenmişti burası..Sevinmiş…Teşekkür etmiştik! Şimdi yine ilkel ve vahşi çöp depo alanı! Düşündürücü! Üstelik; Eğirdir Gölü’nün önceliği 1. Derecede içme suyu kaynağı olması, başkası yapsa ne dersiniz? Neden yaparsınız? Peki yılların bu alışkanlığından neden vazgeçilmez? Sıfır atık ne? Törenler ne içindi? “Ele ver talkımı…!” “Başkalarına verdiği öğüdü kendisi tutmamak, üstelik de tam tersini yapmak!” Niye göle 40-50m mesafelik alan her türlü atık alanı, bakımsız yer? Kimin sorumluluğunda burası? Kim müsaade etmekte? Belediyeler yaparsa! Dünyada çevre hassasiyetinin artmasına paralel olarak giderek daha fazla benimsenen “Sıfır Atık” kavramı sürdürülebilir olması örnek davranışlardan geçer. Öyleyse? “SIFIR ATIK” çok ama çok önemli projedir, anlayana, gereğince uygulayana…! Özeti, yaşamın, sağlığın, yaşam alanlarının korunmasıdır… Bu yöntemin kullanımı ile çevresel tehlikelerin azalmasını sağlamak en önemli amaç olacaktır. İnsanın, gıdanın havanın suyun, ruhun korunması amaçlanmıştır…
Erol KESİCİ
SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi
E. Öğ.Üyesi ve T.T.K.D.
Eğirdir/ISPARTA Temsilcisi
Bilim Danışmanı