Akdeniz Analiz Haber
Bir taraftan Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin kapatılması, okula dönüştürülmesi politikası ve sunduğu destekler, diğer taraftan son dakikada Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılması kararında yaptığı tadilat derken işler arap saçına döndü. 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı için Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikaları kapsamında dershanelerini özel ilkokul, ortaokul ve temel liseye dönüştürmek için çuval çuval para harcayarak hazırlık yapan, kadrosunu kuran eğitim kurumları şu an nasıl bir durumda, ne tür bir duygular yaşıyorlar. Anlatalım.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı'nda uygulanmak üzere dershaneleri kapatma kararı aldı. Kulislerde özellikle Gülen hareketinin dershaneler zincirine yönelik yapıldığı konuşulan Bakanlık politikası kapsamında, dershanesini özel ilkokul, ortaokul ve temel liseye dönüştüreceklere gerekli şartları yerine getirdikten sonra mevcut binasında 3 yıl faaliyet gösterme hakkı tanındı. Bakanlığın uyguladığı teşvik politikasının boyutu genişletilerek bu okullara gidecek öğrencilere devlet teşviği verilmesi sağlandı. Buraya kadar herşey normal. Isparta'da da dershaneciliğin kurumsal şirketleri, bu alanda başarılı olan Büyük Başarı, Metro Akademi, Birey, Turuncu gibi birkaç dershane Bakanlığın politikası kapsamında okula dönüşüm çalışmalarına başladı.
Büyük Başarı, Isparta merkezdeki 2, Eğirdir'deki 1 kurumunu istenilen şartlara uydurarak ilokul, ortaokul ve temel lise alanında faaliyet gösteren bir okula dönüştürdü. Bu iş için şirket 500 bin TL'lik yatırım yaptı. Turuncu Eğitim Kurumları, 200 bin TL'lik yatırımla Turuncu Temel Lisesi'ni, Metro Akademi de 100 bine yaklaşan maliyetle Özel Özaydın Temel Lisesi'ni kurdu. Birey Eğitim Kurumları, mevcuttaki dershane binasını Birey Temel Lisesi'ne dönüştürdü ayrıca Isparta'ya markalı özel bir kolej kazandırdı. Telekom'un Halıkent Mahallesi'ndeki mülkünü kiralayan şirket, 1.5 milyon TL'lik yatırımla Boğaziçi Koleji'ni kurdu.
Ancak Anayasa Mahkemesi'nden eğitim-öğretim yılı başlamadan önce son dakikada çıkan karar ortalığı karıştırdı. Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda dershanecilik yapanların özel öğretim kursu adı altında faaliyte göstermesine izin verildi. Ancak bu kurslara 3 ders sınırı konuldu. 3 dersi geçmemek üzere özel öğretim kursu açan eğitim kurumlarına Milli Eğitim Bakanlığı'nca ruhsat verildi. 3 dersle yetinmeyen özel öğretim kursları başka bir ad altında ikinci bir kurs merkezi açma yolunu tercih etti. Bu işlemi yapanlar açısından da kanunen herhangi bir sorun yok.
Ancak Isparta'da etüt ve başka adlar altında ruhsatsız bir şekilde dershanecilik yapan o kadar çok kurum türediki ne bakan var, ne soran. Isparta'da etüt merkezi adı altında 180'e yakın eğitim merkezi olduğu iddia ediliyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ise özel okula dönüşenler ile ruhsatlı bir şekilde eğitim faaliyeti yürütenlerin merdivenaltı kurumlara yönelik şikayetlerine karşı duyarsız davranıyor. Mantar gibi türüyen merdivenaltı dershaneler ruhsatsız bir şekilde faaliyetini sürdürüyor. Konunun 7 Haziran seçimleri sürecinde AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'e ruhsatlı eğitim kurumları temsilcileri tarafından iletildiği de belirtiliyor. Milletvekili Bilgiç'in Milli Eğitim Müdürü İlyas Can'a özel öğretim kurumları temsilcilerinin yanında denetim konusunda hassas davranılmasını istediği ancak o günden bugüne kadar hiçbir şekilde denetim yapılmadığı ifade ediliyor.
Diğer bir husus ise daha acı. Merdivenaltı dershanecilik faaliyetlerinin devam ettiği Isparta'da dershanelerini kapatıp, okula dönüşenlerin yaşadığı duygu. Kurulu düzenlerini bozup, üstüne üstüne tonlarca para harcayarak okula dönüşen eski dershaneciler için yaşanan süreç oldukça iç acıtıcı. 'Madem deshanecilik devam edecekti bize neden kapattırdılar' sitemlerini duymamak mümkün değil. Tabi bu sitem ve şikayetleri duymak için tek suçu devletin politikaları doğrultusunda hareket eden eğitim kurumları temsilcilerini ziyaret etmek gerekiyor.
İşte en büyük ayıp. 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı yarı yılının bitmesine çok az bir zaman kaldı. Isparta'da köklü dershaneler kapandı, yerlerine özel ilkokul, özel ortaokul ve temel liseler açıldı. Her birinin 250'nin üzerinde öğrencisi var. Çalışan sayısı ise cabası. Bugüne kadar çok başarılı olduğunu iddia eden Milli Eğitim Müdürü İlyas Can ya da O'nun görevlendirdiği müdür yardımcısı ve şube müdürlerinden bir kişi dahi bu kurumlara gitmedi. Gidenler ruhsatlı oldukları için sadece denetim görevini yaptılar. Onlar da kurumun ilgili şubesinin uzmanlarıydı. 3 milyon TL'lik yatırım yaparak dershanelerini kapatım, özel okula dönüşen, Isparta eğitimine kalite açısından, iş gücüne ve ekonomiye istihdam ve katma değer açısından katkı sağlayan eğitim kurumlarına bir 'hayırlı olsun' cümlesini çok gördüler. Konuyla ilgili sohbet ettiğimiz 35 yıllık bir hocamızın sözü çok manidar. 'Türkiye'de temel lise kavramı dershanelerin kapatılması ile ortaya çıktı. Lise alanında farklı bir uygulama. Milli Eğitim Müdürü ya da yardımcılarından birisi buraya gelip de 'siz burada ne yapıyorsunuz. Neler yapıyorsunuz' diye sormaz mı?'
AKDENİZ