Tarih: 26.07.2017 05:11

Ekmeğe zam için bıçak kemiğe dayandı!

Facebook Twitter Linked-in

Isparta’da ekmeğe en son yaklaşık 4 yıl önce zam geldiğini belirten Fırıncılar, Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, maliyetlerin artmasına rağmen 15 Temmuz ve sonrasında ülkemizde yaşanan gelişmeler nedeniyle zammı ötelemeye çalıştıklarını dile getirdi. Erdeğer, “Ama gerçekten bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Isparta Fırıncılar, Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, Kanal32’de katıldığı Birebir programında ekmek zammı, seyyar kokoreççiler ve döner esnafıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Maliyetlerin artması nedeniyle ekmeğe zammın şart olduğunu ifade eden Erdeğer, seyyar kokoreç arabalarının şikayetler üzerine belediye ekipleri tarafından kaldırıldığını söyledi. Erdeğer, döner dükkanları için de halka ‘seçici olun’ diye seslendi.

GİRDİLER ARTTIĞI İÇİN ESNAFLARIMIZ ZOR DURUMDA

İlk olarak ekmek zammına değinen Isparta Fırıncılar, Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, en son zammı yaklaşık 4 yıl önce yaptıklarını söyledi. O dönemde bir çuval un fiyatının 42 lira olduğunu kaydeden Erdeğer, “Un çuvalı şuanda 70-75 TL. Maya 27 lira iken 47-48 TL oldu. Asgari ücret 750 lira iken şuanda 1400 TL oldu. Ayrıca mazot girdilerimiz arttı. Susam 3-4 lira iken şuanda 7-8 TL’ye çıktı. Poşet ve ambalaj fiyatı yüzde 100 arttı. Normal girdiler arttığı gibi bireysel giderler de arttı. Bu yüzden sadece ekmekçiler değil tüm esnaflar sıkıntılı. Odamızda bakkal, tekel bayiler, kahveciler haricinde tüm esnaflar bizim odamıza kayıtlı. Biz esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Girdiler arttığı için esnaflarımız zor durumda. Isparta esnafımız şükrediyor. Şuanda esnaf borcunu ödeyebiliyorsa şükrediyor. Kredi alıp da düğün yapan esnaflarımız var. 1-1,5 yıldır ekmeğe zam yapılması gerektiğini söylüyoruz. Ama 15 Temmuz ve diğer meseleler olduğu için ekmeğe zammı ötelemeye çalışıyoruz. Ama gerçekten bıçak kemiğe dayandı. 1 liralık ekmeğin 1,25 TL, 600 gramlık ev ekmeğinin 2,5 TL olması lazım. Hükümetimiz haklı olarak ekmeğe zam gelmemesini istiyor” şeklinde konuştu.

ISPARTA MERKEZDE KAÇAK EKMEK FIRINLARI VAR

Her şehirde farklı fırın sistemi olduğunu ifade eden Erdeğer, şunları söyledi: “Örneğin Adapazarı’nda elektronik fırınlar var ve 10 bin ekmek çıkarıyor. Isparta’da böyle olma şansı yok. Isparta’da 147 tane ekmek üreten fırın var. 77 tane unlu mamul, 78 tane de pastane var. Bazıları unlu mamul üreteceğim diyerek açıyor kaçak olarak ekmek üretiyor. Resmi kuruluşlarımız bunları görmüyorlar. Isparta’da 7-8 tane unlu mamul ruhsatıyla merkezde kaçak ekmek çıkaran yerler var. Bunları resmi yerlere bildirdik. 427 bin nüfusu fırın sayısına böldüğümüz zaman her fırın yüzde 25 kapasiteyle çalışıyor. Bunların kapatılması lazım. Yüzde 25 kapasiteyle çalıştığı için fırınlar para kazanamıyor.

KALİFİYELİ ELEMAN LAZIM                  

Isparta’da büyükşehirlerdeki gibi elektronik fırın yok. O yüzden 4 kişinin hamurhanede çalışması gerekiyor. Ayrıca 2 kişinin kürekte, bir kişinin ekmekleri dizmesi, bir kişinin de bezleri sermesi gerekiyor. 8 kişi ekmek üretiminde çalışıyor. Araç kullanan ve kasada bekleyenler bu sayıya dahil değil. 1 un çuvalına neredeyse 1,5 adam düşüyor. Fırıncının para kazanma şansı yok. Ayrıca fırıncılar uzun saatler çalışıyorlar. İşçilerimizin hakkını veremediğimizi düşünüyorum. Patronlarımızın işçilerini yormamaları gerekiyor. Kıdem tazminatlarını ve özlük haklarını vermeleri gerekiyor. İşçilerimizin de o işyerinden evlerine para götürdüklerini unutmamaları ve düzgün çalışmaları gerektiğini düşünüyorum.  İşyerlerimizde istihdam açığa var. Şuanda 500 kişi gelse bize ihtiyaç fakat kalifiyeli eleman lazım. Yetiştirelim diye her sene 2-3 çırak alıyorum. Bu adamların Allah korkusuyla işlerini yapmaları gerekir.

İŞİMİZİ DÜZGÜN YAPMADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM

Ben kendim dahi işimizi düzgün yapmadığımızı düşünüyorum. Herkesin işini düzgün yapması gerekiyor. Gözlemlediğime göre işini iyi yapan kişinin hayatı düzgün gidiyor. İşini hileli yapan, işten kaytaran kişinin de işinin düzgün gitmediğini görüyorum.

HALKIMIZ MÜSTERİH OLSUN

Isparta’da üretilen ekmek kalite standartlarına uygun, devletimizin ve halkımızın istediği gıda şartlarına uygun en iyi ekmeği biz üretiyoruz diyebilirim. Fırıncılarımız hijyen olarak temiz. Tarım müdürlüğü ve belediyemiz denetliyor. Halkımız müsterih olsun.”

SEYYAR KOKOREÇ ARAÇLARI İÇİN ÇOK ŞİKAYET VAR

Öte yandan bir soru üzerine seyyar kokoreç araçlarıyla ilgili BİMER ve odaya çok şikayet geldiğini anlatan Nuri Erdeğer, “Belki günlük 20 tane şikayet geliyor. Esnaflar da rahatsız, halktan da şikayet edenler var. Belediye başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Arabalar kaldırılmış. İnşallah bir daha gelmezler” dedi.

HALKIMIZ SEÇİCİ OLSUN

Tost için de yarım ekmeğin 4-5 lira arasında satıldığını belirten Erdeğer, “Esnaflarımızdan 3-4 lira arasında satanlar var. Nüfusumuza göre tostçu esnaf sayımız fazla olduğu için fazla para kazanamıyorlar. Bir ara zehirlenme olayları oldu ama şuanda düzgün. Onları belediyemiz ve tarım il müdürlüğü denetliyor. Halkımız da zaten denetliyor. Halkımız seçici olacak. 1 TL’ye döner olmaz. Halkımız seçici olsun. İyisini yemek için seçici olmalılar. Ekmek alırken de seçici olsun, döner yerken de seçici olsun” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —