Isparta Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Fırıncılar ve Kasaplar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, son bir ay içerisinde unun çuvalına 4 ila 6 lira onun dışında susam ve mayaya da zam geldiğini ifade ederek, ekmek fiyatında artış sinyal
Isparta Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Fırıncılar ve Kasaplar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, K32’de katıldığı Ne Var Ne Yok Programı’nda dolardaki kur artışından dolayı ekmeğe zam sinyali verdi. Ancak zam konusunda sonuna kadar direneceklerini belirten Erdeğer, katı atık vergisi nedeniyle de Isparta’da lokantacı esnafının çok zor durumda olduğunu söyledi.
EKMEĞE ZAM KONUSUNDA ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR DİRENECEĞİZ
Bir ay zarfında unun çuvalına 4 ila 6 lira arasında zam geldiğini dile getiren Isparta Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Fırıncılar ve Kasaplar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, “Bir fırıncı ayda yaklaşık bin çuval işliyorsa, 4 lira zam gelse 4 bin lira, 6 lira ise 6 bin lira ekstra girdisi oluyor. Doların artması sebebiyle hükümetimiz de dar boğazdan geçiyor. Ekmeğe zam yaparız diye tüyüm titriyor. Bugün beni bu konuda 5-6 kişi arayan oldu. Dolar artınca kilosunu 7 bin liraya yaptırdığımız poşete bugün adam 9 bin lira diyor. Kağıt ambalajlara zam geldi. 1 kilogram kâğıt 6 bin lira. Susama bir ayda 2 lira zam geldi. Susamcı bu hafta uğramadan gitmiş, büyük ihtimal bir daha zam gelecek. Mayaya zam geldi. SSK primleri asgari ücret arttığı için arttı. Burada sıkıntımız var. Fırıncılar da şuanda zor durumda. Buğdaya zam yok ama genelde un fabrikalar buğdayı ithal alıyor. Dolar zammından onlar da etkilenecek. Yerli buğday çok kaliteli olmadığı için sıkıntı var. Ekmeğe zam konusunda elimizden geldiği kadar direneceğiz. Zammı yapmazsak kalitede problem yaratmaya başlayacaklar” şeklinde konuştu.
LOKANTACI ESNAFININ BAŞI KATI ATIK VERGİSİ İLE DERTTE
Öte yandan Isparta’daki lokantacı esnafının katı atık vergisi ile başının dertte olduğunu belirten Nuri Erdeğer, bu konuda mahkemeye başvurduklarını söyledi. Erdeğer’in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2010 yılında katı atıklarla ilgili çıkardığı bir kanun var. Belediyeler önceden çöpleri depoladıkları yerler için İller Bankası’ndan yardım alıyormuş. 2010 yılında devlet bunu kirleten kirlettiği kadar ödesin diye bir yasa çıkardı. Bu kanun 2015 yılına kadar ertelenmiş. Bizim belediyemiz de 2015 yılında uygulamaya başladı.
BELEDİYE HESAP KİTAP YAPMADAN UYGULAMIŞ
Türkiye Lokantacılar Federasyonu’nun ülke genelinde 105 oda var. En problemli oda bizim. Başka sıkıntılı oda yok. Isparta’da 9 bin esnaf var. Belediye burada ‘kirleten kirlettiği kadar öder’ gerekçesine uymadan, hesap kitap yapmadan uygulamaya başlamış. Örneğin hastanelerde, otellerde yatak sayısı, okullarda öğrencisi sayısına göre almaları gerekiyor. Bütün esnafı halka bölmeleri gerekiyor. Fakat bunu hesaplarken bakanlık, mevzuatın arka tarafına bir şablon koymuş. Orada tüm esnafları yazmış, lokantacıları da restoren grupları gibi almış. Belediye’de de büyük ihtimalle bu işi ehli olmayan kişiye vermişler. Bu arkadaş yaparken mevzuatı gözden kaçırmış, 9 bin esnafın ödediğini bizim 168 lokantacıya denk ödetiyor. Iyaş bizim baç tacımız. Fakat Iyaş’ta örneğin 15-16 lokanta var, Iyaş’ın ödediği katı atık vergisi mesela 23 bin lira, Gül Küçük Sanayi Sitesi’nde bir lokantanın ödediği 24 bin lira. Iyaş’ın oturduğu alana bakın bir de sanayideki alana bakın. Büyük otelimizin ödediği 18 bin lira bizim esnafımızın ödediği 24 bin lira. Katı atık vergisini en az ödeyen esnafımız 5 bin lira ödüyor. O da metrekaresine göre ödüyor. Örneğin Gülcü Mahallesi’ndeki 50 metrekare lokanta ile Mimar Sinan Caddesi’ndeki bir lokanta aynı parayı ödüyor.
BİR LOKANTA 55 BİN LİRA KATI ATIK VERGİSİ ÖDEYEBİLİR Mİ?
Bunu Süreyya vekilimize, belediye başkanımıza, bakanlığa anlattık. Mahkemeye verdik. İdari Mahkeme durdurmadı, Danıştay’a dava açtık. Bireysel olarak da dava açtık. Başkan olarak elimizden geldiği kadar uğraşıyorum. Ama birisi hükümet, birisi belediye. Yukarı tükürsen sakal, aşağı tükürsen bıyık. O yüzen bir şey diyemiyoruz. Hükümet de kanunu yanlış çıkarmış, eksiklikler var. Belediye de kanunu yanlış uygulamış. Biz vergimizi ödeyelim. Fakat adaletli bir şekilde olması lazım. Bir lokanta 55 bin lira katı atık vergisi ödeyebilir mi? En az ödeyen 5 bin lira ödüyor. Esnaf odaya 250 lira aidatını veremiyor. Adamın dükkan kirası aylık 600 lira, katı atık vergisi 12 bin lira.
BU İŞ BÖYLE GİDERSE 168 LOKANTANIN 68’İ DÜKKANI KAPATIR
Dosyalarımız mahkemede. Ben yargımıza güveniyorum. Belediye başkanımız yardımcı olacağım diyor ama kendisi de zor durumda. Süreyya vekilimiz yardımcı olacaktı araya kalkışma girdi, kaldı bizim iş. Burada kanunun değişmesi gerekiyor. Türkiye’de diğer belediyeler öbür esnaflarla aynı görmüşler. O yüzden tek Isparta’da da bu sıkıntı var. Mahkeme yürütmeyi durdurursa sıkıntı kalmayacak. Biraz daha ücretler düştü ama onlar da fazla. Bu işin düzeltilmesi gerekir. Bu iş böyle giderse 168 lokantanın 68’i dükkanı kapatır.”