Geçtiğimiz ay başlayan elma hasadı bu yıl yüz güldürüyor. Tarım yetkilileri ise, il genelindeki depo kapasitesinin 310 bin tona çıktığını ve bunun yeterli olacağı görüşünde.
Tarım şehri olan ve yıllık ortalama 650 bin tonluk üretimiyle Türkiye’de elma üretiminin 5’te birini karşılayan Isparta’da depo sayısı yönünden herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağı belirtiliyor.
“DEPO SORUNUMUZ YOK”
Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ve elma hasat döneminin de başladığı Isparta’da geçtiğimiz yıllarda 212 tane toplam kapasitesi de 525 bin tonluk depo bulunurken, son yıllarda çeşitli bölgelere yapılan soğuk hava depolarıyla bu sayının 310’a çıktığını söylediler. Şuanda Isparta il genelinde toplam 310 soğuk hava deposu bulunduğunu dile getiren yetkililer, bu depoların toplam kapasitesinin ise 525 bin ton oluğunu kaydetti.
“DEPOLARIN TAMAMI ASMOSFER
KONTROLLÜ SİSTEMLE SOĞUTULUYOR”
Isparta il genelinde bulunan 310 soğuk hava deposunun hemen hemen tamamının teknolojinin nimetlerinden faydalanarak son sistem atmosfer kontrollü olduğunu diğer küçük bir bölümünün ise kara depo olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay, Isparta’nın depo sıkıntısının olmadığını ifade etti. Isparta çiftçisinin yetiştirdiği ürünlerini mevcut soğuk hava depolarında rahatça muhafaza edebileceğinin altını çizen Müdür Tuğrul, şehirde depo ihtiyacının olmadığına dikkat çekerek, “depo kapasitemiz yeterli” dedi.
“
DEPO BAKIMINDAN
TÜRKİYE’DE
İKİNCİ SIRADAYIZ”
İl Müdürü Dolunay, elma şehri olan Isparta’da yıllık elma rekoltesinin 650 bin ton civarında olduğunu, şehirdeki soğuk hava kapasitesinin ise 525 bin ton olduğuna dikkat çekerek, elma üreticisinin elmasını mevcut depolarda sıkıntı çekmeden muhafaza edebileceğini söyledi. İstanbul’dan sonra Isparta’nın soğuk hava deposu bakımından 2. Sırada olduğunun altını çizen Müdür Dolunay, her geçen yıl da mevcut depoların modernleştirildiğini kaydetti.
ELMA ÜRETİCİSİNE TAVSİYE
Tarım ve Orman İl Müdürü Dolunay, elma üreticisinin yetiştirdiği elmasını depoya girmeden dalında pazarlamaları tavsiyesinde bulundular. Elmanın şuanda dalında 80 kuruş – 1,5 lira olduğunu belirten Dolunay, elma depoya girdikten sonra elma fiyatının yükseleceğini fakat buna paralel olarak da depo masrafının olacağını vurgulayarak, elmayı dalında pazarlamanın ekonomik olarak daha iyi olduğunu söyledi.