Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Elma hasadı öncesi önemli uyarılar!

Elma hasadı öncesi önemli uyarılar!

GÜNDEM 9.09.2016 08:08:00 0
Elma hasadı öncesi önemli uyarılar!
Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan ve Gelendost Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kaya hasat öncesinde önemli uyarılarda bulunarak, “Renk ve görünümüne göre hasat zamanına karar verilmeli” dediler.
 
         Yıllık 800 bin ton elma üretimiyle Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden birisi olan Isparta’da, hasat öncesinde sektör temsilcilerinden önemli uyarılar geldi.
         Konu hakkında açıklamalarda bulunan Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan ve Gelendost Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kaya hasat öncesinde önemli uyarılarda bulundular.
         Isparta ekonomisi açısından son derece önemli olan elma üretiminde bu sene rekolte ve kalitenin çok iyi olduğunu vurgulayan başkanlar; Bu avantajın pazara yansıtılması için elma hasat edilirken dikkatli olunması gerektiğini vurguladılar.
Bu sene havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın erken başlayabileceğini ifade eden başkanlar; Kaliteli üretimin yanında bahçeden çıkan ürünün mümkün olan en az kayıpla tüketiciye ulaşması, bunun da ancak doğru zamanda hasat edilen ürünün uygun şekilde toplanması ve son tüketiciye kadar uygun şartlarda nakli ve depolanması ile mümkün olacağını söylediler ve uyulması gereken önemli uyarıları şu şekilde sıraladılar;
HASAT ZAMANININ DOĞRU TESPİTİ VE ÖNEMİ
1-Basit bir yöntemle çiftçilerimiz hasat zamanını kısa zamanda tespit edebilirler. Bunun için temin etmeleri gereken tentürdiyot ve bıçaktır. Elmalar çiçek çukuruyla sap çukuru bölgeleri ortadan ikiye bölünerek tentürdiyot bileşiğine kısa süre batırılır ve 2-3 dakika bekledikten sonra siyah ve beyaz zemin oluşacaktır. Her çeşide göre bu oluşum farklılık gösterir. Elimizde bulunan elma hasat skalası ile karşılaştırma yapılarak sonuca karar verilir.
2-Renk ve görünümüne göre hasat zamanına karar verilir.
3-Sertlik derecesine bakılır. Meyve eti sertliği, dış kabuk kesilir sonra penetrometre ile sertlik derecesi ölçülür.
4-Suda çözünür kuru madde; Reflektometre ile meyvenin suyuna bakılır.
Erken ya da geç hasat yapılması durumunda;
Erken hasat edilir ise depo ömrü kısalır, renk değişikliği meydana gelir, buruşma meydana gelir. Hasat geciktirilirse elmada camsılaşma artar, depolama ömrü kısalır, ağırlık kaybı artar, raf ömrü kısalır ve yola dayanımı azalır.
HASAT SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Meyve daldan çekilirken dallara çarpılmamalı ve usulca toplama kabına konmalıdır. Sert zemine yukardan dökülmemelidir. Toplama kabında sünger bulunmalıdır. Meyve parmaklarla sıkılmamalı, tırnak ve yüzüklerle çizilmemelidir. Zararlı ve hastalık emaresi bulunan meyvelerin ayrılmasına özen gösterilmelidir. Meyve sapının elma üzerinde kalacak şekilde özen gösterilmelidir. Darbe almış meyveler ve yere düşen meyveler kasaya konmamalıdır. Kullanılan toplama kapları ve bahçe kasaları pürüzsüz olmalıdır. Kasalar aşırı doldurulmamalı ve uygunsuz yerlere (çamurlu, ıslak, güneşli) konmamalıdır. Bu işlemler dikkat edilmeyecek olursa; Yara almış elmalar yara yerinden çürümeye başlar.
HASAT SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Toplanan meyveler güneşte bekletilmemelidir. Hasat edilen meyveler hemen depoya nakledilmelidir. Hemen ön soğutmaya alınmalıdır. Hasat edilen meyveler elma bahçesinde geçirdiği her bir gün için, depolama ömrü yaklaşık 10 gün azalmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 8.7 ° / 4.3 °
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °